Основателите на ARC Academy Антони Христов и Милин Джалалиев целят

...
Основателите на ARC Academy Антони Христов и Милин Джалалиев целят
Коментари Харесай

Академия за гейм таланти

Основателите на ARC Academy Антони Христов и Милин Джалалиев целят да привлекат задгранични студенти от района

© Цветелина Белутова Първият випуск студенти стартира през октомври с общо 62 души в трите стратегии. Основателите целят следващата година 40% от учещите да са задгранични и българи, живеещи зад граница. Студентите могат да аплайват и за стипендия, която покрива до 50% от таксата им. Преди година съвсем едновременно професионалните кариери на Антони Христов и Милин Джалалиев вършат внезапен завой. Вече одобрени имена в специалностите си, те вземат решение да оставят зад тила си корпоративния живот и да се занимават с обучение. Макар тогава още да не се познават, общата концепция ги среща и вземат решение дружно да я осъществят. Така при започване на годината слагат основите на академията за креативност ARC Academy.

Те започват с концепцията да оферират практическо образование в разнообразни креативен посоки, само че пазарът ги води в посока непрекъснато разрастващата се гейм промишленост. Така за по-малко от 8 месеца екипът зад ARC Academy съумява да построи три обособени стратегии, които започват през октомври с над 60 студенти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Play Again?

През по-голямата част от живота си Антони Христов работи и живее в Съединени американски щати, като през последните 18 години е арт шеф в холивудското студио Pixar. Той е измежду основателите на анимациите Wall-E, " Търсенето на Немо " и " Феноменалните ". Въпреки сполучливата си кариера през 2018 година той взема решение да напусне филмовото студио. " Занимавах се с анимация дълги години, само че, несъмнено, нищо не стои на едно место, човек се трансформира, ползите му се трансформират, а напоследък промишлеността се промени. Почувствах по какъв начин изгубвам мотивация и желаех да върша нещо друго ", споделя той пред " Капитал ".

Почти по същото време Милин Джалалиев взима решение да напусне информационната група Publicis Groupe България, където работи през последните 16 години, като 10 от тях е шеф на рекламната организация Saatchi&Saatchi.

Така при започване на годината общите ползи към образованието срещат Антони Христов и Милин Джалалиев. " Искахме да създадем академия, фокусирана върху творчеството, като първата концепция бяха образования в региона на анимацията. В България обаче има малко студиа, а задачата ни не е студентите да отиват да работят в чужбина ", споделя Джалалиев.

Последвалите изследвания ги водят към гейм промишлеността, която световно е оценена на над 137 милиарда $ за 2018 година, или три пъти повече, в сравнение с филмовата промишленост. В България към този момент има над 30 студиа, измежду които и клонове на някои от водачите в сектора. Те годишно разрастват бизнесите си, което ги сблъсква с разумния идващ проблем – неналичието на фрагменти. Именно тук намира своето място ARC Academy и напролет двамата стартират да създават първата в района гейм просветителна стратегия.

Трите равнища на образованието

Академията предлага общо три курса - Digital Arts Fundamentals, Game и Branding, като задачата им е да дават задълбочени на практика знания на студентите в региона на гейминга и връзките. Затова и всички лектори са експерти в съответните области. Курсовете са с дълготрайност 10 месеца или два семестъра, а всички лекции се организират след работно време и уикендите в " София тех парк ". Екипът на ARC Academy се състои от четирима души, а преподавателите в трите стратегии са общо 38.

Програмата Branding е основана в партньорство с Висшето учебно заведение по мениджмънт (ВУМ) и е единствената с акредитирана тапия след завършването й. В нея студентите минават през всички стадии от основаването на един бранд до адаптирането му в действителна и цифрова среда. Те работят в екипи и вземат решение действителни проблеми, заложени от компании - сътрудници на академията. " Курсът е ориентиран към хора, които желаят да станат бранд мениджъри, да развият личен бизнес или имат специалност, в която марката има отношение и значение ", изяснява Джалалиев, който е и измежду преподавателите в курса. Таксата за един учебен срок в Branding програмата е 1200 евро, които могат да бъдат платени на три вноски.

Студентите в така наречен Digital Arts Fundamentals минават през главните техники в рисуването - анатомия на хора и животни, обрисуване на жестове и фигури, статуя. Чак по-късно образованието им минава в цифрова среда. В подготвителната стратегия преподава и Антони Христов, който води курсовете по изобразяване, вероятност и дизайн. Завършилите Digital arts fundamentals могат да надградят знанията си в главната гейм стратегия. Тя е подобаваща за хора, които към този момент имат професионален опит и могат да се профилират в някое от трите съществени посоки. " Гейм дизайнът споделя историята на една игра и е подобаващ за хора с интерес към писане на истории - сценаристи, текстописци, публицисти. Концептуалното изкуство е ориентирано към художници и графични дизайнери, а моделирането построява триизмерно и раздвижва облиците и средата в играта като в уместно за 3D актьори и аниматори ", изяснява Джалалиев.

ARC Academy развива редом две гейм стратегии – подготвителна и съществена. Те покриват напълно креативната част от основаването на една игра, без да засягат програмирането й. От академията описват, че образованието следва създаването на равнище от игра, а курсовете са основани дружно с експерти от фирмите водачи в региона – Ubisoft, Gameloft, Creative Assembly и Chaos Group. Именно те са и измежду преподавателите в курса. " Искахме да създадем програмата по този начин, че приключилите студенти да дават отговор оптимално на търсените умения от гейм промишлеността ", изяснява Христов.

И двете стратегии са с дълготрайност два семестъра, всеки от които на цена 1800 евро. Плащането им е разсрочено в четири вноски. Студентите могат да аплайват и за стипендия, която покрива до 50% от таксата им.

Цел: районен състезател

Във всяка от стратегиите на ARC Academy се одобряват приблизително към 20 души, а претендентите би трябвало да изпратят свое портфолио, CV и мотивационно писмо. За някои от специалностите има условие и за приключено висше обучение.

Първият випуск в академията стартира образованието си в средата на октомври, като в трите стратегии са признати общо 62 студенти, половината от които стипендианти. " В края на програмата студентите приключват с портфолио и професионална мрежа от контакти от гейм фирмите в страната, а от тяхната мотивация и отдаденост зависи влизането им в промишлеността ", безапелационен е Христов.

През идната година създателите на академията ще концентрират напъните си върху развиването на двете гейм стратегии. Branding образованието ще трансформират по този начин, че да има пресечни точки с гейминга и да оказва помощ за връзката на фирмите в промишлеността. Всички курсове за втория випуск студенти на ARC Academy ще се преподават на британски език, който постоянно е и главният език в студиата. " Целта ни е следващата година да имаме най-малко 30-40% задгранични студенти от Полша, Румъния, Сърбия и други страни в района, където гейм промишлеността се развива, само че нямат просветителни стратегии ", споделя Джалалиев. Екипът зад академията се надява програмата да притегли и българи, които са отпътували в чужбина и желаят да се върнат и да се развиват в областта на гейминга тук. Как решихте да се занимавате с обучение?

Антони Христов: Докато работих в Pixar, преподавах и в Художествената академия в Сан Франциско, а постоянно ме канеха и като преподавател на интернационалните събития или мастър класове. Така по време на едно образование в Рим уредниците ми предложиха да основем дружно креативна академия там с фокус върху филмовите продукции. Така две години преди да напусна Pixar, започнах да развъртвам и IDEA Academy в Рим. Затова и нямах огромни съмнения, като се появи опцията за ARC Academy, а в този момент двете академии си партнират с ноу-хау.

Милин Джалалиев: Дълги години преподавах в региона на връзките, както и бях измежду създателите на магистърската стратегия по " Реклама, бизнес дизайн и бранд мениджмънт " във Висше учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ). Отделно движех и просветителната платформа The Camp. След Publicis Groupe България, знаех, че желая да продължа да се занимавам с обучение.

Какъв е бизнес моделът на академията?

Милин Джалалиев: Основният източник на доходи на ARC Academy са таксите на студентите, а стипендиите се покриват от сътрудници, измежду които фондация " Америка за България " и " Български център по предприемачество ". Благодарение на сътрудниците ни закупихме и техническото съоръжение за студентите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР