Основателен е въпросът:Насочваме сега вниманието на редовия гражданин към КРБ,

...
Основателен е въпросът:Насочваме сега вниманието на редовия гражданин към КРБ,
Коментари Харесай

ДКЕВР/КЕВР - инструментът на енергийния фашизъм

Основателен е въпросът:

Насочваме в този момент вниманието на редовия жител към Конституция на Република България, която е висш закон, има директно дейности и другите закони ни могат да ѝ опонират. Според чл.86, алинея 2 „ Задължителни за всички държавни органи, организациите и жителите са законите и решенията на Народното събрание “. Съгласно този парламентарен императив подзаконовите актове на изпълнителната власт (на държавните и на общинските управляващи, включително актовете на ДКЕВР ) не могат да задължават жителите и обществото, ergo – не могат да пораждат правно деяние . Те се издават въз основа и в осъществяване на законите (чл. 114, 115, 116, ал.1 на КРБ) и тяхното предопределение е да подкрепят и улесняват държавните и общинските чиновници в дейностите им по използването на законите.

Не би могло и да бъде иначе. Напълно естествено в правовите страни е само актовете на законодателния орган да пораждат правно деяние. Изпълнителната власт по тази причина се назовава изпълнителна, с цел да извършва волята на народа по този начин, както е заповядано в Конституцията. Една разпоредба да вземем за пример, не може да задължава директно жителите, държавните органи и организациите, само че в случай че е издадена в прецизно сходство със закона, то законът, на който се базира, а не самата разпоредба, поражда отговорности. Така е в правовите страни. Такъв е и замисълът на Върховния законодател – Седмото Велико национално заседание, заложен още в преамбюла на демократичната ни Конституция: Да създадем демократична, правова и обществена страна!

Това схващане се споделя от Европейска комисия в Брюксел, от Венецианската комисия, от отчетите на Държавният департамент на Съединени американски щати за България, съдържащи смазващи констатации за задълбочаващи се злоупотреби и корупция във всички институции; безрезултатност и неналичието на отчетност в правосъдната система; безотговорност на длъжностите лица в най-високите етажи на властта и така нататък, и така нататък, основно заради събитие, че у нас подзаконовият акт на процедура подменя закона.

Проблемът с ДКЕВР точно е и в неразбираемия ѝ статут . Къде е мястото ѝ в институционалната подчиненост на страната? Доколкото пълномощията ѝ са написани в раздел I на глава III на ЗЕ (Регулиране на дейностите в енергетиката) разумно би било ДКЕВР да е част от изпълнителната власт. На процедура обаче, написаните пълномощия изцяло лимитират активността на държавното управление и пренебрегват законните права и ползи на потребителите. На процедура – произволът на ДКЕВР подменя Закона, подменя задачата на ЗЕ, като отваря необятно вратите за корупцията и грабежа на Октопода, узаконява насилията на енергийния фашизъм!

Инструмент за корупция и обир

Изграждайки връзки, взаимоотношения и самостоятелни мрежи с корпоративни субекти в енергийния бранш, с „ експертни “ НПО-та, с високопоставени лица в трите управляващи, ДКЕВР се трансформира в инструмент за угаждане грабителските щения на Октопода, осигурявайки му неконтролируемост и конфорт.

Така, посредством узаконените в глава III на ЗЕ пълномощия, всички държавните институции стават подчинени на системата от корупционни връзки, постъпателно налагани от енергийния фашизъм посредством инструмента ДКЕВР. Държавата и обществеността са изправени пред действителност, когато мрежата, основана от Октопода работи посредством включените от нея детайли на самата държавна система.

Узаконяването на този конкубинат става в Народното събрание посредством „ въздействието “ (подкупите) на енергийните монополисти и финансираното извън мощно енергийно лоби . В оповестения на интернет страницата на „ ЧЕЗ Разпределение “ доклад за 2010 година да вземем за пример, „ Разходите за външни услуги “ възлизат на 58 929 000 лева, от които за „ комисиони “, „ връзки с обществеността “, „ консултантски “ и „ други “ – 3 178 000 лева.; за 2011 година общият разход за „ външни услуги “ към този момент е 65 605 000 лева.; от които 6 285 000 – за „ комисиони “, „ консултантски “, „ връзки с обществеността “ и „ други “ (http://www.cez.bg/edee/content/file-other/bulgaria/investors/razpredelenie/ifrs/cez-razpredelenie-ifrs-2011-bg.pdf – с.24; също: http://www.cez.bg/edee/content/file-other/bulgaria/investors/cez-razpredelenie-ifrs-2011-bg.pdf). В доклада към 30 септември 2011 година на „ ЧЕЗ Електро България “ пък, разноските за „ външни услуги “ са систематизирани и възлизат общо на 11 556 000 лева.; а в доклада за 2012 година те са към този момент 13 012 000 лева (http://www.cez.bg/edee/content/file-other/bulgaria/investors/electro/finansov-otchet-mss/-.pdf - c.20). Казано другояче, през 2010-2012 година ЧЕЗ е разходвал общо над 33 (тридесет и три) милиона лева за „ външни услуги”. Тези милиони непозволено са източени от нашите джобове, драги данъкоплатци! Защото след обоснованите догатки на проверяващи публицисти, че зад тези големи суми за „ външни услуги “ се крият пари, давани за подкупи , в докладите за идващите години ЧЕЗ скри тези разноски в други пера. Може ли да се одобряват за обосновани догатките, че част от депутатите са се облажили от подкупите на ЧЕЗ?

До през днешния ден не са опровергани обществено огласените изказвания, че във всички парламенти през последните две десетилетия солидно наличие имат „ назначени “ от енергийния Октопод депутати – самите те с ползи в енергийния бизнес. Тоест, те гласоподават закони за личния си интерес, а не в интереса на жителите и обществото, както повелява Конституцията.

Не са опровергани и разкритията, че всички членове на някогашен състав на регулатора, в който е бил и сегашният ръководител – „ доцента “ Иван Иванов, са вземали рушвети от по 100 000 лева за всеки 1% повишаване на „ цената “ на тока (https://pogled.info/avtorski/Radko-Handzhiev/krai-na-grabezha-balgariya-veche-ima-legitimen-energien-regulator.61995).

Никой няма достоверна информация какво тъкмо се прави в кухнята на „ регулатора “. Задълженията, произлизащи от член 10, ал.3 на ЗЕ активността на ДКЕВР да се реализира въз основа на „ самостоятелност, безпристрастност, професионализъм, честност, поредност, гласност и бистрота “ се оказват изпразнени от наличие пожелания . „ Регулаторът “, да вземем за пример, си затвори очите и запуши ушите пред лъжата на Меглена Кунева, че изискване за приемането на България в Европейски Съюз било затварянето на АЕЦ „ Козлодуй “ (такова изискване слага частната банка “Париба “, която след това назначи Кунева в Надзорния си съвет с голямата заплата от 40 000 евро месечно).

Оптиката на „ регулатора “ услужливо се запердва и при всеобщата замяна на медния кабел (рекордомана) с алуминиев (според специалистите, лицензентът ЧЕЗ да вземем за пример, инсталира нов вид френски алуминиеви кабели). Всеки първокурсник знае, че медният проводник има по-добра проводимост и е с по-добра характерност за качествена доставка на ел.енергия спрямо алуминиевия. „ Лицензентите “ обаче завладяват медта от националната електроразпределителна мрежа, построена след Освобождението със средствата на страната и на шест генерации българи, която освен това е част от националната сигурност; и без единодушието на притежателите – страната и жителите, я подменят с алуминиеви проводници. Само от тази незаконна спекулация страната ни е ограбена със стотици милиони, а евентуално с милиарди. Защото настоящата цена на мед на Лондонската борса е 9664.50 щат.дол./тон (https://www.lme.com/en-GB/Metals/Non-ferrous/Copper#tabIndex=0); до момента в който тая на алуминий е 2922.00 щат.дол./тон ( https://www.lme.com/Metals/Non-ferrous/Aluminium#tabIndex=0 ). Всеки образован четец самичък може да реши мащаба на грабежа.

До през днешния ден ДКЕВР не е изпълнила нито едно от главните си отговорности за отбрана на потребителите , написани в Закона за енергетиката, нито работи като „ самостоятелен специализиран” орган, нито пък като регулатор, който би трябвало да основава верни връзки сред потребителите и енергийния бранш. Цялата й досегашна активност може да се синтезира в едно изречение: да утвърждава желаните от енергийния фашизъм нараствания на „ цените “ на тока, газа, водата и топлото във щета на жителите и обществото.

Конкретно, ДКЕВР утвърждава „ цените “ на монополистите, включително „ цените “ на невъзстановяемите им разноски, които обаче са комерсиална тайна; дефинира преференциални „ цени “ за продажба на електрическа сила, създадена от възобновими източници и по високоефективен смесен начин; трансферира разноските от преференциалните „ цени “ и раздаваните „ награди “ върху крайните клиенти; подсигурява облагите им; (чл. член 31; 33, ал.1; 34, ал.1; 35, алинея 1 на ЗЕ). А раздутите им разноски признава за стопански обосновани или „ разходно насочени правила “, като съображение, за по-нататъшно оскъпяване на енергията(!!!), видно от писмо изх. № Е-04-00-546 от 22.12.2010 година, с.3 на екс-шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Това са единствено дребна част от „ привилегиите “, които ДКЕВР дава на енергийните монополисти. Тези привилегии са противоконституционни. По смисъла на наредбата на член 19, алинея 2 на Конституция на Република България „ Законът основава и подсигурява на всички жители и юридически лица идентични правни условия за стопанска активност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и пази потребителя. “ Но ДКЕВР и енергийното лоби наподобява стоят над Конституцията. В този смисъл, подходящо е да напомним репликата преди години на настоящия тогава министър на енергетиката (Румен Овчаров) по водещ ефирен канал: „ Абе, оставете я тая конституция! “

Хората умират, само че грижата на ДКЕВР е монополистите да вилнеят! Последните данни на Национален статистически институт сочат, че популацията на България се е стопило с 844 000 души през последните 10 години. Но в случай че българските жители през днешния ден са 6 520 314, съгласно предварителната оценка на Национален статистически институт, спрямо близо 9-те милиона към 1989г. „ стопяването “ е над 2 400 000 или близо 26% от българската нация е пратена в отвъдното. И един от основните канали, посредством които се реализира това „ стопяване “ е енергийният октопод и неговият инструмент ДКЕВР! По създание - това е геноцид!

Въпрос inter alia

В този подтекст, подходящо е да зададем въпроса: приемането на закони от съответно упълномощени народни представители (депутати), които нямат познания в региона на конституционното право и в правото изобщо, т.е., нe имат квалификацията за длъжността, за която са били определени, не прави ли изборът им противоправен, а признатите от тях закони – недействителни и оскъдни? А когато с по този начин признатите закони се основават условия за приемане на материална полза – без значение дали за другиго или за самите тях, от което могат да настъпят или са настъпили нездравословни последствия за жителите и обществото, това не е ли прекратяване на общата воля – волята на нацията? А също – не съставлява ли и съставомерното действие държавна измяна?

Държавната измяна в правото е закононарушение, което съставлява по-крайни форми на деяние против Суверена, против страната. Според дефиницията дадена в справочника Webster, държавна измяна е налице, когато някой „ промени на доверието, обещано му от различен или прояви непочтеност към обвързване или дълг. “ Деянието държавна измяна включва подкрепяне на враждебна страна, реализиране вредителство против страната . Каквато активност безспорно е налице в дейностите на Меглена Кунева, на нашите, божем, депутати, дали своят вот закони за личния си интерес и така нататък Закони, които узаконяват геноцида? Уместен е и въпрос към прокуратурата:

Уважаеми господин Главен прокурор, за какво не е поискано снемане на имунитета и възбуждане на наказателно гонене против депутатите, дали своят вот закони за личния си интерес? Закони, които узаконяват геноцида? За закононарушението " геноцид " няма отминалост, нали?

ДКЕВР е и нелегитимна, освен инструмент на енергийния фашизъм

Нека още веднъж повторим: самото битие на ДКЕВР като „ държавна комисия” от дълго време престъпва наредбите на Европейски Съюз . Препоръките на Европейската комисия е за основаване на самостоятелни от държавното управление национални регулатори със необятни компетенции, изцяло самостоятелни от всевъзможни обществени или частни ползи. Изложено е и визията на Европейски Съюз Комисия кой тъкмо следва да избира членовете на регулатора: това е Граждански конгрес за енергетика (Citizen’s Energy Forum) като движещата мощ за създаване на конкурентни пазари на дребно и за гарантиране отбрана на ползите на потребителите (не на монополистите!). От което следва, че считано от 3 март 2011 година – крайната дата за транспониране наредбите на Третия енергиен пакет на Европейски Съюз, членовете на регулатора следва да се избират от общонационален Граждански конгрес, не от Народното събрание. Напълно разумно откакто Народното събрание гъмжи от солидно депутатско наличие на частни ползи, на енергийното лоби! Иначе казано, това не са народни представители, не са самостоятелни от всевъзможни обществени или частни ползи, а назначенци на Октопода, оръдия на подмолната власт на енергийния фашизъм. Които никак не ги е еня за живота на потребителите!

И още нещо: считано от 3 март 2011 година актовете на ДКЕВР към този момент освен са антибългарски и антипазарни; те са противоевропейски , а продължаващото битие в този си тип на ДКЕВР (формално приеменувано в КЕВР) е нелегитимно ! От което следва, че всички актове на ДКЕВР, постановени след 3 март 2011 година по отношение на „ цените “, следва да бъдат считани за недействителни и оскъдни. Уместно е още веднъж да попитаме прокуратурата:

Уважаеми господин Главен прокурор, за какво не е поискана анулация, даже оповестяване за оскъдни, на противоправните актове на ДКЕВР/КЕВР, постановени след 3 март 2011 година по отношение на „ цените “?

Какъв е изходът!

Правно обосновани причини и доводи в тази тенденция предлагаме в идващото ревю.

НЗ, бр.3/2022

Свързани текстове с: https://pogled.info/avtorski/Radko-Handzhiev/energiiniyat-oktopod.138425; https://pogled.info/avtorski/Radko-Handzhiev/energiiniyat-fashizam.138486

(следва)

* Позицията на редакцията на не е наложително да съответствува с позицията на създателя!
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР