Осми март възниква в чест на първите масови протести на

...
Осми март възниква в чест на първите масови протести на
Коментари Харесай

Шествие за правата на жените на Осми март

Осми март поражда в чест на първите всеобщи митинги на работнички от текстилната в Ню Йорк против ниските заплати и неприятните условия за работа. Това е ден, в който с високо вдигната глава да излезем и да заявим намерено какъв брой значими са правата на дамите. Всяка от нас би оценила красив жест на внимание, любов и цвете, само че имаме потребност и гласът ни да бъде чут.

За шеста поредна година от Феминистки мобилизации / Feminist Mobilisations ни канят да се присъединим към тях на 8 март в Шествието за правата на дамите.

„ Тази година, както и всяка друга, ние излизаме на улицата, с цел да се опълчим на сексизма, неравенствата и дискриминирането. Заставаме дружно, с цел да желаяме по-добър живот и достолепие за всички ни. Патриархалността на политическата и икономическата ни система утвърждава уязвимостта на дамите в обстановка на задълбочаваща се рецесия и ускорява употребата на нашия труд. Междувременно, случаите на домашно принуждение над дами станаха всекидневие. Липсата на политическо внимание върху казуса, забавянето на смяната на закона, недомислените ограничаващи ограничения и цялостната липса на систематична взаимопомощ и стопански компенсации за елементарните работещи хора по време на рецесията с Ковид-19 затвориха доста фамилии у дома – статистически най-опасното място за една жена. Някои останаха без покрив над главата си, други се борят със опасността да изгубят дома си, до момента в който цените на парцелите доближават галактически висоти. Нека не забравяме и че 53.5% от дамите, живеещи независимо, живеят под прага на бедността. “ – пишат те.

 

Приготвяме се за този вторник!! Чакаме ви на Не на войната! Шествие за правата на дамите 8ми март, Съдебната палата...
Posted by Феминистки мобилизации / Feminist Mobilisations on Sunday, March 6, 2022
Част от настояванията им включват:

Незабавно приемане на измененията в Закона за домашното насилие; за повече и по-адекватни ограничения за предварителна защита и справяне с домашното принуждение и насилието, учредено на пола.

Адекватно възнаграждение, по-добри и безвредни условия на труд и достолепие за всички медицински сестри, грижовни работнички, работнички, заети в областта на почистването, учителките, касиерки, сервитьорки, шивачки и всички други работнички от основни браншове.

Елиминиране на разликата в заплащането сред половете за един и същи труд и битка с дискриминирането на работното място.

Целенасочени старания от страна на страната за политическото овластяване на дамите и основаване на повече благоприятни условия за действително реализиране на равно посланичество и присъединяване в ръководството и вземането на решения на локално, национално и интернационално равнище.

Край на политическото демонизиране на ромската общественост (и характерно многодетните майки).

Адекватни обществени грижи за дамите с физически и ментални увреждания и зависимости. Окончателно преустановяване на запрещението, което от дълго време е отхвърлено и неразрешено в доста страни по целия свят.

Шествието за правата на дамите ще се организира на 8 март, вторник, от 18:00 ч., пред Съдебната палата.
Нито една повече!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР