Осигурени са 500 милиона лева, с които ще започне ремонтът

Осигурени са 500 милиона лева, с които ще започне ремонтът ...

Осигурени са парите за ремонт на язовири.


Осигурени са 500 милиона лева, с които ще започне ремонтът на язовирите в най-критично състояние в страната. Това каза днес във Варна председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски, цитиран от БТА.

ДАМТН ще бъде изключително консервативна за ликвидация на водоеми, каза още председателят на агенцията. Петър Горновски уточни, че язовирите са правени с определени цели и не може да бъдат унищожавани с лека ръка.

С оправянето на водоемите ще се заеме ново търговско дружество, регистрирано на основание промените в закона, обясни той. По думите му в страната има над 850 язовира, при които ремонтите са наложителни. Във Варненско най-спешните случаи са осем.
858 язовира в страната са за ремонт 6852 язовира са обследвани, но има и такива, които в момента се установяват
Предстои да бъде извършена класификация на всички язовири в страната, като те ще бъдат разделени в три групи според потенциалната опасност, която представляват за хората и инфраструктурата, допълни Горновски.

Той допълни, че до 7 октомври общините могат да заявят пред Министерството на икономиката дали ще прехвърлят на държавата собствеността върху водоеми, които не могат да стопанисват. Това може да става с решение на общинските съвети.

Горновски посочи, че удължаване на този срок няма да има, а след изтичането му, общините, които не са реагирали, ще носят пълната отговорност за състоянието на язовирите.

Източник: btvnovinite.bg