Осигуряваната на Украйна подкрепа води до промени на бойното поле,

...
Осигуряваната на Украйна подкрепа води до промени на бойното поле,
Коментари Харесай

Борел: Битката за Донбас е повратна точка за войната в Украйна


Осигуряваната на Украйна поддръжка води до промени на бойното поле, съобщи през днешния ден висшият представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността на конференцията след съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по външни работи, съобщи Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 5363
Трябва да продължим да оказваме помощ, в този момент е изключително значимо, тъй като войната е в повратна точка. Не можем да оставим и няма да оставим Украйна без нужното съоръжение. Битката в Донбас е време за контранастъпление на украинците и за изтласкване на руснаците, добави той.

Не знам какъв брой дълго Русия би устояла, само че в случай че в действителност е изгубила 15 на 100 от войските си при започване на войната в Украйна, това би било международен връх, в това число за загуби, претърпени от нападащата страна. Материалните загуби също са големи, не знам дали руснаците могат да ги попълнят, само че това са впечатляващи загуби, добави той.

Европейската военна помощ за Украйна скоро ще доближи два милиарда евро, само че това е единствено част от напъните - страните от Европейски Съюз обезпечават помощ и независимо. Общата сума е доста по-голяма, в сравнение с хората мислят. Трябва да продължим до дъно, настоя Борел.

Европейските съветници се връщат в Киев, с цел да спомагат за защитата на границите и за следствие на военните закононарушения, заяви той. 

Борел регистрира, че в последното десетилетие Европейски Съюз всъщност се е разоръжавал поради това, че не е отделял задоволително средства за защита и занапред се насочва към пътя на възобновяване. По негови думи за това време Европейски Съюз е пропуснал да вложи в отбранителни качества над 130 милиарда евро. Според него краткосрочната цел на Европейски Съюз е да се попълнят оръжейните ресурси, средносрочната - да се усилят качествата, а дълготрайната - укрепване и осъвременяване на въоръжените сили. Борел добави, че войната в Украйна ясно демонстрира потребността тези стъпки да бъдат подхванати.

Върховният представител съобщи, че Швеция и Финландия могат да разчитат на цялостната поддръжка на Европейски Съюз по пътя им към НАТО. Надяваме се да се причислят към алианса скоро, това е значима геополитическа смяна, разясни той. Борел изрази удовлетворение, че съгласно съветския президент Владимир Путин сходна стъпка не основава опасност.

Борел уточни, че договорът за Европейски Съюз планува, когато страна от Общността бъде нападната на лична територия от непознати въоръжени сили, да може да изиска помощ от останалите в Европейски Съюз. Той разясни, че останалите страни в Европейски Съюз са длъжни да се притекат на помощ по всевъзможен начин, с които разполагат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР