Осигуряването на качествено здравеопазване е съвкупност от множество компоненти и

...
Осигуряването на качествено здравеопазване е съвкупност от множество компоненти и
Коментари Харесай

От Национална пациентска организация настояват за дигитализацията в здравната система

" Осигуряването на качествено опазване на здравето е цялост от голям брой съставни елементи и фактори, които би трябвало да бъдат налични, с цел да може да се приказва за съответно покриване на потребностите на българския пациент. Съвременните грижа и лекуване на пациентите следва да са основани на единение от познания и подготвеност на лекарите, ефикасни медикаментозни лечения, модерна и новаторска здравна техника в здравните заведения и високи хигиенични болнични условия. " Това се споделя в писмо до медиите от Национална пациентска организация във връзка с изявление на доктор Дечо Дечев, шеф на НЗОК, в общественото пространство, по отношение на нуждата от същински надзор върху разходването на средствата на НЗОК и нуждата от осведоменост на пациентите в договарянията за НРД.
" Както неведнъж сме посочвали, при българския здравноосигурителен модел има голям брой проблеми, които през годините не бяха позволени, а в противен случай – се задълбочиха. В резултат на това здравният модел не покрива в целокупност потребностите на пациента и се стига до обстановка, в която лекуването му протича на база генерирането на оптималната облага, без да се съпоставят резултатът от лекуването и успеваемостта му по отношение на публичните и персонални разноски на пациента. Нерядко не се реализира оптимално бързо реинтегриране на заболелия на пазара на труда и в обществото,а оттам–да бъде реализирано понижаване загубите на народен приход от отпуск по болест и на разноските на Национален осигурителен институт. ", споделят още от организацията.
От там допълват, че не престават да поддържат концепцията за основаването на позволен от конституцията на Република България, нов здравноосигурителен модел за обезпечаването на един по-добър достъп до опазване на здравето и осъществяване на здравна промяна, в която съществуващите проблеми със цената на клиничните пътеки и лекарския труд да намерят почтено решение и придобият съответни измерения.
" Вече повече от пет години настояваме и ще продължим да настояваме за развиването на дигитализацията в здравната система, както и за опциите всеки здравноосигурен жител да получава настояща информация за всички промени в здравния му профил. Подкрепяме и ще настояваме за въвеждането на модерни модели за установяване на диагноза и лекуване, както и самостоятелно установяване на лечението за всеки пациент ", се споделя още в писмото.
" Ние осъзнаваме, че това са огромни промени, които следва да са дело на всички участници в политическата система и които следва да бъдат въвеждани поетапно и поредно, като се обезпечи последователност на плануваните промени. Само по този метод може да се реализира приемлив резултат, който в последна сметка да докара до трайно повишение на качеството на здравното обслужване, задоволеност от здравната система и успеваемост на направените публични разноски за опазване на здравето ", приключва писмото на Национална пациентска организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР