Основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб не е в

...
Основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб не е в
Коментари Харесай

В Давос всички погледи ще са насочени към Тръмп


Основателят на Световния стопански конгрес Клаус Шваб не е в радостно въодушевление, макар че обезпечи присъединяване на американския президент Доналд Тръмп на срещата на международните водачи в Давос идната седмица.

" Днес има действителна заплаха за срив на нашите световни системи ", сподели той, когато показа програмата на форума в планинския курорт. Той ще продължи от 23 до 26 януари и в него ще вземат присъединяване над 3000 водещи политици, ръководители на компании и учени.

В изказването си пред кореспонденти в Женева Шваб внимаваше да не подлага на критика непосредствено Тръмп, само че полезностите, зад които застава Световният стопански конгрес - споделена отговорност сред страните и глобализъм - са неща, на които американският президент се опълчва.

По информация на Белия дом Тръмп ще изнесе тирада на 26 януари, на която ще показа тактиката си " Америка преди всичко " пред над 100 държавни водачи и ръководители на интернационалните организации.

Той ще бъде съпроводен от осем министри, в това число държавния секретар Рекс Тилърсън и министъра на финансите Стивън Мнучин. Тръмп ще посети Швейцария след обидните мнения по адрес на мигрантите от някои разрастващи се страни, провокирали бурни реакции по целия свят.

Президентът, както се твърди, е споделил пред сенатори на среща в стеснен кръг, че Съединени американски щати би трябвало да одобряват повече хора от Норвегия, вместо от страни от Латинска Америка и Африка, които той нарекъл " мръсни дупки ".

Тръмп ще има опцията да даде пояснение на доста високопоставени политици от африкански страни, които ще бъдат на срещата в Давос, да вземем за пример министър председателите на Кот д'Ивоар и Сомалия - Амаду Гон Кулибали и Хасан Али Хайре.

Всъщност повече от една трета от участниците в Давос са от разрастващи се страни или нововъзникващи стопански системи.

Други водачи обаче може да са по-загрижени поради политиките, които сложиха Тръмп в несъгласие със международния консенсус за съблюдаване на договорите и дейности при рецесии.
Тези политики включват слагането на американските ползи над световната свободна търговия, отхвърлянето на Парижкото съглашение за климата, нападките против Северна Корея, слагането под въпрос на нуклеарната договорка с Иран и признаването на Ерусалим за столица на Израел.

" Днес никой - никоя страна, никой заинтригуван - било то обособена персона или група, не може самичък да взема решение въпросите от международния дневен ред ", предизвести Шваб.

" Много е значимо президентът Тръмп да бъде притеглен на наша страна ", по въпроси като търговията, околната среда, данъчните системи и икономическата конкурентоспособност, съобщи Шваб.

Въпреки че в Давос всички погледи ще бъдат ориентирани към американския президент, други водачи също заслужават внимание.

В понеделник, преди формалното начало на срещата, директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард ще даде звук с публикуването на годишни прогнози за международната стопанска система.

Форумът ще бъде публично открит във вторник с тирада на Нарендра Моди, премиера на Индия, една от най-бързо разрастващите се стопански системи.

Други основни оратори ще са английският министър-председател Тереза Мей, която се чака да приказва за сложния развой по Брекзита, и канадският и сътрудник Джъстин Трюдо, чиято страна тази година е ръководител на групата на седемте най-развити стопански системи в света (Г-7).

" Може би сме в края на цикъл на стопански напредък ", сподели Шваб и добави, че отрицателните обществени последствия от финансовата и икономическата рецесия отпреди 10 години още могат да бъдат усетени.

Бъдещето на икономическото развиване, както и бъдещите политики на централните банки ще са измежду главните тематики от дневния ред в Давос съгласно 79-годишния немски икономист, изпълнителен шеф и ръководител на Световния стопански конгрес.

Организации с леви убеждения готвят демонстрации и по тази причина Белият дом изпрати авансово огромен екип в Давос, който да подсигурява сигурността на президента Тръмп по време на форума.

Оливър Класен, представител на швейцарската антиглобалистка организация " Пъблик ай " споделя, че наличието на Тръмп в действителност ще затрудни активизирането на протестиращи.

" Тръмп не отива там като сътрудник на 1000-та интернационалните корпорации, които се събират там. Точно противоположното: той наподобява като един от най-яростните им критици, най-малко видимо ", сподели той пред швейцарската национална телевизия.

Той изрази неодобрение, че вместо да се надигнат против метода, по който действа международната стопанска система, протестиращите ще се концентрират върху Тръмп.

Почти невероятно е да се вършат демонстрации в Давос, защото швейцарските сили за сигурност ще отделят долината, където ще се съберат най-влиятелните персони в света.
Вместо това, левите възнамеряват да излязат в Цюрих на 23 януари на митинг под надпис: " Тръмп, добре пристигнал в пъкъла ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР