Осмото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри се провежда под

...
Осмото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри се провежда под
Коментари Харесай

„Невинният“ на Луи Гарел дава старт на Синелибри Пловдив 2022

Осмото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри се организира под мотото „ Преоткритото време “ по случай 100-годишнината от гибелта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм. 

Очаква ни възхитителна кино-литературна стратегия, окуражена не просто да ни изтръгне за малко от грижите на деня, а да ни помогне да преоткрием себе си и света. Майсторските литературни акомодации за огромен екран, селектирани за тазгодишното издание на фестивала, ще бъдат показани у нас незабавно след бурните аплодисменти и оценки, с които се снабдиха на най-престижните международни кинофоруми.

Синелибри Пловдив стартира на 14 октомври с най-новата кинотворба на неуморния Луи Гарел – ексцентричната комедия „ Невинният “, неслучайно номинирана за премията на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан! В програмата влизат трепетно предстоящата психическа драма „ Синът “ по пиесата на Флориан Зелер, изтънченият прочит на безконечната история за Казанова „ Завръщането на Казанова “ с Тони Сервило в основната роля и стилната драма „ Колибрито “ на режисьорката Франческа Аркибуджи по едноименния разказ на Сандро Веронези, събрал възторжени мнения и от рецензията, и от необятната аудитория. Не е за изпускане и трагичният романс „ Алени платна “ на режисьора Пиетро Марчело (познат у нас с екранизацията на романа „ Мартин Идън “), свободна акомодация по повестта на Александър Грин „ Корабът с алени платна “. Филмът откри прочутата „ 15–дневка на режисьорите “ в Кан и стана предмет на развълнуван разбор. „ Петер декор Кант “ е последният филм на блестящия подбудител на френското кино Франсоа Озон, истинска интерпретация на шедьовъра „ Горчивите сълзи на Петра декор Кант “ на Райнер Фасбиндер. За вниманието на феновете ще се борят още: поетичният филм за провокациите на съзряването „ Време на секрети “, духовитата сантиментална комедия „ За цялостен живот “ и хипнотичната, великолепно снимана драма „ Носталгия “ на режисьора Марио Мартоне, номинирана за „ Златна палма “ и спечелила четири награди на италианските киножурналисти: за постановка, сюжет, най-хубав артист в основна роля (Пиерфранческо Фавино) и най-хубав артист в поддържаща роля. „ Носталгия “ е тазгодишното предложение на Италия за премията „ Оскар “.

„ Супергерои “ на Паоло Дженовезе е акомодация на личния му разказ – трагикомична дисекция на една двойка, пресъздадена от магнетичния тандем Алесандро Борги и Жасмин Тринка. Творба, която ни кара да си зададем елементарен, само че неминуем въпрос: належащо ли е да притежаваш суперсили, с цел да създадеш семейство, което да устои на времето? Елегантната историческа драма „ Цветовете на пожара “ на Кловис Корнияк, акомодация по романа на Пиер Льометр, е самобитно продължение на филмовия шедьовър „ Ще се забележим там горе “ – също екранизация по Льометр. В „ Цветовете на пожара “ свети грандамата на френското кино Фани Ардан. Почитателите на ексцентричния испански художник Салвадор Дали не трябва да пропущат биографичната драма „ ДалиЛенд “ с Бен Кингсли в основната роля, чиято галапремиера се състоя на кинофестивала в Торонто. С номинация за „ Златен лъв “ от кинофестивала във Венеция и незабавно след специфичното си показване на кинофестивала в Торонто у нас идва „ Децата на другите “, любопитна жанрова амалгама, въодушевена от романа „ Нататък билетът не важи “ на Ромен Гари. Режисьор и сценарист е Ребека Злотовски. Ценителите на безкомпромисните типичен мистерии би трябвало да включат в програмата си „ Мегре и мъртвото момиче “ на реж. Патрис Льоконт, дълго чакана акомодация по романа на Жорж Сименон с Жерар Депардийо в основната роля.

На 19 октомври феновете на Града под тепетата ще участват на специфична премиера на документалния филм „ Теодор Ушев: Невидими връзки “, отдаден на световноизвестния аниматор Теодор Ушев, който тази година осъществя първия си пълнометражен игрален филм – φ1.618, акомодация по разказ на Владислав Тодоров, а през 2017 година беше номиниран за „ Оскар “ за късометражния анимационен филм „ Сляпата Вайша “ по едноименния роман на Георги Господинов. Селектиран за присъединяване във фестивала на новото кино в Монреал, „ Теодор Ушев: Невидими връзки “ ще бъде излъчен в наличието на режисьора Борислав Колев!

На 23 октомври пловдивчани ще се насладят на сърцераздирателната мелодрама „ В очакване на Боджангълс “, акомодация на едноименния разказ на Оливие Бурдо,  с присъединяване на очарователната белгийска актриса Виржини Ефира и звездата на френското кино Ромен Дюри. Талантливата френска писателка, драматург, сценарист и режисьор Аманда Стерс,  създател на над 10 романа, няколко от които са приспособени за огромен екран от самата нея, тази година е член на журито, което ще излъчи най-хубавата литературна акомодация за огромен екран. Зрителите на Синелибри в Пловдив без подозрение ще оценят нейната хитроумна комедия „ Мадам “ с Роси де Палма, Тони Колет и Харви Кайтел.

Комплимент за феновете на кинолегендата Жан-Жак Ано е най-новият му филм – „ Нотр Дам гори “, който възпроизвежда чудовищния пожар в Париж от април 2019 година. Резултатът е върхово кинематографично достижение, отдаващо респект на една от най-великите катедрали на света. А на 22 октомври от 18:00 ч. е пловдивската премиера на дълго чакания документален филм „ Следеният човек “ на реж. Димитър Коцев-Шошо по мемоарния разказ на Веселин Бранев.

Не са подценени и най-малките – на 22 октомври, неделя, от 11:30 ч. ще бъде излъчен настоящият анимационен филм по популярната книжна поредност на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе за дребния палавник Никола: „ Малкият Никола: Какво чакаме, с цел да бъдем щастливи? “. Освен че беше номиниран за „ Златна камера “ от кинофестивала в Кан, филмът завоюва премия „ Кристал “ за най-хубав филм от Международния фестивал на анимационния филм в Анеси. Друго любопитно особено събитие с присъединяване на представители на филмовия екип е прожекцията на анимационния филм „ Флорентинска нощ “ на 25 октомври от 18:00 ч. Основна тематика на кино лентата е любовта, както и компликациите и пречките, които тя среща по пътя си. Сценарият е написан по претекстове от произведения на Хайнрих Хайне и Жерар дьо Нервал.

Билетите за всички прожекции и съпътстващи събития са в продажба на касата на Лъки Дом на киното. И тази година Синелибри ще се организира в два формата – онлайн и онлайн. Дигиталното издание подсигурява опция оптимално необятен кръг от фенове, в това число от по-уязвимите групи, да се насладят на превъзходни литературни акомодации, дело на забележителни кинотворци. Тридесет и пет филма от програмата на фестивала ще са налични на платформата  в интервала 8-30 октомври, в това число ирландското предложение за „ Оскар “ – „ Мълчаливото момиче “ на реж. Колъм Барейд, изтънчената биографична драма „ Пактът “ на реж. Биле Аугуст, амбициозната копродукция „ Осемте планини “, въздействащата акомодация по романа „ Лимонов сладкиш с маково семе “, загадъчната история „ Дневникът на подправките “, проникновената френско-белгийска драма „ Сбогом, господин Хафман “, документалните филми за Милан Кундера и Сол Белоу и други

Синелибри Пловдив 2022 се осъществя с поддръжката на Община Пловдив, Столична стратегия „ Култура ”, Национален кино център, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и голям брой съидейници. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “ по стратегия „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации “.

Официална уебстраница на фестивала: 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР