Основателят на Amazon.com Джеф Безос бърза да изведе частната си

...
Основателят на Amazon.com Джеф Безос бърза да изведе частната си
Коментари Харесай

Джеф Безос влага пари и инженери в ракетната си програма

Основателят на Amazon.com Джеф Безос бърза да изведе частната си галактическа компания Blue Origin от ситуацията на стартъп и да стигне до стадия на произвеждане на фона на сигнали, че тежката ракета на компанията, чието изстрелване е планувано за 2020 година, може да изостане от графика, оповестяват източници.

Blue Origin включи в редиците си стотици инженери през последните три години и продължава да се разраства в агресия, която чиновник разказа като " хиперболична ". Компанията с централа в Кент, щата Вашингтон, възнамерява през идните две-три години да удвои чиновниците си по отношение на броя от към 3000 сега, уточни пред Ройтерс водещ клиент.

Трескавата активност е ориентирана към ракета, наречена " Ню Глен ". Тежката ракета, за която Безос дава обещание, че ще може да извежда в орбита спътници и вероятно хора, има централно място в очакванията на компанията да завоюва доходни военни и търговски контракти.

Първата степен на " Ню Глен " ще може да се употребява неведнъж, което е основен детайл в тактиката на Безос за по-ниски разноски и опция за по-чести изстрелвания.

Директори на Blue Origin обществено обявиха, че изпитателните полети ще стартират до две години.

Засега обаче не е несъмнено дали Blue Origin ще успее да извърши тази цел.

Крайният период 2020 година доближава, а инженерите на компанията към момента довършват детайлите по дизайна на " Ню Глен " и едвам са почнали да строят прототипни съставни елементи, които би трябвало да бъдат подложени на рискови тествания, показват източници, поискали анонимност.

Blue Origin е признала в частни диалози с френската компания за спътници Eutelsat SA, първият й клиент за " Ню Глен ", че задачата за 2020 година е " доста нападателна ", съгласно източник, осведомен с договарянията сред фирмите.

Компаниите са се подсигурили с контракт, който планува изстрелване на геостационарен спътник в интервала 2021-2022 година, тъй че Blue Origin да не бъде глобена, в случай че изостане от графика, показва източникът.

Заместник основният изпълнителен шеф на Eutelsat Йохан Лирой отхвърли да разисква детайлности по контракта на компанията с Blue Origin. Той обаче е оптимист, че " Ню Глен " ще бъде подготвена да изведе в орбита спътника на компанията му до края на 2022 година.

" Разбира се, не мога да подсигурявам, че ще спазят първичния си график, само че сме уверени, че няма да са надалеч от него ", сподели Лирой.

Говорителка на Blue Origin не отговори на запитванията за коментар за политиката за наемане на чиновници на компанията, тактиката или конкурентните провокации. Частната компания пази безмълвие за статута на производството на " Ню Глен " и проектите за стартиране на ракетата на пазара.

Провеждането на сполучливи тествания през 2020 година ще даде на Blue Origin най-силния й коз против конкурентните ракети и новите ракети, които се чака да излязат на пазара през идните няколко години, означават анализатори.

Сред съперниците са американският аерокосмически исполин United Launch Alliancе, който е партньорство сред Boeing Co и Lockheed Martin, и френската Ariane Group - взаимно дружество сред Airbus и Safran. Япония и Китай също създават ракети за многократна приложимост.

Осемнайсет години след основаването си обаче Blue Origin се оказва изоставаща от съперник, който е доста по-близо до дома - SpaceX. Основана от шефа на Tesla Илон Мъск, компанията с централа в Калифорния, прекатурна галактическата промишленост със относително евтините ракети за многократна приложимост " Фалкон 9 ".

SpaceX извърши над 50 сполучливи изстрелвания на " Фалкон " и събра контракти за милиарди долари, в това число с НАСА и министерството на защитата на Съединени американски щати.

През февруари SpaceX омагьоса интернационалната публика с сполучливия изпитателен полет на най-новата си ракета " Фалкон хеви ", която е най-мощната ракета в употреба в света.

Мъск предсказваше, че при сполучливо изтрелване на неговата ракета, за другите производители на тежки ракети това ще е краят на играта.

Добрата вест за Blue Origin е, че се предвижда мощен напредък в търсенето на услуги за извеждане в орбита на спътници.

Очаква се от към 2020 година годишно да бъдат изстрелвани близо 800 дребни спътника, над два пъти повече от междинната годишна численост за миналото десетилетие, съгласно анализатора Марко Касерес от американската компания Teal Group.

" Ако " Ню Глен " стане подготвена през идващите две години (Blue

Origin) може да успее да се възползва от появилите се благоприятни условия ", показва той.

Ракетна просвета

Подобно на Мъск, Безос е буен покровител на вероятността хората да живеят и работят в Космоса.

Безос, който сега е най-богатият човек в света с помощта на триумфа на колоса за онлайн търговия Amazon, годишно трансформира в ликвидни пари свои акции за 1 милиард $, с цел да финансира извънземните си фантазии.

Той е разположил Blue Origin в склад на 30-тина километра от Сиатъл. Латинският лозунг на компанията значи " уверено напред, малко по малко ", което отразява убеждението на Безос, че триумфът идва посредством непрекъснат, постепен прогрес.

След близо две десетилетия в играта и поради разгорещяването на конкуренцията сред частните галактически компании, Безос е решен да се приближи към комерсиалните начала, показаха трима чиновници на Blue Origin.

Тези старания включват оферти за туристически обиколки до ръба на Космоса на борда на друга ракета на Blue Origin, " Ню шепърд ", с цена на билетите от 200-300 000 $.

Blue Origin се конкурира също по този начин да продаде своя мотор BE-4 на United Launch Alliance за новата й ракета " Вулкан ".

Новата вълна в наемането на чиновници е ориентирана главно към обезпечаване на гении за " Ню Глен " и включва над 60 инженери, работили по-рано за SpaceX.

Персоналът на Blue Origin от над 1500 души е близо двойно по-голям по отношение на началото на 2016 година, съгласно трима чиновници. Очаква се до момента в който " Ню Глен " полети той още веднъж да се удвои, споделя Лирой от Eutelsat. За съпоставяне, SpaceX има над 6000 чиновници.

Компанията на Безос също по този начин е вложила над 200 милиона $ в център за изграждане на ракети покрай галактическия център " Кенеди " на НАСА във Флорида.

Въпреки това Лирой показва, че не чака първообраз на " Ню Глен " да бъде подготвен преди средата на 2019 година.

Междувременно НАСА, Военновъздушни сили на Съединени американски щати и сателитните компании насочват бизнеса си към SpaceX.

Мат Деш, основен изпълнителен шеф на McLean, най-големия търговски клиент на SpaceX, означи, че Blue Origin е била малко неразбираема за тактиката си.

" Никой не оспорва, че с инвестицията, която вършат, в последна сметка няма да бъдат сполучливи. Все още обаче не е несъмнено по какъв начин и по кое време ще може да се разчита на тях ", добавя Деш. (БТА)
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР