Основателят на съвременната танцова сцена в Ливан и един от

...
Основателят на съвременната танцова сцена в Ливан и един от
Коментари Харесай

One Dance Week показва друг прочит на войната в Сирия

Основателят на актуалната танцова сцена в Ливан и един от водещите арабски хореографи в света на актуалните изпълнителски изкуства Омар Раджех открива ONE DANCE WEEK 2018. Неговият театър #minaret, зов против безразличието към неправдата и войната, ще бъде показан на 21 септември от 19:30 в Дома на културата “Борис Христов " в Пловдив.

Първият уикенд от 11-тото издание на фестивала за актуален танц и пърформанс продължава с две солови танцови миниатюри на японския хореограф Кенджи Шинохе на 22 септември от 19:30 още веднъж в Дома на културата в Пловдив.

Само преди две седмици #minaret на компанията Omar Rajeh / MAQAMAT бе показан за първи път при закрити порти пред професионална аудитория на интернационалния конгрес Tanzmesse в Дюселфорд. Предпремиерата на трупата от Ливан ще бъде показана на ONE DANCE WEEK седмица преди формалната премиера в Рим.

#minaret е друга позиция към разрушаването на античния град Алепо в сирийския спор - като следващата страница от календара на безконечната война. Спектакълът, сплотяващ актуален танц, дронове, арабска музика и вокали онлайн, оспорва груповото примирие с погазването на човешкия живот, минало и просвета. Неизбежна ли е войната? Свикнахме ли с фрагментите от бойните полета? Какво ни визира всичко това? И какво можем да създадем?

И тази година ONE DANCE WEEK отбелязва мощно азиатско наличие. На 22 септември японският хореограф Кенджи Шинохе показва два авторски спектакъла, които ни хвърлят в провокациите на актуалното осведомително общество. С【K(-A-)O】той разяснява дигитализирането на възприятията в днешната осведомителна епоха. Достатъчни ли са емотиконите, с цел да изразим същинските си страсти? Обезценява ли се усмивката, в случай че я използваме на всички места в онлайн общуването? Спектакълът черпи ентусиазъм от известния японски жанр емотикони, прочут като “каомоджи ", в който се употребява композиция от писмени знаци, букви и знаци, с цел да се изрази страст или деяние в киберкомуникацията. Вторият солов спектакъл【ЛЮБОВ】се вглежда сега преди да стартираме да обичаме и задава въпроса можем ли да обичаме по собствен метод, в случай че всички живеем все по-еднакво и от ден на ден по стандарт.  

Най-коментираното зрелище на тазгодишното издание на ONE DANCE WEEK е несъмнено спектакълът на гръцката суперзвезда Димитрис Папайоану " ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ “. Хореографът, прочут с впечатляващите церемонии на Олимпийските игри в Атина през 2004-та и Европейските игри в Баку през 2015-та, е и първият създател на нов театър за театъра на легендата Пина Бауш във Вутерпал. Папайоану вижда сцената през вероятността на художник, телата - като инструмент за предаване на обръщение, а безкомпромисната му хармония е въодушевена от древногръцката статуя и някои от най-известните знаци, легенди и творби в историята на изкуството. Интересът към първото посещение на Папайоану в България е толкоз огромен, че оповестените две дати бяха разпродадени месеци преди събитията. Все още можете да се сдобиете с билет за оповестената изключителна дата на 30 септември с начален час 17:30.

На 28 септември, незабавно след спектакъла в Дом на културата “Борис Христов ", Папайоану ще получи персонално от министъра на културата Боил Банов присъдения му почетен знак “Златен век " - щемпел на Цар Симеон Велики - златен и грамота за достиженията му в региона на културата.

“ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ " идва за първи път в България преди английската, американската и австралийската си министър председатели. Пловдив се подрежда в календара на световноизвестния гръцки актьор преди Дрезден, Антверпен, Монреал и Биеналето на танца в Лион.

11-тото издание на интернационалния фестивал за актуален танц и пърформанс ONE DANCE WEEK ще се организира сред 24 септември и 14 октомври в Пловдив. Билети за спектаклите можете да намерите онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay. Поради високия интерес към фестивала мощно предлагаме предварителното закупуване на билети. 

ONE DANCE WEEK се провежда от Фондация " ЕДНО за просвета и изкуства “ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се реализира с поддръжката на Министерството на културата.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР