Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж, който от години живее

...
Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж, който от години живее
Коментари Харесай

Асандж се е отказал от предоставеното му от Еквадор убежище

Основателят на уеб страницата Уикилийкс Джулиан Асандж, който от години живее в посолството на Еквадор в Лондон, се е отказал от предоставеното му от Кито леговище. Това излиза наяве от писмо, подписано от него през декември, оповестява Франс прес.

В писмото с дата 4 декември 2017 година Асандж отхвърля предоставеното му леговище в границите на държавна тактика, която не довела до нищо и която целяла неговото назначение за еквадорски посланик във Англия, а по-късно и в Русия.

Писмото, подписано от 47-годишния австралиец и от испанския му юрист Балтасар Гарсон, е било предаденото от министерството на вътрешните работи на Еквадор на еквадорската депутатка Паола Винтимиля, която проверява процеса на даване на еквадорско поданство на Асандж. Тя пък го е направила притежание за медиите.

Асандж се отказал от убежището дни преди да му бъде показано еквадорско поданство на 12 декември, а след това да го назначат на дипломатически пост, с цел да може той да продължи да живее в посолството в Лондон и даже да отиде на задача в Москва.

Асандж се укри в посолството на Еквадор преди шест години, с цел да избегне екстрадиция в Швеция, където бе упрекнат в обезчестяване. Делото бе прекъснато, напомня Българска телеграфна агенция. Днес той се опасява да излезе от посолството и да бъде задържан и екстрадиран към Съединени американски щати, тъй като е популяризирал посредством уеб страницата си хиляди поверителни американски дипломатически документи. Британското правораздаване има издадена заповед за арест на Асандж, тъй като той не е спазвал изискванията на освобождение под гаранция по време на шведската правосъдна процедура против него. Засега еквадорското министерство на външните работи отхвърля всевъзможен коментар по отношение на писмото, подписано от Асандж или по отношение на неговия сегашен статут.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР