Основан през 427 г. сл. н. е., Наланда се счита

...
Основан през 427 г. сл. н. е., Наланда се счита
Коментари Харесай

Университетът, който промени света

Основан през 427 година сл. н. е., Наланда се смята за първия в света резиденционен университет, дом на девет милиона книги, които притеглят 10 000 студенти от цяла Източна и Централна Азия. Те се събират тук, за да учат медицина, логичност, математика и - на първо място - будистки правила от някои от най-уважаваните учени на епохата. Както Далай Лама един път споделя:  " Източникът на цялото (будистко) познание, което имаме, идва от Наланда. "
 Arbez хотел, Франция, Швейцария и мястото, където можем да спим в две страни по едно и също време
Мястото, където можем да спим в две страни по едно и също време

Един хотел с неизмеримо разположение и още по-необикновена история

През повече от седемте века, през които Наланда процъфтява, няма нищо друго сходно на света. Монашеският университет предшества Оксфордския университет и най-стария университет в Европа, в Болоня, с повече от 500 години. Нещо повече, просветеният метод на Наланда към философията и религията оказва помощ за оформянето на културата на Азия дълго откакто университетът престава да съществува.

Интересното е, че монарсите на империята Гупта, които основават будисткия отшелнически университет, са предани индуси, само че и приемащи будизма и възходящия будистки интелектуален жар и метафизичен трудове от това време.
 Снимка 613985

Либералните културни и религиозни обичаи, които се развиват по време на тяхното ръководство, образуват ядрото на мултидисциплинарната академична образователна стратегия на Наланда, която смесва интелектуалния будизъм с по-високи познания в разнообразни области.
 Индия, лявата ръка и защо не трябва да я използваме там
Какво не трябва да вършим с лявата си ръка в Индия

Странни традиции има на всички места по света

Древната индийска здравна система Аюрведа, която се корени в лечебни способи, основани на природата, е необятно преподавана в Наланда и по-късно мигрира в други елементи на Индия посредством ученици. Други будистки институции черпят ентусиазъм от дизайна на кампуса с отворени дворове, оградени от молитвени зали и стаи за лекции. И циментовата замазка, създадена тук, е повлияла на църковното изкуство в Тайланд, а металното изкуство е мигрирало от тук към Тибет и Малайския полуостров.
 Снимка 613984

Но може би най-дълбокото и продължително завещание на Наланда са неговите достижения в математиката и астрономията.

Смята се, че Арябхата - бащата на индийската математика, е оглавявал университета през VI век. " Вярваме, че Арябхата е първият, който определя нулата като цифра, революционна идея, която опростява математическите калкулации и помага за развиването на по-сложни пътища като алгебра ", споделя Анурадха Митра, основан в Колката професор по математика.
 Снимка 613983

" Без нулата нямаше да имаме компютри ", прибавя тя. " Той също прави пионерски работи в извличането на квадратни и кубични корени и приложения на тригонометрични функционалности към сферична геометрия. Той е и първият, който приписа сиянието на луната на отразената слънчева светлина. "
 Наланда, Индия и най-старият университет в света, който още веднъж посреща студенти след разрушението си
Кой е най-старият университет в света

По-стар даже и от Оксфорд

Неговата работа повлиява надълбоко върху развиването на математиката и астрономията в Южна Индия и на целия Арабски полуостров.

Университетът постоянно изпраща някои от най-хубавите си учени и професори тук-там като Китай, Корея, Япония, Индонезия и Шри Ланка, с цел да популяризират будистките учения и философия. Тази антична стратегия за културен продан оказва помощ за разпространяването и оформянето на будизма в Азия.
 Снимка 613982

През 1190-те години университетът е опустошен от мародерски отряд нашественици, водени от турско-афганистански боен военачалник Бахтияр Хиджи, който се пробва да унищожи будисткия център на знанието по време на завладяването на Северна и Източна Индия. Според свидетелствата от това време, кампусът е толкоз голям, че пожарът, разпален от нападателите, гори цели три месеца.
 Вал д'Аран, долината на Аран, Пиренеи и един район с забавна история, география, език и просвета
Испанският град, загубен във Франция

Един район с забавна история, география, език и просвета

Деветте милиона ръкописа на палмови листа в библиотеката са представляват най-богатото вместилище на будистка мъдрост в света, а една от трите библиотечни сгради е разказана от тибетския будистки академик Тараната като девететажна постройка, " извисяваща се в облаците ".
 Снимка 613981

Само шепа от тези томове с палмови листа и изрисувани дървени фолиа оцеляват от огъня, отнесени от бягащи монаси. Сега те могат да бъдат открити в Музея на изкуствата на окръг Лос Анджелис в Съединени американски щати и в музея Ярлунг в Тибет.
 Неймеген - прогресивният нидерландски град, от който всички би трябвало да се учим
Нидерландският град, от който всички би трябвало да се учим

С какво Неймеген е образец за подражателство

През идващите шест века Наланда постепенно потъва в давност и остава заровен, преди да бъде " открит " от шотландския геодезист Франсис Бюканън-Хамилтън през 1812 година и по-късно разпознат като античния университет Наланда от сър Александър Кънингам през 1861 година
 Снимка 613980

Археологическите остатъци от Наланда в този момент са обект на международното завещание на ЮНЕСКО. Днес разкопаното място от 230 дка евентуално е единствено дребна част от истинския кампус. Разходката из множеството му манастири и храмове провокира неспокойствие, като че ли се връщане обратно във времето в опити да си представим какво е чувството да учиш на това именито място, както означават от BBC.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР