Основан е Български революционен централен комитетПрочетете ощеБългарският революционен централен комитет

...
Основан е Български революционен централен комитетПрочетете ощеБългарският революционен централен комитет
Коментари Харесай

На този ден: Основан е Български революционен централен комитет

Основан е Български революционен централен комитет
Прочетете още
Българският революционен централен комитет (БРЦК) е организация на българското националнореволюционно придвижване, основана в румънския град Букурещ за да пропагандира революционните хрумвания и да окаже подпомагане за политическа и идейна подготовка на българската национална гражданска война. Българският революционен централен комитет е правоприемник на концепциите на Георги Раковски, който е сложил началото на проведеното българско националнореволюционно придвижване.

Българският революционен централен комитет е основан през 1869 година (по остарял стил) или през 1870 година (по нов стил) от Любен Каравелов и Васил Левски. На общо заседание в Букурещ през 1872 година за ръководител на Българския революционен централен комитет е определен Любен Каравелов. Идеята за създаване на обединен управителен център поражда след разпускането на Втората българска легия на Георги Раковски през май и разгрома на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през юли 1868 година Тогава част от ББЦ дейците на някогашния Таен централен български комитет (ТЦБК), дружно с последователите на революционните хрумвания на Георги Раковски, поставят основите на групата „ Млада България “ и с поддръжката на групировката през 1868 – 1869 година Васил Левски подхваща първите две обиколки из българските земи и построяването на революционни комитети в тях.

Програмата на БРЦК е оповестена на първо време в съветското емигрантско сп. „ Народное дело “ (август 1870 г.), а по-късно и на страниците на в. „ Свобода “ (октомври същата година). В най-разгърнат тип тя е изложена в брошурата „ Български глас “, издадена също през 1870 година, като прокламира следните хрумвания:

Като последна цел на българското националнореволюционно придвижване в нея се показва извоюване на политическо избавление на Турция.

При реализирането на тази задача се разчита само на неговите лични сили. Отхвърля се по най-категоричен метод намесата на външни фактори.

Осъдена е остро политиката на съглашателство на българските чорбаджии с османските управляващи.

БРЦК ратува за демократично ръководство на освободената българска страна.

Идеята на Любен Каравелов за определяне на добросъседски връзки с всички балкански нации, изключително със сръбския и румънския, и за основаване на „ южнославянска или дунавска федерация “ от българи, сърби и румънци, като всеки от тях резервира вътрешното си самоуправление и националния си суверенитет. За модел на тази федерация намерено се показва швейцарският опит. Във връзка с активизирането на националнореволюционната битка през 1870 година, в БРЦК се основават два центъра: външен и вътрешен.

Първият е със седалище в Букурещ и има за задача да развива революционна агитация и да сплоти силите на българската емиграция. За негов началник е избран Любен Каравелов.

Вторият, наименуван още Български революционен централен комитет (БРЦК) в Българско или Привременно държавно управление, се възглавява от Васил Левски. Той насочва активността си в българските земи, където Левски разпростира неуморна активност за създаване основите на вътрешната организация.

Артър Конан Дойл разгласява Приключенията на Шерлок Холмс



„ Приключенията на Шерлок Холмс е първият алманах с 12 описа на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. Разказите са оповестени за пръв път като поредност в интервала юли 1891 – юни 1892 година в списание „ Странд “. Сборникът като книга е оповестен в Англия през 1892 година. Първото издание на книгата е било единствено от 14 500 броя.

След 14 годни, завършва работата по мемориала в Маунт Ръшмор



Началото е сложено от скулптора Гитзън Борглам през 1927 година, който дружно с 400 служащи стартира построяването на големите скулптури. Образът на Джордж Вашингтон е приключен на 4 юли 1934 година 2 години по-късно президентът Франклин Делано Рузвелт открива лика на предшественика си Томас Джеферсън. По случай 150-ата годишнина на американската конституция е приключен и паметникът на Линкълн на 17 септември 1937 година Официално паметникът е открит на 31 октомври 1941 година

В по-голямата си част „ Планината Ръшмор “ се състои от гранит. Близо 90 % от монумента е изваяна благодарение на динамитни гърмежи. Детайлите по лицата на президентите са завършени с пневматичен чук. Въпреки извънредно рисковите условия на труд на служащите, които се спускали надолу по скалите, вързани със стоманени въжета, за 14-те години строителни и скулптурни действия няма нито един смъртен случай.

Цялостният проект на скулптора не е изпълнен. Предвиждало се президентите да се изваят от главата до кръста в скалите, само че работата е прекъсната поради неочакваната гибел на Борглам. По-късно синът му пробва да приключи делото на татко си, само че финансирането на плана е спряно, тъй като парите са били пренасочени за ресурсите на Втората международна война.

В Европа стартира най-унищожителната грипна зараза – за по-малко от година умират към 20 млн. души



Испански грип е названието на международната пандемия от грип (инфлуенца), обхванала целия свят през 1918 година
Пандемията продължава от януари 1918 година до декември 1920 година, достигайки разпространяване даже до Арктика и отдалечените островни групи в Тихия океан. Данните за смъртността варират в много необятни граници, сред 17 и 50 милиона жертви до най-много 100 милиона, само че даже отчитайки по-малкото число, испанският грип е едно от най-смъртоносните естествени бедствия в човешката история. При тогавашното население на Земята от 1,86 милиарда души, сред 3% и 5% умират, 500 милиона (27%) са инфектираните.

В историческите и епидемиологичните данни няма изясненост по отношение на географския генезис на пандемията.[2] За разлика от множеството грипни епидемии, които засягат най-вече малолетни и по-възрастни хора в недобро здравословно положение, при испанския грип огромна част от инфектираните са млади зрели хора в чудесно здраве. Бедствието оказва въздействие на забележителното повишаване на случаите на латентен енцефалит през 1920-те години.

След проучване на тъкан, взета от замразени жертви, се стига до умозаключение, че вирусът е убивал чрез предизвикателство на така наречен цитокинна стихия (свръх-реакция на имунната система). Това изяснява по какъв начин реакцията на мощните имунни системи в действителност е опустошавала тялото на инфектирания.

Предполага се, че единствено за първите 25 седмици от пандемията жертвите са към 25 милиона. Съвременните калкулации варират в диапазона от 50 до 100 милиона жертви за целия интервал в международен мащаб. Бедствието е сравнявано даже с чумната пандемия от средновековието, известна като Черната гибел. Изследванията сочат, че Испанският грип за 24 седмици убива повече хора, в сравнение с Синдромът на добитата имунна непълнота (СПИН) за 24 години.

Ден на правото ни на здраве и чиста околна среда



На тази дата през 2012 година десетки екомислещи жители от цялата страна провеждат протестен протест в столицата против политиката на Министерство на околната среда и водите със слоган „ Три години корупция, спор на ползи и пропиляване на евросредства в екологичната администрация ”.

По данни на Националния център по публично здраве и разбори, в България се усилват случаите на злокачествени болести. Като съществена причина за онкологичните болести Световната здравна организация дефинира концентрацията във въздуха на токсични субстанции /тежки метали, летливи органични съединения, ароматни въглеводороди и т.н./. Проучване на СЗО сочи също, че годишно 2,4 милиона души умират прибързано в резултат на излагане на фини прахови частици.

Не по-малък е казусът и с алергичните и респираторните болести, които също са в резултат на неприятната селищна среда. На Министерство на здравеопазването са данните, че близо 60 % от децата в България страдат от дихателни болести.

Гражданските и неправителствените организации смятат, че извършваният от органите за държавен здравен надзор скрининг върху капиталовите планове и плановите оферти е част от програмата за предварителна защита на тези болести.

Защото здравният риск се открива след това – когато стартира действителното замърсяване на въздуха, почвата, водата, респективно, когато има действителни вреди върху здравето на хората. От това губят всички – и самите вложители, и хората, и страната.

Роден на тази дата е Марко ван Бастен



Той е някогашен нидерландски футболист и треньор. Роден е на 31 октомври 1964 година в Утрехт, Нидерландия. Смятан е за един от най-хубавите нападатели в историята на футбола и един от най-хубавите футболисти в историята на Аякс и Милан. Печелил е най-престижните самостоятелни футболни награди – троент притежател на „ Златната топка “ и Футболист на годината на ФИФА през 1988, 1989 и 1992 година, притежател на „ Златната обувка “ – 1986 година Европейски първенец с Нидерландия през 1988 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР