Основателят на IKEA Ингвар Кампрад си отиде на 91-годишна възраст.

...
Основателят на IKEA Ингвар Кампрад си отиде на 91-годишна възраст.
Коментари Харесай

Създателят на IKEA - от продавач на кибрити до мултимилиардер

Основателят на IKEA Ингвар Кампрад си отиде на 91-годишна възраст.

Той е умрял в събота в имението си в Смален, Швеция. В изказване се споделя, че Кампрад е умрял " спокойно ", заобиколен от своите близки.

Мултинационалната компания за обзавеждане, която Кампрад основава, има стотици магазини по целия свят и от години е най-големият търговец на мебели, както най-оборотната шведска компания. Самият Кампрад се е изкачвал на четвърто място в международната ранглиста на най-богатите хора. Състоянието му се прави оценка на 51 милиарда паунда.

Историята на основателя на най-известната мебелна марка в света е повече от любопитна

 Ингвар Кампрад

Ингвар Кампрад

Името IKEA идва от буквите на името му плюс първите букви на фермата в шведското село, в което е израснал.

Ингвар Кампрад е дете в семейство на немски имигранти. Той не крие, че се срами от нацисткото си минало и убежденията си на млади години. По тези години обаче той и околните му живеят извънредно оскъдно, заради което дядо му се самоубива.

Първата работа на бъдещия милиардер е да продава кибрити с колелото си. Идеята за IKEA идва, когато Кампрад си купува кухненска маса и среща голяма компликация да я напъха в автомобила си.

Наложило му се да демонтира краката на масата, с цел да може да я транспорти. Тогава взема решение, че би било ужасно, в случай че можеш да си купиш мебел, която да е опакована по комфортен метод, и да бъде задоволително елементарно да си я сглобиш самичък у дома. Освен това да е евтина. По това време Ингвар е едвам 17-годишен.

Предприемачът открива първия си магазин през 1958 година Това, което се случва обаче, е злополучие - мощен вятър разрушава неоновия знак с надписа и предизвиква пожар, който унищожава помещението.

Трудолюбивият млад мъж не се отхвърля - през 1965 година отваря порти първият огромен магазин на марката в Стокхолм.

Той стартира да популяризира в локални вестници и да работи с спонтанен азбучник за поръчки по пощата. Избира главно локални производители, които оферират по-добри цени.

Първоначално популяризира продуктите си посредством локалния млечен ван, който ги доставя до близката гара.

През годините Кампрад не изневерява на първичната си идея за IKEA - налични мебели, които клиентите могат да си сглобят сами.

Така магнатът натрупва благосъстояние от към 51 милиарда лири и основава международна империя, която в този момент се ръководи от тримата му сина - Питър (44), Джонас (41) и Матиас (39).

Освен с персоналната си история за триумфа, Ингвар Кампрад беше фамозен със скромния си метод на живот - той не харчи пари за маркови облекла, а избира " секънд хенд ". До последните си дни най-големият шведски бизнесмен кара остарялото си волво от 80-те години.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР