Основателят на сайта за разкрития Джулиан Асанж е задържан, след

...
Основателят на сайта за разкрития Джулиан Асанж е задържан, след
Коментари Харесай

Еквадор е прекратил политическото убежище на основателя на „Уикилийкс“

Основателят на уеб страницата за разкрития Джулиан Асанж е арестуван, откакто прекара години в еквадорското посолство в Лондон, съобщи Агенция Франс Прес. Новината бе доказана от английския вътрешен министър Саджид Джавид, който съобщи, че Асанж (47 г.) ще бъде изправен пред съд.

Британската полиция посочи, че е била поканена в посолството, откакто Еквадор прекратил предоставеното леговище. Асанж живееше в дипломатическата задача през последните 7 години. Oт декември 2017 година той има и еквадорско поданство.

През април 2017 година шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпейо назова „ Уикилийкс “ „ недържавна враждебна разследваща работа, подстрекавана от страни като Русия “, само че публични обвинявания против Асанж не са повдигани. В последните месеци свързани с него американски жители оповестиха, че са били разпитвани от управляващите. Отделно той е обвинен в обезчестяване в Швеция, където е застрашен от арест, в случай че посети скандинавската страна преди август 2020 г.

Президентът на Еквадор Ленин Морено заяви, че е лишил убежището на Асанж поради негови непрекъснати нарушавания на интернационалните конвенции. От „ Уикилийкс “ оповестиха това решение за нелегално и потвърдиха, че еквадорският дипломат е поканил полицията в постройката, с цел да извърши ареста.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР