Осмият кръг от мирните преговори между САЩ и афганистанските талибани

...
Осмият кръг от мирните преговори между САЩ и афганистанските талибани
Коментари Харесай

Започва осмият кръг от мирните преговори между САЩ и талибаните в Доха

Осмият кръг от мирните договаряния сред Съединени американски щати и афганистанските талибани стартира през днешния ден в Доха - столицата на Катар, и съгласно осведомени от двете страни той ще бъде решителен за преустановяване на 18-годишната война в Афганистан, съобщи Ройтерс.

Според висши чиновници, осведомени с хода на договарянията, в края на осмия им кръг може да се чака реализиране на спокойно съглашение, което да разреши евакуиране на задграничните военни сили от опустошената от войната страна, осведоми Българска телеграфна агенция.

Американският специфичен представител за Афганистан Залмай Халилзад, който организира серия от срещи с водачи на талибаните от предходната година насам, дойде в Доха нощес и самичък заяви това в Туитър. " Целта ни е съглашение за мир, а не за евакуиране, - акцентира той в туита си. - Мирно съглашение, което да даде опция за евакуиране (на непознатите войски). Нашето (на САЩ) наличие в Афганистан е обвързвано с избрани условия и всяко евакуиране също ще зависи от избрани условия. Ние сме подготвени за едно положително съглашение ", акцентира представителят на Съединени американски щати. Той добави, че и талибаните дават индикации, че ще сключат съглашение.

Според два източника, близки до участниците в договарянията и представени от Ройтерс, съглашението се чака преди 13 август и ще планува евакуиране на непознатите войски в подмяна на гаранции за сигурност от талибаните.

" Вашингтон пост " и Си Ен Ен цитираха неназовани източници, съгласно които при вероятно подписване на съглашението то ще планува американските войски в Афганистан да бъдат съкратени от към 14 000 на 8000-9000.

То също така ще задължи талибаните да стартират директни договаряния с държавното управление в Кабул, което те дефинират като " марионетен режим ".

Евентуалното съглашение ще планува и фрапантно редуциране на броя на чиновниците на посолството на Съединени американски щати в Кабул, както и този на чиновниците по сигурността, заяви Си Ен Ен.

В Афганистан се намират към 20 000 задгранични бойци, множеството от тях американски, като част от задача на НАТО, управлявана от Съединени американски щати, за образование, поддръжка и съвет за афганистанските сили.

Твърдолинейната ислямистка формация на талибаните сега управлява повече територия, в сравнение с по всяко време след 2001 година, когато с военна интервенция на Съединени американски щати те бяха свалени от власт в Афганистан. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР