Основателят на Huawei Technologies Рен Женгфей е готов да сподели

Основателят на Huawei Technologies Рен Женгфей е готов да сподели ...

Huawei иска да продава 5G технология на западни купувачи.Основателят на Huawei Technologies Рен Женгфей е готов да сподели 5G технология с потенциални западни клиенти. Главният изпълнителен директор на китайския технологичен гигант Женгфей заяви в интервю, че е готов да предостави на тези клиенти постоянен достъп до наличните патенти, лицензи, код, технически чертежи и ноу-хау на Huawei срещу еднократна такса, предаде South China Morning Post.

На купувача ще бъде разрешено да променя изходния код, което означава, че нито Huawei, нито китайското правителство ще имат контрол върху телекомуникационната инфраструктура, изградена с помощта на оборудване, произведено от новата компания. Huawei също така ще може свободно да развива своите технологии във всяка посока по свое усмотрение. Заявената цел на Женгфей е да създаде 5G конкурент на Huawei, който ще запази съществуващите си договори и ще продължи да продава собствения си пакет 5G услуги. Според него това би помогнало за поддържане на конкуренцията, докато мнозина експерти на Запад са обезпокоени от перспективата китайската компания да доставя оборудване за преобладаваща част от новите мобилни мрежи в света.

"Балансираното разпределение на интересите допринася за оцеляването на Huawei", подчерта Рен Женгфей. Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, се сблъсква с препятствия в няколко развити страни, тъй като китайските технологични компании внимателно наблюдават Вашингтон, а САЩ ги подозират във връзка с китайското правителство и се опасяват, че Пекин може да бъде използван за скрит шпионаж. През изминалото десетилетие, Huawei е инвестирала общо 4 млрд. долара в 5G, превръщайки се в лидер в 5G чиповете, продукти и мрежи. Според прогнози на китайският технологичен гигант, през 2035 г, технологията се очаква да генерира 12.3 трилиона долара в глобално икономическо производство, а 80% от приходите на операторите ще са свързани с 5G.

През май Министерството на търговията на САЩ реши да включи Huawei и неговите юридически лица в черен списък, ограничавайки възможността им да купуват услуги и компоненти от американски фирми. Въпреки това американските власти предоставиха на компаниите временно разрешение за сътрудничество с Huawei, което изтече на 19 август. Миналият месец американският търговски секретар Уилбър Рос заяви в интервю за Fox Business, че американските компании ще получат лицензи за продължаване на сътрудничеството с Huawei за още 90 дни. Новото подновяване на лиценза ще позволи на американските компании да работят с Huawei до 19 ноември.

Източник: banker.bg