Осигуровките падат двойно, а данък печалба почти седем пътиПутин обеща

...
Осигуровките падат двойно, а данък печалба почти седем пътиПутин обеща
Коментари Харесай

Путин въвежда „най-ниските данъци в света” за ИТ фирмите

Осигуровките падат двойно, а налог облага съвсем седем пъти

Путин даде обещание на ИТ компаниите налози, по-ниски от тези в Ирландия и Индия
(снимка: CC0 Public Domain)

Руският президент Владимир Путин разгласи по-рано този месец предложение за внезапно понижаване на данъчната тежест за ИТ фирмите, опериращи в страната. Според президента, належащо е внезапно да се понижат по едно и също време осигурителните вноски и налог облага.

По-конкретно, Путин предлага да се понижи осигурителната тежест за ИТ компаниите от сегашните 14% до 7,6%. Според него, това не би трябвало да се прави единствено за съответен интервал, а безсрочно.

„ Вярвам, че в региона на осведомителните технологии можем и би трябвало да вървим по-далеч. Сега премиалната ставка за такива компании е 14% за интервала до 2023 година Предлагам да я понижим до 7,6%. И не краткотрайно, а безсрочно ”, сподели Путин, представен от съветските медии.
още по тематиката
Държавният глава предлага също да се понижи фрапантно налог облага за ИТ фирмите – не на половина, както при осигуровките, а съвсем седем пъти. В момента налог облага за ИТ компаниите в Русия е 20%, само че Путин предлага този налог да стане 3% и също безсрочно.

„ Всъщност това ще бъде една от най-ниските данъчни ставки в света ”, акцентира съветският президент. Намаляването на налог облага до 3% „ е освен сравнимо, само че даже и по-добро, в сравнение с в юрисдикции, които през днешния ден са привлекателни за ИТ бизнеса, като индийската и ирландската ”.

Ставката за налог облагата в Ирландия е 12,5% за търговски доходи и 25% за нетърговски. Миналата година управляващите в Индия понижиха налог облага от 30 на 22%, а за индустриалните предприятия, регистрирани след 1 октомври 2019 година и започващи индустриални линии преди март 2023 година, данъчната ставка е 15%. У нас налог облага е 10%.

Не се оповестява размерът на бюджетните разноски, нужни за тази данъчна промяна в Русия. Според федерални чиновници, на които се базира „ Ведомости ”, компенсацията за бюджета към този момент е открито. Предложеният от Путин пакет за поддръжка не е антикризисна мярка, а по-скоро тактика за дълготрайно развиване на ИТ промишлеността.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР