Осигуряването на машинно гласуване и въпросите, свързани с киберсигурността ще

...
Осигуряването на машинно гласуване и въпросите, свързани с киберсигурността ще
Коментари Харесай

ЦИК призова компаниите да участват в поръчката за машинното гласуване

Осигуряването на машинно гласоподаване и въпросите, свързани с киберсигурността ще останат като предизвикателство пред новия състав на ЦИК.

Това съобщи ръководителят на Комисията Ивелина Алексиева по време на представянето на доклада от петгодишния мандат.

По думите ѝ съществуват два съществени фактора в това отношение - обезпечаване на правото на глас на всеки гласоподавател, само че и акуратност на отчитането на вота в свят, в който заплахата от хакерски атаки е извънредно настояща.

" Убедена съм, че има доста добра последователност сред съставите на единния орган " , безапелационна беше Алексиева. Тя подчертава върху построяването и действието на национална мрежа за изборно съдействие. Алексиева изрази убеждението, че ЦИК ще бъде деен орган в европейската мрежа.
 ЦИК се приготвя от предходната година за изборите
ЦИК се приготвя от предходната година за изборите

Има неясноти с машинното гласоподаване

За образуване на машинно гласоподаване през 2019 година ЦИК е упълномощила пазарно изследване, на база на което са направени механически спецификации. Обществената поръчка за машинното гласоподаване е подготвена и в границите на две следващи съвещания на ЦИК може да бъде оповестена.

Алексиева не се ангажира с коментар какво ще се случи. Оказва се, че на процедура период за оповестяване на публичните поръчки няма. " Очаквам и моля, с цел да има свободна конкуренция, всички тези компании, които се усещат подготвени и сигурни да вземат участие в тази социална поръчка, да го създадат ", означи тя.

Ивелина Алексиева пожела на новите членове на ЦИК мощна воля, непримиримост, поредност, в никакъв случай да не се предават, без значение средата, и да следват закона и вътрешните си убеждения.

" Тогава ЦИК ще резервира равнището си или ще доближи по-високо ", заключи Алексиева.

Припомняме, че на 21 февруари депутатите одобриха разпоредбите за избор на нови членове на ЦИК и взеха решение да гласоподават състава ѝ до 21 март.
 Депутатите гласоподават нова ЦИК до 21 март
Депутатите гласоподават нова ЦИК до 21 март

Приеха разпоредбите за избор на членовете
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР