Осмото поредно издание на Международния фестивал за ново европейско кино

...
Осмото поредно издание на Международния фестивал за ново европейско кино
Коментари Харесай

Магдалена Ралчева: Голям БГ актьор трябваше да посади липата

Осмото следващо издание на Международния фестивал за ново европейско кино „ Златната липа “ няма да се състои през 2020 година поради рецесията с ковид, заяви с голямо страдание създателката и шеф на форума Магдалена Ралчева. Известната режисьорка посочи, че фестивалът е бил плануван за дните от 30 май до 3 юни, а екипът до последно се е надявал всички ние да се сбогуваме с пандемията с настъпването на пролетта. „ Затова не спирахме да работим по организацията. В средата на април към този момент бяхме изцяло подготвени с програмата, само че последните прогнози и развиването на пандемията в света ни накараха да вземем сложното, само че само вярно решение “, сподели Магдалена Ралчева. Причина за това е и възбраната за осъществяване на културни събития в Стара Загора до септември. Следващото издание ще се случи от 29 май до 2 юни 2021 година. Тогава публиката ще види някои от  заглавията, които щяха да бъдат показани в този момент - ленти, които са създадени през 2019 година с изключително място в афиша.

Още при започване на годината е било несъмнено и интернационалното жури на „ Златната липа 2020 “. Закупени са били и самолетните билети за задграничните му членове, а те ще останат в състава на журито и при провеждането на форума през идната година, разяснява Магдалена Ралчева. Филмите ще бъдат тъкмо 45, като този формат ще се резервира в бъдеще. Ето какво показа още първата дама за " Златната липа ".

- Госпожо Ралчева, за какво не извършите опит фестивалът да се организира тази есен?

- Решението да отложим фестивала за следващата година беше мъчно, само че вярно, защото разновидността „ Златната липа “ да се организира на есен, е прекомерно опасен. Форумът ангажира прекомерно необятен кръг от хора – актьори, кинотворци от България и цяла Европа, с цел да стартираме нова организация за провеждането му. Самият формат не е подобаващ за септември, а и не е ясно дали тогава към момента ще има ограничаващи ограничения. Благодаря на община Стара Загора и на кмета Живко Тодоров за дългогодишната поддръжка и за това, че вършат всичко допустимо кинофорумът да се развива и утвърждава. Това е скъпо -  културата и изкуството в този град са приоритет, а това не се случва постоянно.

- Какви бяха филмите в състезанието?

- Селекцията още веднъж беше от 9 заглавия, които трябваше да се състезават за премиите „ Златна липа “ в познатите категории. Българският филм беше на Стефан Командарев - „ В кръг “: изключителна история, която демонстрира тъжната реалистична картина на българското общество посредством историите на няколко двойки патрулиращи служители на реда. Друго впечатляващо заглавие в надпреварата е на италианския режисьор Игор Тувери, който е най-хубавият основател на комикси в Европа. „ 5 е съвършеното число “ е негов игрален дебют, с който Тувери взе участие във Венеция. В основните функции са звездите Тони Сервино и Валерия Голино. Филмът е неповторим като стилистика – за наемен палач, израснал в Неапол, който гледа на работата си като на елементарна специалност. Подреденият му свят се обърща, когато синът му, който е наследил занаята на татко си, отива „ на работа “, само че ненадейно бива погубен... Следващата година този филм няма да бъде в конкурсната стратегия, само че ще се опитам да го покажем отвън нея. Русия беше показана с прелестния филм „ Върлината “ на младия Кантемир Балагов. Той е с доста награди – печели 4-те оценки „ Белия слон “ на кинокритиците и кино специалисти. Впечатляваща е и австрийската драма, която носи името „ Земята под моите нозе “ на Мари Кройцер, която завоюва премията за постановка във второто издание на фестивала „ Златната липа “. „ Кръвта на Пеликана “ е копродукция на Германия и България с режисьор Катрин Габе - доста забавен психически трилър с Нина Хос. Действието се развива в България. Ще се опитам другата година да покажем кино лентата в програмата на фестивала. Останалите не по-малко забавни ленти в конкуренцията бяха „ Истина и закон “ от Естония, „ Изгубен “ от Франция, „ Ал Шафак – когато Раят е разграничен “ от Швейцария, „ Преди заледяване “ от Дания.

- В афиша имаше ли филми на огромни имена от международното кино?

- Да, несъмнено. Сред тях беше „ Офицер и разузнавач “ на Роман Полански. Всички знаем за аферата с незаслужено обвинявания офицер Алфред Драйфус, само че метода, по който Полански сервира описа си, е впечатляващ. „ Човекът, който умъртви Дон Кихот “ е последният шедьовър на Тери Гилиъм с Джонатан Прайс в основната роля. А филмът, с който щяхме да открием VIII-то издание на „ Златната липа “, е кинохитът от Англия „ Джуди “ на Рупърт Гулд – за огромната американска актриса и певица Джуди Гарланд. За своето ослепително осъществяване Рене Зелуегър завоюва „ Оскар “.

Щяхме да представим 45 кино лентата от 18 европейски страни, като сред тях са 5 детски заглавия и богата селекция от Франция и Дания. Българската секция също беше впечатляваща – и като писмено, и като игрално кино. Освен „ В кръг “, фестивалът щеше да покаже новата творба на надарената Светла Цоцоркова „ Сестра “, нашумялата „ Доза Щастие “ на Яна Титова, „ Писмо до Антарктида “ на Станислав Дончев с Ирмена Чичикова. Ценителите на документалистиката трябваше да гледат „ Жертва на пешки “ на Асен Владимиров - за професор Марко Марков, който през 1943 година като правосъден доктор принудително е изпратен като член на първата комисия в Катин след „ Катинското кръвопролитие “. Много впечатляващ роман за персоналната драма на този човек и за това, че достойните действия се помнят и се ценят. „ Тайният живот на Вера “ на Томислав Христов е копродукция с Дания и Финландия и споделя за млада жена, която намира избавление за своя брат и за себе си посредством ролевите игри. „ Какъв цвят има този свят “ на Ралица Димитрова и оператора Пламен Герасимов е филм за малко известната поетеса Данила Стоянова, която умира на 23 години, само че нейните стихосбирки са преиздавани у нас, в Съединени американски щати и стоят на особено място в холандския град Лайден дружно със стиховете на други огромни поети. Ще се постарая да покажем този филм и следващата година. „ Калин и тима на пандиза “ на Петко Гюлчев е вдъхновяваща история по автентичен случай за втория късмет в живота и за преобръщането на ценностната система. „ Най-сладкото “ пък е за 30-годишнината на нашия по-свободен живот.

- Кой щеше да бъде специфичният посетител на „ Златната липа 2020 “?

- Творецът, който щеше да получи премията за повсеместен принос в киното или както го назоваваме – специфичният посетител на фестивала, щеше да бъде български артист от театъра, киното и сериалите. Надявам се той да посади липата през 2021 година.  Председател на журито, който доста бих желала да остане и следващата година, е огромният наш оператор Емил Христов, който дебютира и като режисьор.  В петчленното жури за първи път имаме италиано-американска режисьорка, която се демонстрира и като надарен оператор - Мо Скарпели. Последният ѝ филм е получил номинация за премията „ Кристална мечка “. Друг член на журито е съветската актриса Елена Морозова, чиято кариера стартира от 8-годишна възраст и до през днешния ден се снима извънредно интензивно в киното и в телевизионни сериали. Димитрий Цинцадзе е грузински режисьор, който има 13 кино лентата до момента, а от 1996 година живее и работи в Берлин. Френският кинорежисьор Антоан Реймбо е петият член на журито.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР