Основателят на Бгменю Владимир Давчев остава мажоритарен собственик на компанията

...
Основателят на Бгменю Владимир Давчев остава мажоритарен собственик на компанията
Коментари Харесай

Давид срещу Голиат в доставката на храни

Основателят на " Бгменю " Владимир Давчев остава мажоритарен притежател на компанията

60% от всички поръчки на храна за у дома и офиса се правят от мъже

Миноритарен дял от българското сдружение е платен от турския пазарен водач, който през май беше добит от №1 в бранша - Delivery Hero

София държи близо 70% от пазара на този вид услуга

Платформата за доставки има световни упоритости и не ги крие
Владимир Давчев, мажоритарният притежател на най-голямата българска компания за онлайн доставка на храна " Бгменю " (която стои зад платформата BG Menu), през днешния ден е по-спокоен. Но единствено допреди малко повече от година той и съдружниците му са принудени да минат през няколко сериозни месеца, в които за малко време избавят компанията си от враждебно изкупуване, договарят за обединение с една от водещите групи в Европа и в последна сметка вземат решение да продължат напред сами.

Сделка фантазия, която се трансформира в пъкъл

Допреди две години бъдещето пред компанията на Давчев " Хелоу хънгри " (която сплотява " Бгменю " и румънския бизнес на компанията с доставка на храни) е розово. Тогава той подписва договорка с водача на турския и арабския пазар Yemek Sepeti, който купува миноритарен дял от 13.4% в българската компания. Същевременно новият задграничен акционер е добит за 589 млн. $ от основаната в Берлин Delivery Hero. Така в " Хелоу хънгри " с ноу-хау и капитал навлизат две от водещите компании в промишлеността. Преди това българската компания е имала финансиране и от фонда LAUNCHub, който също влага в бизнеса против миноритарен дял. Давчев остава мажоритарен притежател на компанията.

Сделката с Yemek Sepeti планува изцяло изкупуване на българския и румънския бизнес на " Хелоу хънгри " след време при постигането на избрани резултати. В началото концепцията е турският вложител да оказва помощ с технологии и съвещания за разрастването на активността в България и Румъния. Пазарът тук, въпреки и дребен, има огромен капацитет, защото от ден на ден хора поръчват онлайн храна по домовете си. Yemek Sepeti, която към този момент е част от Delivery Hero, дава и капитал, посредством който компанията да пораства. През тези месеци контактът на Давчев е главно с турския вложител, без да има взимане предоставяне с Delivery Hero.

В първите дни на 2016 година излиза наяве, че Delivery Hero са продали записаното в Холандия сдружение Yemek Sepeti BV, което държи миноритарния дял в " Хелоу хънгри ". А покупател е основаната три години по-рано в Сингапур foodpanda, която към този момент има и българско сдружение - " Фуудпанда България ". Така в " Бгменю " (а и в румънския бизнес) влиза един от главните съперници на компанията. В този миг стопират финансовите инжекции от Yemek Sepeti (Delivery Hero). " При нас финансовият цикъл е към 15 януари, когато плащаме заплати и се разплащаме с сътрудници. В сметката нямахме задоволително кеш, с цел да покрием тези разноски. Този въпрос незабавно го адресирахме към Yemek Sepeti, които ни споделиха, че към този момент не дават отговор за финансовата част ", спомня си Давчев. В същото време с него се свързва и изпълнителният шеф на foodpanda Ралф Ванцел. " Молбата ни към тях беше да покрият краткосрочните финансови отговорности, какъвто беше задължението и на досегашния вложител, а дружно ще измислим по какъв начин да работим напред. Те обявиха, че за тях е по-трудно да ни дават капитал, и желаеха да се слеем оптимално бързо, като се обединим и в България, и в Румъния ", разяснява Давчев.

Българският притежател и съдружниците му отхвърлят сходен вид. " Разбрахме, че сме останали сами и ще би трябвало да отблъскваме опит за враждебно придобиване ", твърди Давчев. Според него задачата на новия акционер е била да се блокира опцията компанията да получава финансиране. " За благополучие се оказа, че Yemek Sepeti са оставили междина в контракта и имаме правната опция да финансираме посредством заеми оперативните компании, които са част от капиталовото сдружение " Хелоу Хънгри ": " Бгменю " в България и Oliviera в Румъния ", добавя предприемачът. Той се обръща към сегашните акционери от LAUNCНub и дружно вземат решение да създадат нов рунд на финансиране. Така набират 1.8 млн. евро под формата на краткосрочни конвертируеми заеми и дълготраен заем, което им разрешава да продължат да оперират. В рунда с изключение на новия фонд на LAUNCHub - LAUNCHub Ventures, вземат участие и един от съоснователите на " Телерик " Васил Терзиев, както и други вложители. Средствата са задоволителни, с цел да финансират развиването на бизнеса през 2016 година

На общо заседание на " Хелоу хънгри " се взима решение от останалите акционери за преустановяване на връзките с foodpanda. Изтъкната причина е нарушавания на постигнатите сделки за финансиране и позицията на foodpanda като пряк пазарен съперник. Тогава от foodpanda оферират да се премине към договаряния за обединение на равни начала, включващо кешов детайл и продан на акции. В края на предишния май е реализирана сделка, на която се съгласяват и двете страни. Но както и всичко друго в тази история, това е единствено предпоследното решение в сагата. Според Давчев в края на юни от foodpanda изненадващо афишират, че единственият метод да мине договорката е да няма кешов детайл, а да се конвертира в акции на foodpanda. " Отказахме, защото нямахме подобен интерес, а това беше и следващата смяна в наши сделки, които по този начин и не се случват ", разяснява Давчев.

В последна сметка Давчев и сътрудниците му вземат решение да продължат напред сами. " Бяхме отделили прекалено много време за договаряния и набиране на средства и по този начин забравихме главния си бизнес ", твърди мениджърът. Междувременно те изплащат на foodpanda и заем от 500 000 евро, завещан от договорката с Yemek Sepeti и Delivery Hero.

Пазар нагоре

Въпреки всички катаклизми през цялото това време бизнесът в България и в Румъния продължава да пораства. Официални данни за пазара няма, само че съгласно източници от сектора сега дневните онлайн поръчки на храна в България са към 5000 и не престават да порастват за всички в бизнеса. От тях " Бгменю " държи към 20 - 25% (поръчките по телефон във компанията са под 5% от всички). Активните консуматори на платформата са се нараснали с 60% за миналите 12 месеца. Приходите на българското сдружение са нарастнали с над 120% до 1.23 млн. лева през 2016 година, въпреки да продължава да е на огромен минус, което е обикновено за стартъп компания (виж таблицата). В началото на годината " Хелоу Хънгри " затвори още един рунд на финансиране - за 1.2 млн. евро, който съгласно Давчев би трябвало да е последният, преди компанията да излезе на облага. В него се включиха като акционери предприемачът Вес Бакалов, който живее в Съединени американски щати, както и още веднъж Васил Терзиев. " Целта ни е с тези средства да затвърдим лидерската позиция в България. В момента сме два пъти и половина по-големи от foodpanda ", споделя Давчев. Според него растежът от началото на годината на тукашния бизнес е 70%.

С набрания капитал " Хелоу хънгри " прави придобивания и в Румъния - наскоро купи снабдител в Констанца, а преди този момент и други компании. Пазарът в страната е надалеч по-фрагментиран от българския и борбата е в главните градове. " По поръчки сме наедно с foodpanda в Румъния, само че като доходи те са по-големи ", добавя Давчев. За тази година досегашният напредък на бизнеса там през компанията Oliviera е към 104%.

Междувременно в световния бранш още веднъж настъпиха разбърквания: foodpanda беше добита от Delivery Hero, като договорката беше оповестена в края на предходната година и към този момент е завършила. А по неофициална информация българският им бизнес през последните месеци е предлаган на локални купувачи.

След допитване до световния офис българското сдружение не пожела да разяснява пред " Капитал " какви договаряния са били водени с " Хелоу хънгри " и по какъв начин се развива пазарът в България.

За Давчев остава поуката от една година на доста решения и нерви. " За такива огромни играчи нашите пазари не са предпочитани. Аз ги назовавам Голиати - в случай че тези компании нямат интерес към дадена страна, тогава договарянията и равнището на бистрота са неразбираеми - през днешния ден ти споделят едно, на следващия ден друго ", добавя той.

" Нашата история демонстрира, че човек би трябвало да има вяра в себе си. Независимо какви промени има във външната среда, какви закани и компликации се появяват, в случай че си вършиш работата, ще ги преодолееш ", споделя създателят на BG Menu. И прецизира, че не би могъл да се оправи без екипа си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР