Основателят на ERP Academy призова заинтересованите страни да работят заедноВ

...
Основателят на ERP Academy призова заинтересованите страни да работят заедноВ
Коментари Харесай

Наталия Футекова: От нас зависи младите да останат в България

Основателят на ERP Academy прикани заинтригуваните страни да работят дружно

„ В страната ни фокусът е върху програмистите, само че в действителност настрана остана цялостен един бранш – този на бизнес анализаторите и хората с стопански знания, които внедряват и поддържат системите “, сподели Наталия Футекова (снимка: AVS Agency)

Бизнесът, образованието и страната не би трябвало да водят война, а да работят дружно, съобщи доцент доктор Наталия Футекова – ръководещ съучастник в софтуерната компания ERP.BG и създател на ERP Academy – в ролята на представител на Българска асоциация по осведомителни технологии (БАИТ) в полемика на тематика „ Как бизнесът поддържа българското висше обучение? ”.

„ Нека да работим дружно. Няма потребност да се разделяме и да водиме война, ние живеем в една страна, ние сме заинтригувани нещата да се случват. От нас зависи да създадем добра икономическа конюнктура и младежите да останат в България. Ние би трябвало да вървим в една обща посока, има къде да отидем и какво да създадем – дано да стартираме да го вършим “, бе посланието на Наталия Футекова по време на полемиката, проведена от Фондация „ Подкрепа за обучение ” в партньорство с Министерство на образованието.

Целта на събитието бе да предложи решения за взаимоотношение сред бизнес организациите и българските държавни университети, както и да поддържа разговора сред всички заинтригувани в това отношение страни.

„ В ИТ фирмите ние сме привикнали да образоваме своите чиновници, тъй като университетите не ги приготвят задоволително добре. ERP системите са доста комплицирана и тежка материя, нужна е доста процедура, с цел да станеш специалист в сектора. В страната ни фокусът е върху програмистите, само че в действителност настрана остана цялостен един бранш – този на бизнес анализаторите и хората с стопански знания, които внедряват и поддържат тези системи, гладът за тях е извънредно огромен “, сподели Наталия Футекова.

Дискусията, проведена от Фондация „ Подкрепа за обучение ”, потърси решения за взаимоотношение сред бизнес организациите и българските държавни университети (снимка: AVS Agency)

Преди четири години доцент Футекова сплотява компании от сектора на бизнес софтуера, които се включват в ERP Academy с концепцията да внесат практическа устременост в образованието и да обучат фрагменти, които да се развиват в областта на решенията от клас ERP.

Днес бизнесът търси хора, които схващат и употребяват новаторски технологии за повишение на успеваемостта и конкурентоспособността на тяхната компания. Постигането на поставените стратегически бизнес цели е съвсем невероятно без необятно потребление на осведомителните технологии, защото те обезпечават средата за осъществяване на актуалния бизнес.

Все повече компании внедряват разнообразни класове бизнес програмен продукт и в следствие браншът усеща възходящ дефицит на фрагменти, които да се ангажират с продажбата на такива решения, ръководството на плановете, интеграцията с наличните системи при клиентите, както и бъдещото развиване и поддръжка.

„ Когато основахме ERP Academy доста университети се свързаха с нас, с цел да изискат подпомагане. Ние изпращаме лектори, даваме материали и даряваме програмен продукт. Много наболял проблем е това, че когато ние вършим дарения, плащаме налози – системите от клас ERP са на стойност от към 100 000 лв., върху които ние плащаме Данък добавена стойност, когато желаеме да подпомогнем някой университет “, описа доцент Футекова.

„ Друг не по-малко значим миг, е, че с цел да се преподава в български университет, е належащо да имаш научна степен, а преподавателите постоянно нямат на практика опит. В България, с цел да преподават хора от бизнеса, каквато е практиката на Запад, е належащо да бъдат канени, а постоянно в държавните университети отхвърлят да го вършат “, показа още тя.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР