Осквернен ли е национален паметник на културата от видео с

...
Осквернен ли е национален паметник на културата от видео с
Коментари Харесай

Вандализъм или изкуство: Оскверниха ли Асеновата крепост?

Осквернен ли е народен монумент на културата от видео с гола жена? Този въпрос се дискутира към този момент съвсем два дни в Асеновград. Емблемата на Асеновград Асеновата цитадела бе употребена за фон на видео. На пръв взор то наподобява безобидно, само че след това в кадър влиза гола жена, върху която се изливат цветни бои. Творческите фрагменти разбуниха духовете на асеновградчани, които споделиха разнопосочни отзиви в стотици мнения из обществените мрежи.
В музикалното произведение църквата в крепостта се употребява в началото като място, на което сякаш се правят вълшебства. А минути по-късно - и като декор на сексуален сюжет. Предполага се, че последните фрагменти, на които се вижда танцът на дамата, са направени отвън територията на туристическия обект.
От профила на създателя, разгласил видеото, излиза наяве, че огромна част от видеата са в същия жанр. Според описанието в YouTube, моделът се споделя Мел, а " това са екшън късометражни филми, в които се рисува върху тялото и самото то се трансформира в художествено платно ". " Това е нереална работа, изследваща естетиката на боди арт. Екшън живопис, от време на време именуван " жестова абстракция ", е жанр на изобразяване, при който боята се излива непринудено, разпръсква се или се размазва върху платното, вместо да се ползва деликатно ", се споделя в рецензията.
Гаврата с историческата културна полезност провокира голям брой спорни реакции във Фейсбук - в групи за Асеновград. Някои от потребителите с подигравка споделят, че каква по-добра реклама може да има. Други напълно съществено настояват, че видеото по никакъв метод не уронва престижа на Асеновата цитадела. Дори в противен случай - това е съвременен метод на рекламиране и видеото би докарало повече туристи. А трети са възмутени, аргументирайки се, че разголените женски форми на фона на многовековен храм с висока историческа стойност и емблема на града провокира долнопробност.
По случая община Асеновград стартира незабавна инспекция, като от Оперативна програма " Туризъм " изрично отхвърлиха видеото вътре в църквата на крепостта да е направено с тяхно единодушие.
Видеото - ТУК.
*Снимката е илюстративна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР