Основателят на SoftBank Group Масайоши Сон няма търпение да си

...
Основателят на SoftBank Group Масайоши Сон няма търпение да си
Коментари Харесай

SoftBank няма търпение да се отърве от Sprint

Основателят на SoftBank Group Масайоши Сон няма самообладание да си " измие ръцете " от американския мобилен оператор Sprint, написа Bloomberg.

В идващия финансов доклад SoftBank към този момент няма да включва американския оператор, очаквайки сполучливото обединение с T-Mobile USA, макар въпросителните към приключването на договорката. Промяната в счетоводството на SoftBank ще рефлектира позитивно върху дълга на конгломерата.

Сон е припрян да остави сагата със Sprint в предишното. По този метод японецът, който през 2012 година заплати 21,6 милиарда $ за мажоритарен дял в Sprint, ще отърве SoftBank от тежестта на телекомуникационната компания, която има дълг от 47 милиарда $.

Сон нееднократно се е оплаквал, че вложителите погрешно преценят действителната стойност на неговата компания. Сега той по-успешно ще може да наложи SoftBank като капиталов колос в областта на технологиите, което ще му разреши да се концентрира върху активността на двата Vision фонда - първият с капитал от 100 милиарда $, а вторият с капитал от 108 милиарда $.

" От години вложителите се концентрират върху непосредствените провокации в Sprint, пренебрегвайки дълготрайния капацитет на софтуерните вложения на Сон. " На това мнение е анализаторът от Jefferies Group Атул Гоял.

Изключването на телекома от консолидирания резултат ще понижи задлъжнялостта на конгломерата с към 29 %. Освен това годишният разход за лихви ще се свие на половина, уточни още милиардерът. " Все още съществува възпрепятстващия имидж на SoftBank като телекомуникационна компания, натоварена с задължения, а това е много друго от истината ", изяснява Сон.

Макар Сон да е убеден, че договорката ще бъде утвърдена, сливането е изправена пред редица антимонополни каузи в над 10 щата, в това число Калифорния, Ню Йорк и Тексас. Милиардерът обаче разчита на към този момент дадените утвърждения от Министерство на правораздаването, Комисията по задгранични вложения в Съединени американски щати и Федералната комисия по връзки. " Не е имало случай в историята, в който да имаш тези три утвърждения и договорката да не е била осъществена ", споделя той.

Японецът призна още, че покупката на Sprint е била неуспех, откакто телекомът излезе на облага единствено веднъж през последните пет години.

Преди малко повече от седмица Сон изясни, че SoftBank разкрива втори Vision фонд, в който японската компания ще взе участие с 38 милиарда $ и в който капитал се чака да вземат участие колоси като Apple, Microsoft, Foxconn Technology Group и суверенният държавен фонд на Казахстан. Coн имa и шиpoĸa пoдĸpeпa oт япoнcĸи финaнcoви инcтитyции, ĸaтo ceдeм вeчe ca пoдпиcaли пpeдвapитeлен меморандум зa yчacтиe. Фондът няма да разчита на пари от Саудитска Арабия.

" Сливането на of Sprint и T-Mobile и откриването на втория Vision фонд са страхотни стадии за SoftBank. Единственият път отсам е напред ", безапелационен е Сон.

В сряда SoftBank регистрира облага за първото си фискално тримесечие, която надмина най-високата оценка на анализаторите, с помощта на облагите от оценките на направените от Vision фонда вложения, като Slack Technologies, която стана обществена през месец юни, хотелската верига OYO Rooms и приложението за доставка на храна DoorDash. Те обаче бяха обезщетени от спад от 195,3 милиарда йени в оценката на няколко компании, в които колосът има дял, в това число Uber. Така оперативната облага за трите месеца до края на юни падна с 3,7 % до 688,8 милиарда йени ($6,5 милиарда), само че въпреки всичко надвиши междинната прогноза на анализаторите от 345,3 милиарда йени.

SoftBank акцентира още, че Vision фондът има 81 вложения, възлизащи на стойност към 66,3 милиарда $.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР