Осигуреността на населението в страната с общопрактикуващи лекари е средно

...
Осигуреността на населението в страната с общопрактикуващи лекари е средно
Коментари Харесай

В България на 10 000 души има по 6,2 общопрактикуващи лекари

Осигуреността на популацията в страната с общопрактикуващи лекари е приблизително 6,2 на 10 хиляди души или идентична с тази в Румъния и Германия. Данните показа министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в отговор на запитване на народни представители от Българска социалистическа партия по отношение на политиката на Министерството на здравеопазването за обезпечаване правото на достъп до здравна помощ, предоставена от общопрактикуващи лекари, в границите на постоянния петъчен парламентарен надзор.

Питането разви националният представител Валентина Найденова. Тя посочи проблемите, свързани с намаляването на броя на лекарите, увеличението на незаетите самостоятелни и групови практики и проблемите на финансирането.
Министър Кирил Ананиев съобщи, че по данни на Евростат към и над два пъти по-голяма от България е осигуреността с общопрактикуващи лекари в Белгия - 11.3 на 10 хиляди души, Франция - 15,4. Значително по-ниска е в Гърция - 3,2 и Полша 2,2 на 10 хиляди души население.

"Осигуреността с общопрактикуващи лекари към 31 декември 2018 година приблизително в страната е един доктор на 1409 здравноосигурени лица с непрекъснати здравноосигурителни права. В съпоставяне с предходната година един общопрактикуващ доктор е обслужвал 1396 лица ", разяснява Ананиев. По думите му най-висока е осигуреността в регионите Плевен, Добрич и Видин. В Плевен един общопрактикуващ доктор има 1 072 здравноосигурени лица, в Добрич - 1 171, а във Видин - 1210. Обратното - най-ниска е осигуреността в Разград и Кърджали. В Разград един персонален доктор дава отговор за 2 004 здравноосигурени лица, а в Кърджали за 2026.

Министър Ананиев разяснява, че средствата за първична извънболнична здравна помощ се усилват всяка година. За актуалната 2019 година растежът е в размер на 8,6 %. Парите, заложени в бюджета на НЗОК, възлизат на 225 млн. лева Министърът увери още, че ще се финансират и стипендии за специализация по обща медицина. Той изрази вяра измененията в наредбата за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето да бъде подготвена до месец. Именно там един от целите е лекарите по компетентност "обща медицина ", които ще извършват функционалностите на общопрактивущи лекари.

От Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов уточни, че у нас не доближават 500 общопрактикуващи лекари. Той бе безапелационен, че 80 на 100 от медицинските потребности на популацията се покриват от тях и сложи въпроса за непривлекателността на специалността "обща медицина ".

Д-р Валентина Найденова от левицата предложи незаетите медицински практики, които останат свободни, макар напъните на здравно министерство, да бъдат попълнени от експерти в болничната помощ, на които да се позволи да работят почасово или за известно време. За задачата, обаче са нужни законови промени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР