Основателят на онлайн търговеца Amazon Джеф Безос стана на 9

...
Основателят на онлайн търговеца Amazon Джеф Безос стана на 9
Коментари Харесай

Музата на Джеф Безос

Основателят на онлайн търговеца Amazon Джеф Безос стана на 9 януари 2018-а най-богатият човек в света. Състоянието му се усили поради растежа в цената на акциите на компанията, само че в основата на златната концепция за основаването й е госпожа Безос. Всъщност тогава Макензи носела семейството Татъл и не била брачна половинка на Джеф. Затова пък станала негова муза.

Джеф Безос постоянно е бил упорит. През 1990-а става вицепрезидент на Bankers Trust, при все това е едвам на 26 години, а след това и старши вицепрезидент на финансовата компания DE Shaw & Co. Година по-късно взема решение, че му е време да се ожени. Затова убеждава другари и познати да му уреждат срещи с подобаващи свободни девойки. Срещите минават една след друга, само че резултат няма. Затова пък в работата му всичко е наред. Още тогава Джеф стартира да се замисля за вероятностите на онлайн търговията - до каква степен би била сполучлива и какви артикули са подготвени да купуват хората, без да ги огледат авансово.

От мислите за бизнеса стартира да го отвлича една от служителките му. Във вицепрезидента се влюбва анализаторът на компанията - Макензи Татъл, чийто кабинет се намирал до този на Джеф. Любопитно е, че точно той организира изявлението за приемането й на работа. "Смятам, че брачната половинка ми е изобретателна, интелигентна, умна и секси, само че имах шанс, че видях резюмето й, преди да видя самата нея - знаех какъв брой точки е получила на изпита SAT ", признава предприемачът.

Първата крачка прави Макензи, канейки го да обядват дружно. По-късно тя отбелязва, че била покорена от фамозния му гласовит смях и незабавно се влюбила. Джеф не могъл да устои на стройната 23-годишна хубавица и дал отговор на възприятията й. Отначало поддържат връзка другарски, до момента в който не станало ясно, че си подхождат идеално. Макензи разказала на Джеф, че желае да стане писателка и написа първата си книга. И Безос внезапно осъзнал, че би трябвало да стартира с онлайн продажба на книги. Три месеца след началото на връзката им Джеф предлага брак на Макензи, а три месеца по-късно сватбата към този момент е реалност. През 1994-а Безос открива електронната книжарница Amazon. Това му разрешава да стартира сполучливо бизнеса, а по-късно и да разшири асортимента.

През 1994-а двойката се реалокира в Сиатъл. Макензи става първият чиновник и счетоводител на Amazon. Въпреки натоварения си график тя в никакъв случай не не помни да постави витамини в чантата на Джеф, а панталоните му постоянно са идеално изгладени. За възпитаничката на Принстънския университет, която в продължение на доста години е мечтала за писателска кариера, това би могло да наподобява като крачка обратно. Но тя е твърдо уверена, че би трябвало да поддържа мъжа си. Все отново Макензи съумява да се осъществя като създател. Бестселърът йThe Testing of Luther Albright ( "Тестът Лутър Олбрайт ") получава влиятелната литературна премия National Book Award.

Израснала е в Сан Франциско и споделя, че била срамежливо дете, което предпочитало да се затваря в стаята си, с цел да написа "сложни истории ". Първата си книга със заглавие "Книжният червей " Макензи основава на шестгодишна възраст. Но по-късно изгубва ръкописа от 142 страници. След учебно заведение постъпва в Принстънския университет, където учи литература и писателско майсторство в курса на Тони Морисън, лауреат на Нобелова премия за литература. Тя дефинира Макензи като една от най-талантливите студентки в цялата й преподавателска кариера. За да се прехранва, момичето работи като миячка на чинии, сервитьорка, касиерка, детегледачка и помощник на Тони Морисън. След като приключва университета, Макензи продължава да се занимава с писане, само че е принудена да стартира работа в капиталова компания, с цел да заплати задълженията за образованието си. Това й оказва помощ освен да печели пари, само че и да се запознае с бъдещия си брачен партньор. Джеф Безос си спомня, че жена му постоянно се затваряла в банята, с цел да написа своя разказ. Така или другояче, излизането на The Testing of Luther Albright лишава на Макензи 10 години. През 2005-а тя получава Американската премия за книга "за изключителни достижения в литературата ".

Няколко години по-късно стартира да работи над втория си разказ Traps ( "Капани "), който демонстрира на брачна половинка си едвам след неговото довеждане докрай. За да не я отвлича нищо, написа в жилище чартърен, до момента в който не стане време да прибере децата си от учебно заведение. Книгата излиза през 2013-а.

Получавайки статута на брачна половинка на един от най-богатите хора в света, Макензи не трансформира отношението си към живота. Тя продължава да води децата на учебно заведение и да ги прибира назад, не стопира да им готви и да им оказва помощ да си приготвят уроците. Съпрузите имат трима синове и осиновена щерка от Китай. "След раждането на третото дете разбрах, че няма да мога да бъда добър родител и да не преставам да пиша по едно и също време. През всичките тези години бях прекомерно заета ", споделя Макензи. Въпреки това употребява дребното си свободно време за благотворителна активност. Днес тя е прочут романист. По думите й Джеф е най-преданият й четец. Нищо че книгите й не се продават в Amazon.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР