Осмокласници положиха Паисиева клетва в навечерието на Деня на народните

...
Осмокласници положиха Паисиева клетва в навечерието на Деня на народните
Коментари Харесай

Осмокласници положиха Паисиева клетва СНИМКИ

Осмокласници поставиха Паисиева клетва в навечерието на Деня на националните будители. Ритуалът извършват всяка година новопостъпилите възпитаници в паралелките с банкет след 7. клас в СУ „ Св. Паисий Хилендарски ”.

Патронният празник ден преди началото на есенната почивка стартира с осъществяване на новия състав на фанфарния оркестър на учебното заведение под управлението на Иван Даярски. След това от уредбите се чу команда към осмокласниците: „ Осем крачки напред! ” Пред строя младежите произнесоха Паисиевата клетва: „ Кълна се в светостта на Паисиевото дело. Да не отстъпвам вярата и силата на българското. Заклех се! ” Инициативата цели патриотично образование.

Много ми харесва природата в България, само че хората са неприятни и я замърсяват, откри плюсовете и минусите в това да си българин Дарина Михайлова от филантропичната паралелка 8. А. Тази неделя момичето ще се катери до Рилските езера, обича и Кръстова гора. Била е също в Гърция, Австрия, Италия. В непознатите страни й прави усещане, че повече са пази. За съученика й Веселин Чонов пък няма по хубаво море от нашето, само че и той се оплака какъв брой е нечисто. Според младежа ръководството на страната е неприятно и по тази причина се унищожават даденостите.

И 8. В похвали заедно хубостите на България. Настроени по-прагматично обаче, момчетата от паралелката по предприемачество отсякоха, че е нужно да се вдигнат заплатите. Ей в този момент ще пристигна време и ние да излезем в пенсия, пришпори времето и прояви предвидливост Симеон Георгиев.

Според Иван Димитров човек може да се осъществя в България, само че в случай че доста учи. Или пък, в случай че иде да приключи университет зад граница и след това се върне в родината. Ходил е в Швеция, Германия и Турция, където му харесва за туризъм. Чувал е, че там и просветителните системи са по-добри от нашата. Политиката скапва страната, отсъдиха и Йосиф Матейчев и Чавдар Ангелов.

Героите от предишното са безспорни, само че кои са за образец във наше време? Кобрата, отсече изрично Николай Бинев. Харесва му, че Кубрат Пулев побеждава с българския байрак и постоянно натъртва на патриотичното. Тийнейджърите се сетиха и за президента Румен Радев. Него пък харесват, тъй като им наподобява непоколебим и обективен.

Децата ни са ученолюбиви и задават умни въпроси. Но ги тревожи подозрение дали ще могат да се осъществят в родината, показа преподавателката по британски език Петя Младенова. Затова доста залягат в часовете й да усвоят непознатия език, който ще им отвори вратите към света.

Отец Георги от храм „ Св. Възнесение Господне ”, в чиято енория попада учебното заведение, заръча на младежите да усвояват познания, с цел да бъдат почтени жители и положителни християни, почтено да пазят полезностите, с цел да се съхранява националната еднаквост. За да преуспяваме всички в положителното и да укрепваме в справедливостта, назова той. Като означи, че няколко празника бележат еволюцията на народа, измежду които и Денят на националните будители, шефът Илия Къртев изрази вяра учениците да се поучат от Паисий, да напредват, пазейки традициите от предишното, и да станат почтени българи и жители на Европа и света. На празничния концерт бяха връчени и награди на първенците в школския конкурс за есе, стихотворение, презентация и компютърна графика за будителите. Ученици създали за него цялостен филм за Паисий.

Снимки Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР