Осми месец след като бе обнародван, Законът за компенсиране на

...
Осми месец след като бе обнародван, Законът за компенсиране на
Коментари Харесай

Агенция Митници не казва колко руски петрол вкарва у нас Лукойл

Осми месец откакто бе обнародван, Законът за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива не може да бъде прибавен. Това е законът, който задължава " Лукойл България " и " Лукойл Нефтохим " всеки месец да вършат вноски във фонда " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС), които регистрират разликата в цената сред по-евтиния съветски нефт и скъпия вид Брент.

Законът бе признат с огромен самоувереност през януари 2023 година и с хвалби по какъв начин българските жители ще бъдат обезщетени поради това, че " Лукойл " с помощта на дерогацията внася и преработва у нас на ниска цена съветски петрол, само че продава горивата на вътрешния пазар скъпо. Негов вносител бе Делян Добрев от ГЕРБ, по чиито сметки спомагателното облагане на разликата в цената на съветския и неруския нефт щеше да смъкна цената на бензина и дизела у нас с 1 лев. С поддръжката на ПП-ДБ и Движение за права и свободи законът бе признат, като в последна сметка компенсацията бе понижена до 70 ст. и то единствено за нискодоходни жители.

В закона обаче има редица условия и спънки, които са в услуга на " Лукойл ", тъй като той към момента не може да влезе в действие. Така досега бургаската рафинерия не е внесла нито един лев във фонд Съд на Европейския съюз и това през днешния ден удостовери в изявление пред Българска национална телевизия министърът на стопанската система Богдан Богданов.

По думите му, първото изискване е законът да премине през две известия от Брюксел. Едното утвърждение е дали новата законова наредба подхожда на директивата за бистрота на единния пазар (2015/1535 за даването на информация в областта на техническите регламенти).  Втората нотификация - дали подхожда на правото на Европейския съюз и на разпоредбите в региона на държавните помощи. 

" Странно е за какво е вменено законът да минава през нотификация пред Брюксел, по принцип това се прави, до момента в който е на фаза законопроект ", разяснява през днешния ден министър Богданов.

Служебното държавно управление не е задействало процедурите за нотификация, макар че е трябвало тогавашният министър на стопанската система Никола Стоянов в едномесечен период да изготви документите за пред Еврокомисията.

Проблем да направи това има и постоянният министър на стопанската система Богдан Богданов, стана ясно от обясненията му. Причината - не съществуват държавни стратегии за подкрепяне на превоза на жителите или избрани групи от тях. Богданов изясни, че по време на служебното държавно управление е била образувана работна група към общественото министерство, която е заседавала през месеците март и април, само че не е одобрила никакви схеми за подкрепяне.

Сега постоянното държавно управление отначало е образувало работна група за разработване на схемите за подкрепяне, само че не се знае по кое време те ще бъдат подготвени и по кое време ще се задейства процедурата за нотификация.

" Тези спомагателни условия евентуално са включени в закона, с цел да се забави във времето влизането му в действие, да се отсрочи неговото използване ", разяснява Богданов.

Той уточни и друга безумица с въпросния закон - Агенция " Митници " отхвърля да дава регулярна информация какви количества петрол внася " Лукойл " в страната, тъй като не може да прави това без разрешението от самия " Лукойл ". 

Законът за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива задължава шефа на Агенция " Митници " всеки месец да подава информация до министъра на стопанската система за импортираните количества недопечен петрол, а до ФСЕС - за създадените нефтопродукти. На базата на тази информация всеки месец икономическият министър би трябвало дефинира по специфична формула какви вноски да прави " Лукойл " във ФСЕС.

Така че и да има, и да няма утвърждение от Брюксел, министърът на стопанската система е с вързани ръце, тъй като не разполага с месечна информация за количествата импортиран нефт и не може да дефинира размера на отчисленията на рафинерията.

И друга законова смяна, обвързвана с Лукойл, чакаше нотификация от Брюксел - отнемането на концесията на пристанищния терминал " Росенец ".  В края на юли, малко преди да излезе в лятна почивка, Народното събрание отстрани това условие с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. В момента тече процедурата по прекосяване на пристанището под ръководството на страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР