Основателят на руската частна компания Вагнер Евгений Пригожин призна, че

...
Основателят на руската частна компания Вагнер Евгений Пригожин призна, че
Коментари Харесай

Пригожин се хвали, че създал ферма за тролове срещу грубата пропаганда на Запада

Основателят на съветската частна компания " Вагнер " Евгений Пригожин призна, че основал и финансирал Агенцията за интернет проучвания - компания, която Вашингтон твърди, че е " плантация за тролове ", която се е намесила в, оповестява " Ройтерс ".

Пригожин е непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин и прекара години в работа в сянка от името на Кремъл. През последните месеци обаче той се очерта като една от най-известните фигури, свързани с съветската инвазия в Украйна.

Пригожин към този момент призна, че се е намесил в изборите в Съединени американски щати, само че днешното му изказване стига по-далеч от преди, като обрисува съответните му връзки с основаната в Санкт Петербург Агенция за интернет проучвания (IRA).

" Никога не съм бил единствено финансист на Агенцията за интернет проучвания. Аз я измислих, аз я сътворих, аз я управлявах дълго време " , акцентира той в обява в " Телеграм ", публикуван от пресслужбата на кетъринговата му компания " Конкорд ".
 ISW: Пригожин от
ISW: Пригожин от " Вагнер " към този момент е лицето на съветската " специфична интервенция " в Украйна

Блогъри упорстват Готвачът на Путин да смени Шойгу

" Агенцията е основана, с цел да отбрани съветското осведомително пространство от грубата и нападателна антируска агитация на Запада ", добавя той.

През 2018 година Пригожин за първи път беше поради връзките си с Агенцията за интернет проучвания и упрекнат в скрит план за машинация против Съединените щати.

В отчета на специфичния прокурор Робърт Мюлър по отношение на следствието му за ролята на Русия в изборите в Съединени американски щати през 2016 година се показва, че Агенцията за интернет проучвания се е опитвала да посее разкол в Съединените щати посредством " осведомителна война ".

Тя се опита да насочи изборите през 2016 година в интерес на Тръмп, отбелязва Мюлър.

" Кампанията еволюира от обща стратегия, основана през 2014 и 2015 година за подкопаване на изборната система на Съединени американски щати, до целенасочена интервенция, която до началото на 2016 година облагодетелства претендента Тръмп и ощети претендента (Хилари) Клинтън ", се отбелязва в отчета.
 Пригожин пита Белия дом в какво закононарушение е упрекната
Пригожин пита Белия дом в какво закононарушение е упрекната " Вагнер "

Съединени американски щати постановиха наказания на частната военна компания

Пригожин, който прекара последното десетилетие от съществуването на Съветския съюз в пандиза за грабежи и измами, години наред беше помощник на Путин. Неговата кетъринг компания овладя държавните поръчки и му завоюва прозвището " Готвачът на Путин ". Същевременно той изпрати наемници на " Вагнер " да се бият паралелно с съветски военнослужещи в Сирия и в спорове в Африка, с цел да прокарват геополитическите ползи на Русия.

След години на отказване, през 2022 година той както и че се е намесил в изборите в Съединени американски щати.

След като бързо построи обществения си профил както в Русия, по този начин и в чужбина, откогато Русия нахлу в Украйна, анализаторите настояват, че в последно време Кремъл се пробва да подреже крилете му , смутен от все по-силното му въздействие и рецензиите му към Министерството на защитата на Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР