Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж бе осъден днес на 50

...
Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж бе осъден днес на 50
Коментари Харесай

50 седмици затвор за Джулиан Асандж

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж бе наказан през днешния ден на 50 седмици затвор във Англия. Присъдата е издадена за нарушение на изискванията по освобождението му под гаранция, съобщи Асошиейтед прес.

Съдия Дебора Тейлър сподели, че Асандж заслужава съвсем оптималната присъда поради тежестта на осъщественото от него закононарушение.

Нарушението датира от 2012 година Съгласно английското законодателство оптималната присъда за това, за което бе приет за отговорен Асандж, е една година затвор. Съдията отхвърли молбата на австралиеца да прояви благосклонност към него, защото е прекарал близо седем години в посолството на Еквадор в Лондон.

Основателят на Уикилийкс изслуша произнасянето на присъдата със скръстени ръце и без да покаже страсти.
Негови последователи скандираха " Срам " по адрес на арбитър Тейлър.

Асандж потърси леговище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 година, с цел да избегне екстрадиция в Швеция, която искаше да го разпита поради изказвания за обезчестяване и полово принуждение от негова страна. Адвокатите на създателя на разобличителния уебсайт Уикилийкс твърдяха, че той е нарушил изискванията по гаранцията, тъй като е бил " обезверен човек ", страхуващ се да не бъде екстрадиран в Съединените щати, напомня АП.

Утре Асандж ще се изправи още веднъж пред английски съд, този път по настояването на Съединени американски щати за екстрадиция по обвинявания в хакерство.

Според американската прокуратура създателят на Уикилийкс е влезнал в скрит план с Челси Манинг, някогашен анализатор от военното разузнаване на Съединени американски щати, с цел да обхванат в компютърни мрежи и да получат достъп до класифицирана информация. В обвинителния акт се твърди, че 47-годишният австралиец е оказал помощ на американския военнослужещ да " разбие " през март 2010 година паролата на американски държавен компютър с класифицирана информация.

Асандж може да бъде наказан на до пет години затвор в Съединени американски щати. Основателят на " Уикилийкс "  бе задържан в Лондон на 11 април, откакто Еквадор анулира правото на леговище, което му бе дал.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР