Основанията са произходСредно на година се подават около 20 000

...
Основанията са произходСредно на година се подават около 20 000
Коментари Харесай

20 000 заявления за българско гражданство за 1 година 

Основанията са генезис
Средно на година се подават към 20 000 заявки за българско поданство, като към 90% от подадените за последните 3 години над 63 000 заявки за натурализация са на съображение български генезис. Министерството на правораздаването през последните 3 години е забавило разглеждането на над 40 000 преписки по подадени заявки за българско поданство, а срокът за разглеждането на една кореспонденция в Министерството е бил приблизително 2 години. Налице е нарушаване на периода за разглеждането на преписките с над два пъти над посочения деветмесечен период в член 35, ал.1 от Закона за българското поданство, излиза наяве от писмен отговор от министъра на правораздаването до депутата от “Възраждане ” Петър Петров.

Административният уред на дирекция “Българско поданство ”, обаче явно е некадърен да се оправи с този размер от преписки и заради това се е образувало едно голямо струпване на забавени преписки, което лавинообразно продължава.

През 2021 година са били прегледани едвам малко над 10 000 преписки, през 2022 година - 13 000 преписки и едвам през актуалната година са разгледали 23 000 преписки за българско поданство.

“Все повече заявители ще почнат да упражняват правото си да изискат от съда, след приключването на 9-месечния период за изговаряне. Негативите от сходни правосъдни каузи за забавени преписки ще са единствено и само за страната и българските данъкоплатци ”, разяснява юрист Петър Петров от “Възраждане ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР