Осигурителната тежест догодина за работещите ще се вдигне по две

...
Осигурителната тежест догодина за работещите ще се вдигне по две
Коментари Харесай

Осигуровките ще се вдигнат с повече от планираното за 2018 г.


Осигурителната тежест следващата година за работещите ще се вдигне по две посоки. Освен заложеното в закона нарастване на вноската за пенсия с 1 пункт до 19.8% минималните осигурителни прагове следващата година също ще бъдат нараснали административно с 3.9%. Това заяви министърът на труда Бисер Петков на синдикатите и работодателите на съвещание на тристранката през вчерашния ден, като по думите му това е нежелано решение, само че единственото допустимо на този стадий.

Решението на Петков е поради провалените договаряния за праговете за втора поредна година. Работодателите още веднъж бойкотираха договарянето, тъй като към момента няма формула за установяване на минималната заплата, а и упорстват минималните прагове да отпаднат. Миналата година кабинетът на ГЕРБ обаче не усили административно минималните осигуровки. 

Минималните осигурителни прагове се дефинират за 85 стопански бранша, в които са заети към 2 млн. българи. Петков изясни, че не може за втора поредна година праговете да бъдат замразени, тъй като това би ги обезсмислило. Освен това по думите на министъра, в случай че не се приложи този административен растеж за следващата година, то 60% от позициите (независимо от длъжността и сектора) ще са на равнището на минималната заплата. Кабинетът възнамерява за 2018 година тя да е 510 лева и тя автоматизирано става и най-малък застрахователен приход. Това значи, че за редица браншове в действителност нарастването на осигуровките ще е по-голямо от 3.9% точно поради растежа на минималното заплащане.

Петков изясни, че е сметнал % за административен растеж по швейцарското предписание, с което се осъвременяват пенсиите, само че въз основата на прогнозите на Министерството на финансите за 2018 година за растежа на междинния застрахователен приход и на инфлацията. Според МФ следващата година инфлацията ще е 1.4%, а пък растежът на междинния застрахователен приход ще е 6.4%. Половината от двете нараствания е тъкмо 3.9%, което съгласно Петков е " уравновесен растеж ". Прогнозният растеж на Брутният вътрешен продукт за 2018 година също е толкоз. Все още не е ясно какъв брой спомагателни доходи от осигуровки ще донесе това нарастване.

Синдикатите поздравиха обществения министър за това предложение, само че работодателите предизвестиха, че ще имат " отрицателна реакция ". Тя занапред ще се разисква. Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че работодателските организации са внесли предложение до всички партии да се промени законът и да отпаднат праговете.

Правителството до последно ще търси опция следващата година всички пенсии да бъдат увеличени с повече от плануванаъа индексация от 3.8% от юли. Това се разбра от думите на министъра на труда и на вицепремиера Симеонов. Двамата обаче се разминават съществено във връзка с размера на минималната пенсия и това дали единствено тя би трябвало да бъде увеличена доста без останалите. Коалиционният сътрудник на ГЕРБ в ръководството въобще не се е отказал от това минималната пенсия да стане 300 лева " Когато говорите с представител на " Обединените патриоти ", говорите за 300 лева пенсия ", отсече Симеонов.

" Не считам, че е належащо повече минималната пенсия да пораства изпреварващо по отношение на останалите пенсии ", разяснява обаче пред " Сега " министър Петков. По думите му всички пенсии следващата година би трябвало да се индексират с една и съща стъпка. 

СПОР

От АИКБ бяха внесли за разглеждане в тристранката и различен въпрос, който през лятото ги скара със синдикатите - за отпадане на добавката стаж към заплатата. За това се разгласи през лятото вицепремиерът Валери Симеонов, което провокира остри реакции и се наложи министър председателят Бойко Борисов да потуши напрежението и да успокои, че за държавното управление този въпрос не стои.

Вчера поради процедурен пропуск - това, че предлагането не е разисквано на комисия към тристранката, вицепремиерът Валери Симеонов го отсрочи за идващото съвещание. Правителството постоянно нарушава процедурата при разискване на значими въпроси, като да вземем за пример размера на минималната заплата. " Дали Валери Симеонов се е отказал, или не се е отказал от класа, няма никакво значение. Темата е импортирана в тристранния съвет и ще бъде разисквана ", отсече Симеонов./ segabg.com

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР