Основателките Вихра Динчева(вляво) и Ирена Събева предлагат продуктите си и

...
Основателките Вихра Динчева(вляво) и Ирена Събева предлагат продуктите си и
Коментари Харесай

Чисто от Чехия, скоро и от София

Основателките Вихра Динчева(вляво) и Ирена Събева оферират продуктите си и в магазина си " На чисто ", който с изключение на търговски обект е и учебен център

© Цветелина Белутова Вихра Динчева и Ирена Събева стартират като консуматори на чешки биопрепарати, не престават с вноса им и откриват личен магазин, а в този момент възнамеряват фабрика.Сега продуктите влизат във веригата dm, а за първата им цяла година възнамеряват доходи 145 хиляди лв.. За Вихра Динчева 2017 е годината на измененията – тя се връща в България след 13 години, прекарани в чужбина. Случайността я среща с Ирена Събева. Двете намират общите си ползи към тематиката за компостирането и опазването на природата и остават в контакт. Динчева споделя, че в семейството си употребява чешки биопрепарати и артикули с нулев боклук, създадени от нейна позната, и предлага на Събева да ги опитва. Тя пробва, остава удовлетворена от продуктите, а след известно време Динчева я среща с производителката им - чехкинята Наташа, основателка на " Тиера Верде Чехия ". Така при започване на 2018 година дружно основават " Тиера Верде България ", в която Динчева и Събева са с дялове по 30%, а чешката компания - с 40%.
Към момента продуктите им се оферират във фирмения магазин в София, във вериги биомагазини, както и онлайн

Фотограф: Цветелина Белутова
Бизнесът дотук

За шестте месеца от началото на активността на компанията до края на 2018 година приходите са 23 хиляди лева Днес портфолиото й включва над 60 продукта от три категории, а упованията са, че през 2019 година приходите на българското сдружение ще се усилят неколкократно – до 145 хиляди лв.. Бизнесът им се чака да излезе на облага до края на тази година. Към момента продуктите им се оферират във фирмения магазин в София, във вериги биомагазини, както и онлайн. Най-скорошното " завладяване " на младата компания е влизането в дрогериите dm.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Фирменият магазин на " Тиера Верде България " се споделя " На чисто " и с изключение на търговски обект е и учебен център. Целта на основателките е не просто да продават биопрепарати и артикули с нулев боклук, само че и хората да се замислят за какво това е значимо за тях, за околните им и за природата.

Философията на компанията е предадена и в продуктите й – екологични, без отрови, с по-малко пластмаса и отпадъци в семейството. Освен екологичните почистващи перилни и измиващи препарати, част от серията Yellow & Blue, " Тиера Верде България " предлага още и артикули за дома от екологичен памук и други други възможности за семейството, артикули за персонална хигиена. " Продуктите ни се базират на естествени източници като сапунени орехчета, етерични масла, лимонена киселина, както и на безвредни за хората и природата химични субстанции, като да вземем за пример сода бикарбонат и сода перкарбонат ", споделя Динчева. Те са създадени на правилото на химическия минимализъм – в тях няма нищо ненужно, единствено толкоз, колкото е належащо, с цел да бъдат ефикасни.

Основателките на компанията се надяват повече магазини в България да стартират да оферират наливни и насипни продажби на екологични препарати. В Чехия и Словакия това е процедура в над 130 магазина. " Насърчаваме хората да преизползват опаковките. Това е мощна наклонност в Европа, където има доста хора, които желаят да пазарят и изобщо да живеят осъзнато ", споделя Динчева.

Със лична фабрика

Вихра и Ирена стартират предприемаческото си начинание със лични средства. Най-големите разноски първоначално са за обособяването на физическо пространство, в което да се обитават фирменият магазин на " Тиера Верде България " и просветителният център към него, както и за закупуването на продуктите.

В момента продуктите се внасят от Чехия, само че растежът на компанията допуска в близкото бъдеще да започва и производството им в България. Това ще е допустимо поради непрекъснатото повишаване на потребителската маса и разширяващото се портфолио от артикули.

" Следващият стадий в нашето развиване безспорно е отварянето на лична фабрика ", разяснява Събева. Очакванията са производството да започва до края на идната година. Повече елементи няма, като от " Тиера Верде България " споделят, че към този момент интензивно се приготвят за това - възнамерява се поетапно пускане на произвеждане, съобразено с растежа на компанията. " Влизането на продуктите ни в комерсиалната мрежа на dm беше голяма крачка напред за нас – огромна инвестиция като такава за фабрика има смисъл единствено когато пазарът е задоволително създаден ", споделя Динчева. След като доближи стадия на развита към този момент индустриална база, " Тиера Верде България " ще огледа и към пазарите на прилежащите страни. Q&A

Какво е особеното в продуктите на " Тиера Верде "?
Вихра Динчева: Освен че предлагаме артикули, които не са токсични, някои от тях идват и с хартиена опаковка – за нас е значимо да предлагаме цялостна екологична опция. Има я и опцията за наливно закупуване на препарати в магазина ни. Чрез преизползването на опаковката и цената е по-конкурентна.

Как се рекламирате?
Вихра Динчева: Избрали сме пътя на реклама посредством обучение и информация – желаеме клиентите ни да са наясно какво се съдържа в продуктите ни и да следват, доколкото е допустимо, полезностите на философията за живот с нулев боклук. Участваме на разнообразни фестивали, събития и срещи в друг формат.

Ирена Събева: Използваме общоприетите онлайн канали за връзка – Фейсбук, Instagram, обществените медии като цяло. Особено дейни сме в групите за живот с нулев боклук.

Имате ли съперници на пазара в България?
Ирена Събева: Тук има и други компании, които оферират екологични почистващи и перилни препарати, само че те са по-скоро във високия ценови клас. Ние желаеме да предложим налична опция на всеобщия консуматор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР