Гаранции за това, че цената на петрола през 2019 г.

...
Гаранции за това, че цената на петрола през 2019 г.
Коментари Харесай

Халид ал-Фалих пред ТАСС: Няма гаранции, че цената на петрола може да надхвърли 100 долара за барел


Гаранции за това, че цената на петрола през 2019 година няма да надвиши 100 $ за барел няма. Това споделя в изявление за съветската организация ТАСС министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих, пояснявайки, че предпоставки за това основават рисковете за доставчиците. Това в частност се подкрепя и от опасността за наказания против Иран, а също по този начин и от спада на експорта от редица други страни.

„ Не можа да дам гаранции, по този начин както и не мога да предскажа какво ще се случи с другите производители. Добивът в Саудитска Арабия през октомври е 10,7 млн. барела дневно. Мога да кажа, че при нужда може да достигнем до 12 млн. барела дневно, за което мога да подсигурявам. Но в случай че от пазара изчезнат 3 млн. барела ние няма да сме в положение за заместим това количество, по тази причина ще би трябвало да използваме запасите “, споделя министъра.

Министърът на Саудитска Арабия отбелязва, че от юли страните от ОПЕК + усилват добива, с цел да компенсират спада на предложенията и избегнат нови цени. По думите му „ пазарът се притеснява от недостиг и продължение на политиката от преди година и половина би довела до растеж на петролните цени над 100 $ за барел, заради което участниците в съглашението започнаха ограничения “.
Министърът, също така оповестява, че договорката ОПЕК + ще бъде продължена, въпреки и с редица промени.

„ От юли до момента следим по какъв начин напрежението понижава. По този метод доказахме, че може да работим с Русия и да запазим салдото на пазара и в обстановка, при която става въпрос за остатък, и в обстановка, когато става въпрос за недостиг “, споделя той, като изяснява какви тъкмо са желанията във връзка с бъдещето на съдействието сред страните от ОПЕК и отвън картела.

„ Ние желаеме да подпишем ново съглашение, в което да няма краен период на деяние. То да не изтича след 2020 или 2021 година. Искаме да го запазим отворено. Бихме желали алианса сред страните от ОПЕК и отвън ОПЕК да работи дружно и по-нататък. Разликата е в това, че в съглашението, което ни дава опция да усилваме или понижаваме добива, когато е належащо да не бъде с закрепен период. В него няма да бъде посочено целево равнище на рандеман “, изяснява ал-Фалих, допълвайки, че съглашението може да бъде подписано във Виена на 7 декември и ще обезпечи опция за предприемане на ограничения за възобновяване на равновесието на пазара във всяко уместно време, започвайки от 1 януари 2019 година

Говорейки за запазването на салдото на пазара, министърът отбелязва също по този начин за нуждата от поддръжка на Саудитска Арабия от страна на международната общественост за вложения в аварийни мощности. Кралството непрекъснато влага десетки милиарди долари в спомагателни мощности, които да се задействат при незадоволително оферти.
„ Тези мощности работят не за нас, вложените в тях средства обезпечават стабилността на международната стопанската система. Днес ние ги използваме отчасти и не е изключено, че на следващия ден ще задействаме по-голяма част от тях, в случай че добива в другите страни пада по-бързо от предстоящото “, изяснява ал-Фалих.

Несигурност на петролния пазар се следи поради опасността от въвеждането на Съединени американски щати на строги наказания против Техеран. Вашингтон счита да докара до нула експортът на ирански нефт още на 5 ноември. Плюс това във Венецуела и Мексико се следи намаляване на добива, което също е риск за регулярните доставки на „ черно злато “ на световния пазар, се споделя още в изявлението.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР