Основаната идея на това събитие е да обсъдим какво и

...
Основаната идея на това събитие е да обсъдим какво и
Коментари Харесай

Зам.-министър Ангелиева: Правителството показа, че науката и иновациите в България са приоритет

Основаната концепция на това събитие е да обсъдим какво и къде имаме сили, потенциал, хрумвания и най-важното деяние да влагаме през идващите 10 години. Тук приказваме за просвета и нововъведения. Това сподели зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева, пред публицисти, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ". " Науката и нововъведенията в България несъмнено показахме в това държавно управление, че са приоритет и че са на дневен ред и това го демонстрираме с финансирането, което отделяме за този бранш. В рамките на Оперативната стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, която се е координира от МОН, ние инвестирахме 300 млн. лева в построяването на центрове за върхови достижения. Това са фокусирани вложения в инфраструктура, положително съоръжение, научни екипи, във значими научни области ", сподели още Ангелиева. Тя посочи, че в Министерството на образованието е взето решение да се извърши със наличие, по този начин наречената, пътна карта за научни достижения. " Всяка една страна има научни инфраструктури, които са неповторими. Пример за нейните естествени или стопански дадености, или са значими във връзка с повишение на нейния промишлен потенциал, или са значими, тъй като имат историческо значение. За България в нашата пътна карта ние сме определили като един от най-важните, основни обекти Обсерваторията в Рожен ", добави още зам.-министърът Анегелиева.
" Оказва се, че години напред България може да има преимущество в доста области, само че действително последните 20-30 години не са правени огромни и основни вложения в инфраструктура. Защо приказваме за инфраструктура, несъмнено, че хората са доста значими. На тези хора им би трябвало помещение, оборудването, с което да работят. Най-големите гении, нашите умни деца, бъдещите ни откриватели, или нашите опитни професори, са постигнали доста. Толкова бързо се развиват технологиите, че те не могат да покажат какво знаят без да имат изискванията за това. Реално в науката и нововъведенията към този момент виждаме приключване на мозъци и то не е безусловно обвързвано със заплащането на учения или с неналичието на внимание. Много постоянно наши млади откриватели отиват да работят на открито, тъй като има над какво да работят и да опитват. Европейска комисия сложи тематиката на дневен ред, още предния програмен интервал, да влагаме в инфраструктурата, с цел да сближи всички страни ", изясни още тя.
" Инфраструктурата като пътища, воден бранш, енергетика, околна среда, опазване на здравето, това са извънредно значими браншове, където е значимо да има баланс сред страните членки. Разговорът за науката и нововъведенията пристигна на дневен ред, тъй като се видя, че се получава един двоен стандарт. И по този начин стартира едно приключване на доста надарените, опитните и висококвалифицираните специалисти от външна страна на Европа до центъра на Европа. Това води до дисбаланс и закъснение на икономическия напредък в периферията на Европа. Ние не може и не трябва решенията, които взимаме в Европейски Съюз да са в ущърб на развиването на стопанска система учредена на познание в страни като България ", уточни зам.-министърът на образованието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР