Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг наруши мълчанието около злоупотребата с

...
Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг наруши мълчанието около злоупотребата с
Коментари Харесай

Зукърбърг горчиво се разкая за аферата с „Кеймбридж Аналитика“ и даде големи обещания

Основателят на „ Facebook “ Марк Зукърбърг наруши мълчанието към злоупотребата с персонални данни на консуматори на обществената мрежа от компанията „ Кеймбридж Аналитика “ (Cambridge Analytica) в сряда и призна, че управлението на обществената мрежа е позволило “грешки “, които би трябвало да поправи, предава Агенция Франс Прес.

„ Имаме отговорност да пазиме персоналните ви данни и в случай че не можем да го вършим, значи не ви заслужаваме “, съобщи Зукърбърг в първия си обществен коментар, откогато избухна абсурдът.

„ Работих, с цел да схвана тъкмо какво се е случило и по какъв начин да направя по този начин, че това да не се повтаря “, продължи той, като добави още, че „ най-важните ограничения, с цел да предотвратим не се повтори това през днешния ден, ние предприехме преди години “

В умозаключение притежателят на „ Facebook “ съобщи: „ Но ние също направихме неточности и има още какво да се направи и то ще бъде направено “.

Основателят на обществената мрежа " Facebook " Марк Зукърбърг наруши мълчанието си във връзка със абсурда с потреблението на персоналните данни на над 50 млн. консуматори от компанията Cambridge Analytica, като пое отговорността: „ Направихме неточности и би трябвало да действаме по-добре ".

„ Facebook “ направи неточности и има още какво да прави, с цел да усъвършенства услугата си, сподели той, разяснявайки абсурда. Зукърбърг пое отговорността за това, което се случва с „ Facebook “ и даде обещание на потребителите на мрежата да направи по този начин, че те да могат по-добре да управляват по какъв начин се употребяват персоналните им данни.

Кембридж Аналитика " е учредена през 2013 година, само че е обвързвана с " Ес Джи Ел Груп " - одобрена английска компания, работеща от 1993 година Според страницата на " Ес Джи Ел " в интернет тя е " провеждала стратегии за смяна в държанието в над 60 страни ", представяйки себе си като услуга за даване на данни, разбори и тактики " на държавни управления и военни структури по целия свят ".
" Ес Джи Ел " основала преди пет години " Кембридж Ана
литика ", с цел да взе участие в американската политика; съсобственик на компанията е Робърт Мърсър, американски управител на хедж фонд и милиардер.

На страницата на компанията в интернет обаче е посочено, че с изключение на в Америка и Англия тя има представителства в Малайзия и Бразилия, а активността й надалеч надвишава границите на Съединени американски щати.

Предполагаемата роля на " Кембридж Аналитика " в миналогодишните избори в Кения, които бяха придружени от конюнктура на безпорядък, към този момент е подложена на деликатно изследване. Миналата година компанията отхвърли да удостовери пред кенийски кореспонденти каква роля играе там, а на нейната страница е посочена само активността й за разбори на данни и изследвания по време на изборния цикъл през 2013 година

На записаните със скрита камера фрагменти на " Ченъл фор " Марк Търнбул, административният шеф на " Кембридж Аналитика политикъл глоубъл ", обаче декларира, че компанията е " управлявала " предизборните акции на кенийския президент Ухуру Кениата през 2013 и 2017 година

Кениата завоюва изборите през август предходната година, резултатите от които бяха оспорвани от опозицията и след това оповестени за недействителни от кенийския Върховен съд. През октомври Кениата завоюва повторените избори, откакто неговият конкурент Рейла Одинга отхвърли да взе участие. Както и в предходни години, към изборите имаше митинги и принуждение. Най-малко 92 кенийци починаха.

Миналогодишните избори ще бъдат запомнени по-специално с потреблението на реклами за политически офанзиви в обществените мрежи, които се оформиха като авторитетна нова медия в Кения. " Прайвъси интернешънъл ", записана в Лондон благотворителна организация, установи, че за основаването на тези акции в интернет в интерес на Кениата е спомогнала американска компания от цифровата сфера на име " Харис Медия ". Подобно на " Кембридж Аналитика ", основаната в Тексас " Харис Медия " е работила за акцията на Тръмп през 2016 година, както и в Европа за крайнодесни организации като " Алтернатива за Германия ".

Някои от водачите на кенийската съпротива желаят присъединяване на " Кембридж Аналитика " в кенийската политика да бъде разследвано, като по всяка възможност и други страни ще ревизират нейната роля в техни избори. Малайзийският министър председател Наджиб Разак отхвърли изказванията, че държавното управление му е работило с " Кембридж Аналитика ", и упрекна сина на неговия съперник Махатхир Мохамад, че е употребявал нейните услуги. Австралийските политически партии също отхвърлиха да са употребявали услугите на компанията, въпреки че някогашен министър, в чийто сектор е попадала киберсигурността, съобщи пред телевизия Ес Би Ес, че се е срещнал с Никс и други представители на " Кембридж Аналитика " на " частна вечеря ".

В Индия още веднъж се прави обширен обзор на активността на Ес Джи Ел по време на изборите за законодателно заседание на щата Бихар през 2010 година В петък вестник " Хиндустан таймс " също по този начин заяви, че преди националните избори следващата година " Кембридж Аналитика " и индийският й сътрудник организират диалози както с ръководещата партия " Бхаратия джаната ", по този начин и с опозиционната политическа мощ Индийски народен конгрес.

Пълният обсег на тази активност е незнаен. На излъчените от " Ченъл фор " фрагменти Търнбул декларира, че " Кембридж Аналитика " е употребила " друга организация, с цел да управлява доста сполучлив план в една източноевропейска страна ", добавяйки, че тя " се е появила, свършила си е работата, изчезнала е и произвела настина добър материал ". Въпросната страна не беше посочена.

В края на предходната седмица Никс оспори репортажа на " Ченъл фор ", като съобщи, че сниманите му изявления за подкупи и други подмолни способи са " измислени хипотетични сюжети ", имащи за цел посредством тях да се откри какво съставлява евентуалният клиент.

Дейността на компанията обаче в този момент неизбежно ще попадне под по-внимателно наблюдаване по света - а за компании като Facebook, които са помогнали на " Кембридж Аналитика " да си набави купища данни за гласоподаватели по целия свят, също може да има последици.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР