Осигурителната ваканция за част от инвеститорите отпада заради промяна в

...
Коментари Харесай

Намери ми инвеститор

" Осигурителната почивка " за част от вложителите отпада поради смяна в профила на компаниите. Бизнесът намира държавните тласъци за положителни, само че мъчно работещи и бюрократични. Това, в композиция с неприятната политико-икономическа среда е причина огромните вложители да заобикалят България.
Визитки на китайски - с това един някогашен министър на стопанската система на ГЕРБ се опитваше да усъвършенства източните си контакти и да раздвижи вложенията. С тях той се представяше на предприемачи от Азия и се опитваше да ги убеди, че страната ни е положително място да правене на бизнес. " За мен това е един от методите да покажем персонално отношение към тях, тъй че те да проявят интерес към това, което предлагаме. А ние имаме какво да им предложим ", разяснява той в неофициален диалог. Стратегията му бе добра и даже съобразителна, само че не проработи кой знае какъв брой сполучливо, а проблемите пред намирането на нови вложители останаха. На процедура през последните години в България няма нито една огромна индустриална инвестиция - компании като Volkswagen, Місrоѕоft, Іvесо, Nidec, Тоуо Тіrе и други да вземем за пример избраха други страни в района.

Един от огромните (но спорни) козове на страната ни са евтината работна ръка и участието в Европейски Съюз, което разрешава на така наречен трети страни да търгуват с европейските сътрудници без особени терзания. Законът за поощряване на вложенията (ЗНИ) пък се промени на няколко пъти през последните десетина години. И въпреки съгласно част от бизнеса той да е надалеч от съвършенството, мнозина притежатели на компании признават, че това е късмет за бързо и относително безпроблемно напредване на документи и процедури, за които в останалите случаи би се чакало с месеци или даже с години.

Трети пък са на мнение, че бюрокрацията, равнищата на корупция и работата на правосъдната система унищожават съвсем всеки опит за бизнес у нас и могат да откажат и най-упоритите. Това индиректно се удостоверява и от редица фирмени анкети на работодателските организации, които от години ясно демонстрират несъвършенствата на нормативната уредба и работата на институциите.

Друг забавен миг е, че на процедура законът се отнася към стеснен брой компании. Например през 2018 година с 6.2 млн. лева са били подкрепени 17 сдружения, а през спешната 2020 година техният брой е малко по-голям. Тогава с бюджет от над 16 млн. лева са били " финансирани " 23 компании.

Над 50-процентното нарастване на бюджета по насърчителните ограничения на икономическото министерство обаче е извънредно. Заради рецесията и в опит да притегли и задържи повече компании през предходната година държавното управление отпусна спомагателни средства за тази цел и към авансово утвърждения бюджет от 9 млн. лева бяха добавени още над 7 млн. лева
Капитал - брой 11 " Ваканция " дотук
В момента вложителите, сертифицирани по ЗНИ, могат за аплайват за създаване на път, образование, вдишване на част от осигуровките на работещите за сметка на работодателя, както и покупка на държавна или общинска земя без търг или конкурс. Една от последните новости, направена напълно безшумно в Закона за поощряване на вложенията, е отпадането на така наречен осигурителна почивка за част от прът центровете.

Става въпрос единствено за тези офиси, които работят като телефонни централи, обясниха от Министерството на стопанската система, само че по този начин и не стана ясно по какъв начин тъкмо ще се пресяват компаниите, в случай че в тази сфера работят стотици компании, свързани с отдалечената поддръжка на системи, техника, видеоигри, обслужване на клиенти за други страни и така нататък Мярката ще продължи да се ползва за останалите аутсорсинг компании, като ИТ фирмите да вземем за пример, подчертаха от ведомството на Лъчезар Борисов.

Схемата се ползва от 2013 година и планува отчасти възобновяване на здравни и обществени осигуровки на чиновниците, които са наети за избран интервал от време на високи заплати. През годините обаче се чуха доста рецензии за това по какъв начин страната концентрира запас към действия, които нямат общо с производството, а само с услугите. Друго съображение за песимизъм бе, че прът центровете влагат единствено в човешки запаси, до момента в който производството постанова закупуване или наемане на терен, машини, друго съоръжение, логистика, партньорски компании и т.н.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР