Основателят на SoftBank Group Corp. Масайоши Сон представи втори огромен

...
Основателят на SoftBank Group Corp. Масайоши Сон представи втори огромен
Коментари Харесай

SoftBank създава втори Vision фонд с капитал над $100 милиарда

Основателят на SoftBank Group Corp. Масайоши Сон показа втори голям фонд за вложения в технологии, затвърждавайки позицията си като най-влиятелния вложител в промишлеността. Японският конгломерат има за цел да събере общо 108 милиарда $ за втори Vision фонд, като по този начин той ще бъде по-голям даже и от първия.

Японският конгломерат желае да набере общо $108 милиарда, което ще направи новият фонд по-голям и от първия. Има и различен разлика: Саудитска Арабия, която бе най-големият вложител във Vision с $45 милиарда, в този момент липсва. Вместо това самата SoftBank ще вложи цели $38 милиарда. Към него ще бъдат привлечени и колоси като Apple, Microsoft, Foxconn и суверенният фонд на Казахстан.

Сон има и необятна поддръжка от японски финансови институции, като седем към този момент са подписали авансово съглашение за присъединяване.

Директорът на SoftBank се стреми да основава нови солидни фондове на всеки 2 или 3 години, като задачата му е да се възползва от опциите, които най-новите и модерни технологии оферират като вложения в изкуствения разсъдък и самостоятелното шофиране.

През месец юни тази година SoftBank заяви, че първият Vision фонд е имал 62% възвръщаемост, правейки 71 вложения на обща стойност от 64.2 милиарда $.

" Не мислих, че ще е допустимо да бъдат събрани 100 милиарда $ без парите от Саудитска Арабия, само че наподобява, че това е допустимо ", сподели Крис Лейн, който е анализатор в Sanford C. Bernstein & Co.

Саудитска Арабия и принц Мохамед бин Салман предходната година се озоваха в епицентъра на интернационален скандал, след убийството на журналиста Джамал Кашоги в посолството на страната в Истанбул.

Саудитските PIF и Mubadala Investment Co. са основни сътрудници в първия Vision фонд и решенията за бъдещите вложения към момента зависят от тях, уточни представителят на SoftBank Дайсука Саватаке.

Първият фонд беше разгласен през месец октомври 2016 година и започва 7 месеца по-късно. Саудитска арабия е най-големия вложител във фонда с принос от 45 милиарда $. След страната беше SoftBank с 28 милиарда $, а след тях Mubadala с 15 милиарда $. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР