Основателят на частната военна групировка “Вагнер Евгений Пригожин е в

...
Основателят на частната военна групировка “Вагнер Евгений Пригожин е в
Коментари Харесай

Пригожин е в Беларус, каза Лукашенко. Делото срещу основателя на Вагнер в Русия е прекратено

Основателят на частната военна формация “Вагнер ” Евгений Пригожин е в Беларус, заяви властническият водач на страната Александър Лукашенко във вторник. По-рано денем Би Би Си заяви, че аероплан, свързван с Пригожин, е кацнал в региона на Минск.

“Да, правилно е, [Пригожин] е в Беларус през днешния ден. Обещах му, в случай че желае да остане при нас, ще му помгонем ”, сподели Лукашенко на 27 юни пред офицери от беларуската войска в Минск.

Авторитарният водач на Беларус сподели още, че министърът на защитата Виктор Хренин е изразил интерес да притегли бойци от “Вагнер ” в беларуската войска, без да даде повече детайлности.

По-рано във вторник три съветски осведомителни организации оповестиха, че делото против Пригожин за “призив за въоръжен протест ” е прекъснато. То беше формирано от съветската Федералната работа за сигурност (ФСБ) още в петък, когато създателят на “Вагнер ” разгласи “марш на справедливостта ”, който идващия ден стигна на 200 километра от Москва.

Пригожин на наемническата си група към Москва в събота вечерта. Кремъл заяви, че президентът Владимир Пригожин да бъде прекъснато и да му бъде позволено да замине за Беларус.

Във вторник съветските медии оповестиха, като се позоваха на ФСБ, че делото против Пригожин е прекъснато. Би Би Си цитира организация РИА, съгласно която производството е прекъснато, тъй като “участниците са прекратили дейностите, директно ориентирани към осъществяване на закононарушението ”.

В същото време беларуски уебсайт за следене на въздушния трафик, че аероплан, който преди е бил употребен от Пригожин, е кацнал в Минск.

Би Би Си също удостовери, че частен аероплан Embraer Legacy 600, обвързван с Пригожин, е кацнал във военновъздушна база покрай Минск във вторник сутринта. Самолетът е регистриран като благосъстоятелност на компания, която Съединени американски щати по-рано глобиха като обвързвана с Пригожин.

Досега нямаше информация дали създателят на “Вагнер ” е бил в самолета. Самият той не се е появявал обществено от 24 юни, когато той се изтегли дружно с наемниците си от Ростов на Дон.

Съгласно сделката за преустановяване на похода на “Вагнер ” към Москва, създателят на формированието би трябвало да замине за Беларус.

Във вторник представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че няма информация за това къде се намира Пригожин.
 Проваленият протест на Пригожин в 60 секунди  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР