Осмото издание на София Индипендънт Филм Фестивал ще изненада своите

...
Осмото издание на София Индипендънт Филм Фестивал ще изненада своите
Коментари Харесай

Международно жури ще връчи награди на София Индипендънт Филм Фестивал

Осмото издание на София Индипендънт Филм Фестивал ще изненада своите фенове освен с провокираща селекция самостоятелни филми от целия свят, само че и с първото си Международно жури. Освен програмният селекционер на IFP Габриеле Каполино, за който към този момент съобщихме, премиите за най-хубав игрален самостоятелен и най-хубав документален самостоятелен филм ще дефинират и знаковият български продуцент Мартичка Божилова от „ Агитпроп “.

Сред филмите, продуцирани от нея са интернационално награждаваните «Георги и пеперудите», «Проблемът с комарите и други истории» и «Коридор No.8». Тя е един от продуцентите на първия БГ филм омнибус «15», притежател е на премията “International Trailblazer”, стартирана от Робърт Редфорд и Sundance Channel на Международния пазар за писмено кино на фестивала в Кан през 2006 година за креативност, нововъведение, автентичност и пробив в документалното кино.

Лектор на разнообразни европейски уъркшопове и събития в региона на документалното кино. Официален представител на Европейската документална мрежа (EDN) в България. Още една чаровна дама е член на журито, което ще прави оценка самостоятелни филми от целия свят - Севда Шишманова, програмен шеф на Българска национална телевизия 1. Cевда Шишманова е публицист с професионален опит в новините, настоящите и публицистични излъчвания на Българска национална телевизия като кореспондент, интернационален сътрудник, коментатор, началник на екип и създател на документални филми. Автор на публикации във вестник “Капитал”.

Режисьор и продуцент. Завършва кино постановка след забележителен опит като създател на документални филми. Севда Шишманова е притежател на голям брой влиятелни награди. Сред членовете на Международното журито е и професор Божидар Манов, огромно обожател на седмото изкуство и учител в НАТФИЗ. Преди да се посвети на киното, проф. Божидар Манов работи като инженер по електроника. Следва безспорен завой в кариерата му, когато взема решение да учи и зaвърши Кинознание НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “.

В интервала 1978 – 1990 година работи във кино студио „ Време “, изявява се и като сценарист, През 1994 година стартира работа в Нов български университет, а шест години по-късно става началник на катедра „ Кинознание “ в НАТФИЗ. От българска страна, Международното жури на Со Индипендънт Филм Фестивал също събира едни от най-успешните в промишлеността експерти. Сред тях е телевизионният продуцент на известното комедийното шоу „ Комиците “, както и на най-рейтинговия комедиен сериал „ Столичани допълнително “, продуцирал сериалите „ Дървото на живота “ и „ Открaднат живот “ - Евтим Милошев.

Той е роден в София, приключва Геодезия, след което взе участие интензивно в основаването и реализацията на паметното студентско шоу „ Ку-ку “ и в редица сполучливи тв стратегии, а от 2006-та година е самостоятелен продуцент с продуцентската си къща „ Дрийм Тийм Прадакшънс “, основана дружно с артиста Любомир Нейков и сценариста Иван Спасов и която напоследък интензивно подкрепя основаването на българско игрално кино (Воевода и др).

Сред членовете на интернационалното жури е и една изключително чаровна дама, продуцентът и режисьор Шрути Гангули, продуцирала филмите на артиста Джеймс Франко - "Йосемити " и "Цветът на времето " и понастоящем работеща с Киану Рийвс. Американка с индийска кръв, Шрути Гангули е управлявала видео продукцията на няколко медийни колоса - от MTV до Conde Nast и Nylon. Тя е основателка на продуцентската компания Fictionless, а през 2017 започва плана си Honto88. Шрути Гангули живее и работи в Ню Йорк и е един от формалните посетители на влиятелната “Мет Гала”.

Специално от Съединени американски щати, с цел да взе участие в журито идва и Лорен Хамъндс - програмен селекционер на Ню Йоркския Трайбека Филм Фестивал и шеф на цифровата сскеция на фестивала “VR Arcade”. Лорен Хамъндс работи в развлекателната промишленост над 15 години и за това време си е спечелил прозвището „ цифров евангелизатор “, като сега е един от водещите фестивални програматори в Съединени американски щати.

Седемчленното междунароно жури на Осмия Со Индипендънт Филм Фестивал ще избере своите фаворите за най-хубав игрален самостоятелен и най-хубав документален самостоятелен филм като в състезанието за игрален филм се състезават 10 кино лентата, сред които и българския „ И след това светлина “ на Константин Божанов, а в документалния конкурс журито ще избира сред 7 оферти. По време на фестивала, ще бъдат връчени и следните награди – за най-хубав късометражен филм, за най-хубав игрален план в развиване – премията на името на “Дани Лернер”, която се връчва за втори следващ път от Ню Бояна Филм Студио и е в размер на 50 000 Евро в услуги и 5000 евро в брой при започване на фотоси.

Осмото издание на София Индипендънт филм фестивал ще се организира от 26.10.2017 до 05.11.2017 година и ще показа на българските фенове внушителна селекция от пълнометражни, документални, пробни, късометражни и VR филми. Основни сътрудници на Со Индипендънт Филм Фестивал са: Столична община, като фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017г., София Европейска столица на спорта 2018, Independent Filmmaker Project - извънреден сътрудник на фестивала, както и НДК, Ню Бояна Филм, Овъргаз, Боровец Ризорт, Samsung.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР