Основателят на Amazon Джеф Безос планира да продаде до 50

...
Основателят на Amazon Джеф Безос планира да продаде до 50
Коментари Харесай

Безос може да осребри милиарди в акции на Amazon тази година

Основателят на Amazon Джеф Безос възнамерява да продаде до 50 млн. акции на Amazon през идната година, съгласно регулаторна документи, съобщи CNN.

Тези акции биха били на стойност близо 8,6 милиарда $ при настоящата цена на акциите.

Планираната от Безос продажба на акции беше включена в годишния доклад на Amazon, оповестен в петък, заради предписание на Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища, изискващо сходно обявяване. Новината идва и ден откакто компанията регистрира рекордно тримесечие за празнично извършване на покупки, което докара до повишаване на акциите на Amazon с към 8% в петък.

60-годишният Безос се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф на учредената от него компания през 2021 година, само че към момента извършва длъжността ръководител на борда на шефовете на Amazon. Откакто се отдръпна от ежедневните си отговорности отпред на водача в електронната търговия, Безос влезе в заглавията на вестниците най-много поради колоритния си фешън избор, връзката си с годеницата Лорън Санчес и упоритостите си за галактически полети посредством частната си компания Blue Origin.

В годишния отчет се показва, че Безос е приел търговски проект за продажба на до 50 млн. акции на Amazon за интервал, приключващ на 31 януари 2025 година, при съблюдаване на избрани условия.

Изглежда, че в този момент е подобаващият миг Безос да продава. Акциите на Amazon се сринаха през 2022 година на фона на търсенето на електронна търговия, провокирано от пандемията, и по-широката макроикономическа неустановеност. Оттогава сегашният основен изпълнителен шеф Анди Джаси предприе нападателни ограничения за понижаване на разноските, в това число голям брой кръгове на всеобщи съкращения, които лишиха от работа десетки хиляди служащи. Някои от съкращенията продължиха и през тази година.

Оттогава обаче акциите на Amazon внезапно нарастнаха, достигайки към 90% от спада до 84 $ за акция през декември 2022 година

Освен това неотдавнашното пренасяне на Безос от щата Вашингтон във Флорида би означавало, че той може да избегне щатските налози върху финансовите облаги при продажбата на акциите. Понастоящем във Флорида няма налог върху финансовите облаги. Според Seattle Times родният щат на Безос - Вашингтон, е подкрепил мярка за облагане на финансовите облаги предходната година.

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР