Осигурителната система в България никога няма да се самофинансира. Поне

...
Осигурителната система в България никога няма да се самофинансира. Поне
Коментари Харесай

Асен Василев: Докато аз съм жив пенсионната система няма да може да се самофинансира

Осигурителната система в България в никакъв случай няма да се самофинансира. Поне до момента в който аз съм жив ". Това разяснява в изявление за " Дневник " вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Коментарът му е в отговор на въпрос за частичната смяна във образуването на пенсиите, препоръчана с актуализацията на бюджета.

Обясни, че повода осигурителната система да продължи да страда от хронични дефицити се корени в 90-те години на 20 век, когато огромна част от пенсионните вноски не са внасяни, заради което са насъбрани дефицити. Напомни и за неподходящата демографска картина, до която се стига и откакто " над 1 млн. българи сме изгонили в чужбина и те не внасят пенсионни осигуровки ".

Това значи че нашето потомство на работещи заплаща два пъти - обществени вноски и налози, тъй като има насъбрани дефицити в системата, те няма по какъв начин да бъдат изправени без това да обрече пенсионерите на цялостна бедност, добави Василев.

" И в случай че изборът е част от нашите налози да отидат по тази причина да може да живеят относително обичайно, не приказваме за някакви луксове, и да получават пропорционално на това, за което са правели вноски и в случай че е допустимо да си го позволим, ами дано да си го позволим ", изясни той.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР