Осигурява захранване по същия Ethernet кабел, по който се предават

...
Осигурява захранване по същия Ethernet кабел, по който се предават
Коментари Харесай

PoE суич – гъвкаво и икономично решение за видеонаблюдение

Осигурява зареждане по същия Ethernet кабел, по който се предават и данните към отдалечените устройства от рода на IP камери или точки за достъп

Управляемият суич Tenda TEF1110P има осем PoE врата и два гигабитови uplink врата (снимка: TechNews.bg)

Все повече бизнеси, а също по този начин и домашни консуматори разчитат на системи за сигурност, построени благодарение на IP камери. Когато тези устройства се комбинират с н.нар. PoE прекъсвач (суич) се получава идеална система за видеонаблюдение – гъвкава и икономична.

PoE суичът, като да вземем за пример моделът Tenda TEF1110P, който ви представихме неотдавна, е мрежово устройство – прекъсвач, кадърен да предава данни и зареждане към обвързваните IP камери или точки за достъп, с помощта на технологията „ Power over Ethernet “ (PoE).
още по тематиката
Когато е обвързван към голям брой мрежови устройства, PoE суичът опростява значително окабеляването и понижава разноските за създаване на мрежата, защото не се изискват обособени зареждания за всяка IP камера, точка за достъп, VoIP телефон или друго устройство, обвързвано към PoE комутатора – той предава данните и захранващия сигнал по Ethernet кабела.

При сходни съоръжения, да вземем за пример за видеонаблюдение, камерите могат да се инсталират на всички места и най-много там, където са най-необходими, без да се постанова на инсталаторите безусловно да се преценяват с съществуването на електрически контакт. Нещо повече, PoE суичът е централна точка и когато е подсигурен със зареждане и UPS, това дава доста по-голяма сигурност и за работата на цялата мрежа.

PoE технология и стандарти

Power over Ethernet (POE) технологията разрешава транспорт на електричество по съществуващите Ethernet кабели за данни Cat5/Cat5e/Cat6, като по този начин се зареждат обвързваните устройства. PoE се базира на стандарти като IEEE 802.3af и 802.3at. PoE-съвместимите устройства се класифицират на PSE (Power sourcing equipment – източници на захранване), PD (powered devices – захранвани устройства) или съчетаващи и двете.

Повечето PSE устройства са мрежови комутатори като Tenda TEF1110P или PoE инжектори, предопределени за потребление с не-PoE суичове. Типични образци за PD устройства пък са IP камерите, VoIP телефоните и безжичните точки за достъп. Един от най-често срещаните сюжети за потребление на PoE комутатори е построяването на гъвкави, икономични и сигурни системи за видеонаблюдение с IP камери.

PoE суичът опростява значително окабеляването и понижава разноските за създаване на мрежата от IP камери, точки за достъп или IP телефони (снимка: TechNews.bg)

Базовата технология PoE поддържа предаване на данни и електричество на разстояние до 100 метра от комутатора до обвързваните устройства. Това ограничаване от 100 м идва от стандартите за Ethernet кабели, само че може да се преодолее с Ethernet разширители или каскадно свързване на няколко PoE комутатора. Tenda TEF1110P има специфичен режим Extended Ethernet, при който дистанцията за предаване на данни и електричество се удължава до 250 метра, както и два гигабитови uplink врата.

През 2009 година IEEE създаде усъвършенстван вид на технологията – „ Power over Ethernet Plus “ (PoE+), известна още като IEEE 802.3at. Този стандарт поддържа 30W мощ на порт за Ethernet кабели усукана двойка, до момента в който истинският PoE IEEE 802.3af поддържа 15,4W на порт. Моделът Tenda TEF1110P е съчетаем със стандарта PoE+, т.е. обезпечава 30W на порт.

PoE в системите от IP камери за наблюдаване

Използването на PoE суич в съоръжения за видеонаблюдение значи на първо място лесна за ръководство мрежа, построена евтино. Тенденция в последно време е да се употребяват управляеми PoE комутатори, какъвто е Tenda TEF1110P. Те разрешават отдалечено ръководство на всяка камера от една точка в мрежата – по този начин да вземем за пример, операторът може да рестартира излязла от строя PoE IP камера, без да я посещава на място, пестейки време.

Приложение на PoE комутатора Tenda TEF1110P (източник: Tenda)

На пазара се оферират PoE комутатори с разнообразни параметри – 8/12/24/48-портови, управляеми и неуправляеми. Разглежданият PoE суич Tenda TEF1110P предлага 8 PoE врата 10/100Mbps, съвместими с IEEE 802.3at/802.3af, плюс 2 врата 10/100/1000Mbps, т.е. гигабитови. Освен това е обезпечена отбрана против мълнии 6КV на всеки порт.

Несъмнено, PoE суичовете са просто и дейно решение за мрежи от IP камери, като обезпечават мечтаната еластичност при монтажа, отстраняват захранващите кабели и потребността от електрически контакти за всяко устройство и разрешават елементарно ръководство от едно централно място на цялата апаратура.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР