Основателите на Къщата Мила Григорова и Дилян Димитров гледат на

...
Основателите на Къщата Мила Григорова и Дилян Димитров гледат на
Коментари Харесай

Драгалевската къща за общуване

Основателите на " Къщата " Мила Григорова и Дилян Димитров гледат на начинанието си като на занимание, а не като на бизнес план

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА В лондонските частни клубове постоянно е имало нещо мощно и магнетично. Исторически те са процъфтявали най-вече в моментите на най-силни политически, стопански и обществени катаклизми, което демонстрира още един път значимостта на човешката потребност от другарство и шерване и изгодата от разтоварването на делничния стрес в едно предпазено пространство, населявано основно от съидейници.

Именно тези потребности адресират създателите на първия обществен клуб в София. Те са Мила Григорова и Дилян Димитров, познати добре в стартъп средите, а планът им " Къщата " стартира своя живот през 2018 година след наемането на подобаващ парцел в квартал Драгалевци. Дилян е един от създателите на фонда за рискови вложения Eleven, а Мила се занимава с предприемачество от 17-годишна. Зад гърба си тя има няколко плана, измежду които са заведение за здравословно хранене и първата компания за ръководство на парцели за кратковременен наем в Airbnb – Instahost. Била е президент на организацията, която поддържа младежи в развиването на започващи бизнеси - Start it smart, а заниманието й е да основава интериори.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Философия на клуба

Основателите на " Къщата " не крият, че концепцията им да създадат клуба е ненапълно повлияна от частните клубове в Лондон, само че е мощно модифицирана. Например във Англия тези пространства наподобяват повече на заведения за хранене или питейни заведения, в които можеш да ползваш пространства за персонални срещи, а зад участие стои мощен детайл на ексклузивност. Филтърът на членовете там може да включва разнообразни критерии – както е при джентълменските и дамските клубове или клубовете, в които влизат единствено предприемачи с избран размер на бизнеса. " Искахме да създадем не частен бизнес клуб, където да дойдеш да си направиш среща и да изпиеш две напитки, а едно по-социално място, и всяко пространство на " Къщата " е въображаемо по този начин, че да може да събере повече от един човек, който да прави нещо дружно с другите ", изяснява Дилян.

Мила и Дилян основат място за отмора и другарство, в което главен аршин за вход е членовете да си пасват и толерират, да не се натоварват и да си пречат един на различен. Избират парцела в Драгалевци поради това, че " хем си покрай града, хем имаш опция да се откъснеш от градското всекидневие и средата ". Мястото е безшумно и умерено, има голяма градина, басейн и задоволително пространства, в които да се обособят обособени тематични пространства. Изборът на местоположението отваря един цялостен нов сегмент – участието на фамилиите с деца, които употребяват къщата през уикендите.
" Къщата " е единственият парцел, който двамата са посетили за оглед. Харесват я незабавно и я наемат напролет на 2018 година " Връчиха ни ключа на 1 май и получихме едно голо и празно място, което Мила стартира да основава ", споделя Дилян.

Мила обича да се занимава с интериори и концепцията за обзавеждането на стаите е нейна. Откриването е в края на юни 2018 година, а плануваните леки поправки прерастват в цялостно видоизменение на " Къщата ", която през днешния ден наподобява по този начин: голям салон с две зони за сядане, бар, камина и 140-годишно пиано, библиотека, басейн и СПА с джакузи и сауна, дамски салон, стая за настолни игри и Playstation, детски ъгъл, столова с място за 12 души, стая за наргиле, стая за йога и оборудван работен кабинет, който е задоволително огромен, с цел да приюти екипи или дребни компании (до 12 души).
В плана са внедрени разнообразни софтуерни решения за интелигентен дом. Така да вземем за пример вратата на гаража се отваря с телефонно позвъняване, отоплението може да се включва и контролира отдалечено, музиката и филмите могат да се пускат през мобилен телефон.

Как работи

Достъпът до клуба е денонощен и всеки член може да го посещава с избран брой посетители

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА Идеята на Мила и Дилян е пространството и обществената среда да са такива, каквито биха ги харесали техните другари и хората с близки възгледи. Те желаят мястото да предлага доста улеснения, само че да е непокътнато възприятието за домакински уют и домашно превозване. " Къщата " е клуб, юридически от другари за другари. Основателите й влагат и основават средата, само че отговорността за мястото е споделена. " Къщата " към този момент има 80 членове. " Те се събраха доста органично. Хора канят други хора или идват и " Къщата " им харесва и остават ", изяснява Дилян.
Всеки член на обществения клуб получава карта и заплаща или месечни или годишна такса за участието си. То е с две вероятни равнища - Regular Membership, което включва правото на посещаване 24 часа в дните от цялата седмица и правото на водене до двама посетители без предварителна спогодба. То коства 120 лева на месец и 1200 лева годишно.
При второто - Full Membership, могат да бъдат доведени повече хора, както и несъмнено помещение да бъде непокътнато за прилагане. Това участие е 180 лева на месец и 1800 лева годишно.

Когато гостите на " Къщата " са семейство, вторият член има 50% отстъпка от членския импорт, а децата я посещават гратис.
Идеята на участието е да е годишно, т.е. членовете не могат да са такива за един месец, след това да прекратят, да се върнат за два и да прекратят още веднъж. " Няма по какъв начин да станеш част от една общественост, в случай че си тук за месец, а пък това е доста значима част от цялото начинание. Когато правихме работно пространство The Roof в Телефонната палата в Eleven, видях, че когато хората прекарват доста време дружно, се случват хубави неща ", споделя Дилян.
Клубът предлага на гостите си базови неща като вода, кафе, чай и консумативи в сервизните пространства, само че за останалото би трябвало да се погрижат сами. " Отговорността на членовете в това пространство е да оставят чисто и подредено след себе си, тъй че този след тях да откри помещението във типа, в който самите те биха желала да го намерят, да не пречат на хората в близост, да си обезпечат храна – могат да си поръчат, или да си сготвят или да си донесат и да си я стоплят ", изяснява Мила. В клуба не може да се нощува.

Членовете на клуба могат да избират всред доста способи за разформироване

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА Най-честите претекстове за посещаване от страна на членовете са няколко. Идват много хора, които желаят да поработят на мира за няколко часа през седмицата. Много от тях се събират на вътрешните събития, които Мила и Дилян провеждат. Сред тези ивенти са тематични закуски, вечери и неделни барбекюта, лятно кино, гаражни базари и други Обикновено домакини на вечерните събития в " Къщата " са нейните членове. Те могат да изберат разнообразни формати за вечерта – да създадат презентация, уъркшоп или специфична вечеря.

Между заниманието и бизнеса

За Мила и Дилян общественият клуб е повече занимание, в сравнение с бизнес план. Реализират го с персонални средства. Никога не са търсили финансиране или вложител за него, тъй като в никакъв случай не са гледали на " Къщата " като на комерсиално, комерсиално или класическо предприемаческо начинание, което би трябвало да завоюва пари. Цялата инвестиция с ремонта, обзавеждането и оперативните разноски до момента е малко над 100 хиляди лева Единственият доход на къщата е от участие и нормално с него се покриват месечните разноски. " На нула сме през лятото, когато сметките за газ не са високи. Когато запълним потенциала от 100 членове ще излезем на брейк-ивън и към този момент ще имаме и на годишна база възвращаемост на първичната инвестиция ", изяснява Дилян. По негови калкулации е евентуално инвестицията да се върне за към три години. Двамата с Мила са сложили за цел членовете на къщата да са 100 и не мислят в посока за увеличение на броя им. Защото при повече участия е допустимо да се стигне до пренаселване на пространството. " Елементарната ни калкулация е, че в случай че в час пик дойдат 20 души, т.е. 20% от членовете, неорганизирано, и всеки докара по един или двама, ще се появят най-малко 50 души, без да има организация за тях. И това е почти потенциалът, който " Къщата " може да поеме умерено, осигурявайки и уединението, в случай че някой търси такова, и обществения кръг, в случай че някой търси това ", изяснява Дилян.

Привличането на членове в клуба се оказва едно от огромните провокации в плана. В началото Мила и Дилян считат, че когато дойдат първите 20 членове, които са от техния другарски кръг, те ще доведат останалите със себе си и по този начин система ще проработи с референции. Тоест ще идват хора, които ще канят други хора, гарантирайки за тях. Гаранцията за новите членове е нещо значимо, тъй като дизайнът на тази екосистема допуска хармонично общуване на разнообразни хора и е добре те да схващат ясно концепцията на мястото.
Моделът с референциите обаче не проработва и Мила и Дилян провеждат специфична закуска, с цел да ревизират за какво е по този начин. " Една от нашите членки тогава сподели, че не желае да вижда никой от приятелите си в " Къщата ", по тази причина не ги кани ", споделя Мила. " Тогава се усетихме, че в случай че имаш един обществен кръг, в който се движиш непрекъснато, може би пък ти би трябвало и място, където да си самичък, или в различен кръг ", добавя тя. Оказва се, че това в действителност е по този начин. Членовете пазят мястото за себе си и желаят да избягат освен от градската и работната среда, само че и от средата на хората, с които са ежедневно, т.е. не да се пренесат с групичката си, а да дойдат на ново място с нови хора.

Животът в " Къщата " е съсредоточен в салона, който разполага с две зони за сядане, бар и камина

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА Ето за какво приемането на нови членове към този момент може да се случи и по двата метода – или посредством препоръка от съществуващи такива, или посредством кандидатстване през уеб страницата, където се попълня апликационна форма. За влизането на нови членове Мила и Дилян се осланят най-много на интуицията си. " Целта ни е да изградим една общественост от хора, за които не можем да кажем, че безусловно ще се харесват между тях, само че за която би трябвало да сме сигурни, че няма да има някой, който ще е мощно нехаресван от останалите ", споделя Мила. " Членовете ни би трябвало да са на една вълна и да почитат пространството си ", добавя тя. Q&A

Допускахте ли неточности в работата по този план и кои са най-големите?
Дилян Димитров: Разбира се, направихме всички вероятни неточности на един стартъп като по учебник, без значение от целия ни насъбран опит. Просто бяхме задоволително опитни да ги идентифицираме, до момента в който ги вършим.
Мила Григорова: Най-честите неточности идваха от някакви наши хипотези, които не бяхме валидирали. Например една такава догадка беше какви членове ще притеглим. Мислехме, че това ще са хората от стартъпите, които работят 24/7 и ще припознаят " Къщата " като място, на което могат да избягат, да си починат, да си изчистят съзнанието си и да се видят с други хора. Наскоро обаче имахме проникновението, че стартъпърите се усещат отговорни, когато си почиват, и това ги стопира.

Какъв е профилът на вашите членове? Кои са общите неща сред тях?
Мила Григорова: Пробвали се да го идентифицираме, за се таргетираме по-добре, само че това се оказа доста комплицирана задача. Най-условно има два вида хора, които идват тук. Едните са с деца, другите без деца. Тези, които идват с деца, посещават къщата най-често през уикендите. Много е забавно, само че децата започнаха да употребяват това пространство по техен си метод и го одобряват като свое.
Хората без деца също са от две съществени групи. Първата е на бизнесмените и фрийлансърите, а другите са хората, които са живели в чужбина, схващат доста добре концепцията и търсят такова място целеустремено, тъй като го познават като модел.

Има ли друго такова място в България?
Дилян Димитров: Знам единствено за още едно - Residence Club, само че той е по-скоро бизнес, елитарен клуб. Не съм чувал за други. Анатомия на мястото

" Къщата " е строена преди към 20 години от фамилията на български военачалник с концепцията да бъде жилище за него и децата му. Тя продължава да е фамилна благосъстоятелност, само че се отдава чартърен. В продължение на 7 години е употребена като резиденция на унгарското посолство в София.
Площта й е 1000 кв. метра, като първият етаж е бил наставнически. На него през днешния ден се обитават салонът, библиотеката, детската стая и трапезарията. На втория етаж са ситуирани два суита, в които са стаята за игри и работният кабинет. Там са още дамският салон и стаята за пушене на наргиле.
Дворът е към 2 дка и се намира в натурален парк, чиято растителност е отчасти съхранена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР