Осигуряване на трайни ползи за жителите на община Крумовград чрез

...
Осигуряване на трайни ползи за жителите на община Крумовград чрез
Коментари Харесай

Инвестиции в сигурното бъдеще на общността

Осигуряване на трайни изгоди за жителите на община Крумовград посредством съдействие в социално-икономическото развиване, въвеждане на тласъци за дребен и междинен бизнес, поддръжка в опазването на здравето и образованието.

Това са основите на дълготрайната обществена стратегия на „ Дънди Прешъс Металс Крумовград “, които минното сдружение основава надалеч преди старта на плана за създаване на открития рудник „ Ада тепе “, част от находището „ Хан Крум “.

Още през 2015 година компанията подписва с община Крумовград меморандум за съгласие, който рамкира сферите на съдействие сред сдружението, което възнамерява да добива златосъдържащи руди от находище „ Хан Крум “, и общината, която по това време е с равнища на безработица близо 17%. 

„ Уверени сме в изгодата от метода намерено да представяме и обсъждаме взаимно с общността желанията на сдружението “, споделя Ирена Цакова, шеф „ Разрешителни и правни действия “ в българските сдружения на „ Дънди Прешъс Металс “. „ Доброто партньорство се основава на разговор с жителите и институциите в районите, в които работим, и на споделено предпочитание за развиване и напредък “, добавя тя. 

Ангажиментът да влага в развиване и да предизвиква просперитета на общността освен в годините на рандеман, само че и напред в бъдещето стимулира сдружението да даде новаторска обществена самодейност – „ Фонд за поддръжка и поощряване на дребен и междинен бизнес “, с финансов запас от 5 милиона $.

Това е първият частен фонд в интерес на избрана общественост, който се развива напълно със средства на една компания

Със основаването на Сдружение „ Фонд за поддръжка и поощряване на дребен и междинен бизнес в община Крумовград “ минното сдружение извършва поетите задължения, измежду които значимо място заема обезпечаването на дълготрайно стабилно развиване на общината както по време на действието на рудник „ Ада тепе “, по този начин и след привършване на минната активност.

Според създадения финансов механизъм оптималната сума, която може да бъде предоставена на един план посредством фонда, е 200 хиляди евро, като 45% са грант, 45% са заем и 10% личен капитал. Партньорът на фонда Райфайзенбанк обезпечава заемния капитал, прави оценка кредитоспособността и бизнес обосновката на бенефициентите, отпуска и управлява финансирането и наблюдава развиването на финансираните планове. Структурата на финансиране е основана за оптимално мощен и порядъчен метод на бенефициентите към осъществяването на плановете, както и за да обезпечи стабилно финансиране за по-дълъг интервал от време.

Проектите минават през тристепенно утвърждение:
оценка на плана за сходство с критериите, която се прави от компанията, осигуряваща техническа помощ;финансова оценка от страна на банката;финално утвърждение от УС на Сдружение „ Фонд за поддръжка и поощряване на дребен и междинен бизнес в община Крумовград “.
Компанията е поръчител за хората от община Крумовград с положителни бизнес хрумвания, които нямат опция да ги обезпечат. От април 2019 година, когато се организира първата осведомителна среща за показване и разискване на опциите за финансиране от фонда в помощ на всеки искащ да облече концепциите си в бизнес проект, „ Дънди Прешъс Металс Крумовград “ обезпечава механически съветник от компания „ Смарт А Груп “.

Стратегия за бъдещето

Първите пет плана, прескочили високата летва, получават грантово финансиране на обща стойност 368 492 лева и обезпечени банкови заеми в размер на 375 492 лева В резултат на това към този момент са основани 17 работни места. Тези планове касаят разширение на съществуващи действия – произвеждане на алуминиева и ПВЦ дограма, съоръжение на нов завод за замразени плодове и зеленчуци, даване на нова за града услуга – машинно пране на килими, възстановяване на осъществяването на транспортни услуги и авторемонтни действия.

Финансираните компании към този момент са купили машините и оборудванията, които им разрешават да усилят успеваемостта и конкурентоспособността си.
02-1.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР