Осмото поредно издание на Международния фестивал за ново европейско кино

Осмото поредно издание на Международния фестивал за ново европейско кино ...

Отлагат международния кино фестивал Златната липа за догодина.

Осмото поредно издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ няма да се състои през 2020 г., заради кризата с коронавирус. Това съобщи с огромно съжаление неговата създателка и директор на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева. Инициативата беше насрочена за дните от 30.05.20 г. до 03.06.20 г. и до последно екипът се надяваше, че пандемията ще приключи с настъпването на пролетта и провеждането му все пак ще бъде възможно. „Затова не спирахме да работим по организацията на събитието. В средата на април вече сме напълно готови с програмата, но последните прогрози и развитието на пандемията в света ни накараха да вземем трудното, но единствено правилно решение – да отложим провеждането на VIII-я фестивал „Златната липа“ за 2021 г.“, каза Магдалена Ралчева.
От вече са насрочени новите дати, на които ще се проведе догодина кинофестивалът „Златната липа“ в Стара Загора – от 29.05.21 г. до 02.06.21 г. В програмата на кинофорума и през следващата година ще намерят място част от заглавията, които щяха да бъдат показани сега. Това ще бъдат ленти, които са произведени през 2019 г. и по различни причини имат особено място в програмата на фестивала. Още в началото на годината е било определено и международното жури на „Златната липа 2020 г.“. Закупени са били и самолетните билети за чуждестранните му членове. "Те ще останат в състава на журито и при провеждането на форума през следващата година", посочи Магдалена Ралчева.
Определен е бил и тазгодишният носител на наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното. „Той е мъж, обичан български актьор, който играе изключително активно и в киното, и в телевизионните сериали, както и на театрална сцена. Ще запазим името му в тайна, защото ще му връчим наградата догодина“, каза Ралчева. В осмото издание на фестивала филмите в програмата на „Златната липа“ ще бъдат точно 45. Този формат ще се запази и в следващите издания на събитието. Организаторите са решили да поставят в ясна рамка броя на участващите заглавия. „Опитът от предишните издания ни показа, че когато заглавията са повече, зрителите нямат възможност да видят голяма част от тях и дори ние, като организатори, нямаме възможност да представим много от филмите повече от един път“, обясни Ралчева.

Източник: actualno.com