Основана е в Пловдив през 1926 годинаЯков Джераси бе избран

...
Основана е в Пловдив през 1926 годинаЯков Джераси бе избран
Коментари Харесай

Яков Джераси оглави Световната ционистка организация в България

Основана е в Пловдив през 1926 година


Яков Джераси бе определен за ръководител на Ционистката федерация в България. Това се случи откакто Виктор Меламед публично се отдръпна от поста, който заемаше през последните 20 години, с цел да поеме различен в Американския Еврейски Комитет.

Ционистката федерация в България е учредена в Пловдив през 1926 година от Менахем Ушишкин – началник на тогавашния еврейски народен фонд.

През 1997 година представители на еврейската организация “Сохнут ” провеждат комисия, даваща началото на обща лидерска организация, която да управлява и следи дейностите осъществявани от всички еврейски организации в България. Джераси е един от дейните й дейци като президент на Сион.

След поемането на поста от Яков Джераси Ционистката федерация ще поеме всички политически действия, свързани с еврейската общественост в България. Също по този начин ще съставлява Ликуд Интернешънъл. Нейните действия няма да се намесват в тези на организацията “Шалом ” във връзка с благосъстоянието и образованието. Въпросите, свързани с антисемитизма, ксенофобията, връзките сред българското държавно управление и локалната еврейска общественост ще бъдат в ръцете на остарялата – нова организация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР