Осигурили сме количествата природен газ за българския пазар и няма

...
Осигурили сме количествата природен газ за българския пазар и няма
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ увери, че няма да има недостиг на газ


Осигурили сме количествата природен газ за българския пазар и няма да допуснем дефицит. Всички поръчки на нашите клиенти са обезпечени, увери изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов в ефира на БиТиВи.

Той разяснява в детайли и обстановката към „ Топлофикация София “, която е освен най-големият клиент на „ Булгаргаз “, само че има и голям дълг към компанията. „ Най-нежеланият излаз е да се спре подаването на природен газ към „ Топлофикация София “, акцентира Павлов.

Той означи, че, в случай че се спрат доставките за „ Топлофикация София “, ще спре газът за всички. „ Надявам се да не се стигне до този сюжет. Не можем да рискуваме доставките за останалите консуматори поради тях. Дългът би трябвало да бъде погасен “, съобщи Павлов.

„ Булгаргаз “ не работи на загуба, сподели още той. Но в Европа, в случай че не си заплатиш природния газ предплатено, няма да го получиш.

„ Топлофикация София “ съставлява 30% от портфейла на „ Булгаргаз “ или 130 милиона лв..

Павлов съобщи, че цялата тази обстановка с дефицита на „ синьото гориво “ се е отразила и на цените на тока, които са се нараснали на европейските пазари.

„ Над 40% от електрическата енергия в Европейски Съюз се създава от природен газ и тази висока цена беше импортирана в България. При нас обстановката е по-различна, тъй като доста малко количества електрическа енергия се създава от газ “, изясни Павлов.

Друг проблем, съгласно него, е, че газовите складове в Европа не бяха запълнени. „ Но ние изпълняваме нашия проект за нагнетяване, даже нагнетяваме по-големи количества по отношение на предходната година “, сподели изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР