Осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на

...
Осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на
Коментари Харесай

Как се изплаща майчинството

Осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за период 410 дни, от които 45 дни преди раждането на детето. В случай, че раждането стане преди приключването на 45 дни от началото на използването на компенсацията, остатъкът до 45 дни се употребява след раждането.

Важно за всяка майка е и събитието, че времето, през което се употребява отпускът, се признава за трудов стаж.

Осигуреното лице придобива право да получи майчинство при съществуване на 12 месеца застрахователен стаж като обезпечено за този риск. Това е наложително изискване, с цел да може осигурителната система да бъде захранена с импортираните в интерес на майката осигурителни вноски и след това да включи майката в кръга от лица, които следва да получават парично обезщетение.

Осигурителната система от ден на ден се развива и уголемява кръга от лица, които могат да употребяват майчинство при родено дете. Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство при така наречен фактическо общуване, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от изписването на детето от лечебното заведение. Тук е значимо уточнението, че този отпуск не стартира да тече от деня на раждане на пеленачето, а едвам когато то бъде изписано от лечебното заведение, най-често на четвъртия или петия ден след раждането. Тук осигурителната система очевидно не е планувала „ тежките “, а доста постоянно и безпаметни дни на бащата, откакто е научил за богатствата новина.

Правото да се употребява този отпуск е съществуването на 6 месеца застрахователен стаж като обезпечен за този риск. Досега бащата имаше право на този тип отпуск при изискване, че има 12 месеца застрахователен стаж за този тип застрахователен риск. След законодателни промени, от 01.08.2022г. изискуемият стаж беше сведен на 6 месеца (Държавен вестник, бр.62 от дата 05.08.2022г. Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда).

Със единодушието на майката след навършване на 6-месечна възраст на детето, бащата може да употребява вместо нея отпуск за остатъка до 410 дни. Когато бащата е незнаен, отпускът може да се употребява от един от родителите на майката, а когато бащата е умрял - от един от родителите на майката или на бащата. Тези законодателни хипотези стартират да получават все по-важно значение в публичния живот дотолкоз доколкото се следи наклонност от ден на ден майки да се връщат на работните си места преди приключването на 410-те дни очакван отпуск. Забързаното всекидневие и динамичен метод на живот на младежите е в основата майките да не употребяват до дъно този отпуск.

Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се дефинира в размер на 90 на 100 от среднодневното брутно трудово заплащане или среднодневния застрахователен приход, върху който са импортирани или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица-внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за интервала от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на краткотрайната нетрудоспособност заради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното чисто заплащане за интервала, от който е изчислена компенсацията, и по-малко от минималната дневна работна заплата, открита за страната.

Ако в посочените 24 календарни месеца се включват дни, в които лицето не е било обезпечено за общо заболяване и майчинство, употребило е неплатен отпуск, който се зачита за трудов или длъжностен стаж, употребило е отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст или за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) или е било обезпечено по законодателството на друга страна по изискванията на интернационален контракт, по който Република България е страна, за тези дни се взима поради среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния интервал.

За дните, включени в интервала на посочените 24 календарни месеца, през които лицето е получавало парична отплата от публичното обезпечаване за краткотрайна нетрудоспособност за бременност и раждане или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, се взема поради приходът, от който е несъмнено паричното обезщетение.

В случай че след приключването на интервалите след раждането, които се позволяват с актове на здравните органи, майката не употребява отпуск за бременност и раждане или лицето, което употребява подобен отпуск, прекъсне неговото прилагане, както и при положение, че след приключването на интервалите след раждането, които се позволяват с актове на здравните органи, самоосигуряващото се лице стартира да упражнява трудова активност, за която се обезпечава за общо заболяване и майчинство, майката получава парична отплата в размер 50 на 100 от горепосочения размер на майчинството. То не се изплаща, когато детето посещава детско заведение на цялостна държавна прехрана (детски ясли).

Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право и на парично обезщетение за развъждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст, в случай че имат 12 месеца застрахователен стаж като обезпечени за този риск.

След приключване периода на майчинството за бременност и раждане, през време на спомагателния заплатен отпуск за развъждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст, на майката се изплаща месечна отплата в размер, избран със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване. През 2022г. размерът на това обезщетение в началото беше избран на 650 лв. (от 1 Януари до 31 Март), а понастоящем е 710 лв. (от 1 Април до 31 Декември). През последната една година размерът на майчинството доста беше повишен – от 380 лв. на 650 лв., считано от 1 Октомври 2021 година. Преди това размерът му дълги години не беше променян.

Паричното обезщетение не се изплаща в случай че детето е настанено в детско заведение, в това число и детски ясли. Това е по този начин, тъй като осигурителната система изключва двойното подкрепяне и субсидиране дотолкоз доколкото един път се подкрепят финансово родителите и повторно се дотира и детската градина/ясла.

Майката (осиновителката), която дава отговор на посочените условия, получава парично обезщетение в размер 50 на 100 от компенсацията, в случай че не употребява спомагателния заплатен отпуск за развъждане на детето или лицето, което употребява подобен отпуск, в случай че прекъсне неговото прилагане, както и в случай че самоосигуряващото се лице с право на обезщетение стартира да упражнява трудова активност, за която се обезпечава за общо заболяване и майчинство.

Обезщетението не се изплаща, когато детето е настанено в детско заведение на цялостна държавна прехрана.

Паричните компенсации се преизчисляват служебно до 30 юни на годината, последваща годината, за която се отнасят, въз основа на данните, от време на време подавани от работодателите и от самоосигуряващите се лица към Национална организация за приходите и/или на окончателния застрахователен приход, избран според данните, декларирани в информация към годишната данъчна декларация по Закона за налозите върху приходите на физическите лица, и импортираните дефинитивни осигурителни вноски.

Когато вследствие на преизчисляването се откри разлика сред изплатения и дължимия размер на компенсацията, разликата до по-високия размер се изплаща на лицето, а изплатеното в по-висок от дължимия размер се възвръща от лицето, с изключение на когато е вследствие на погрешно подадени данни за погашение на паричното обезщетение и/или засвидетелствуване на застрахователен стаж и приход от осигурителя.

Автор: Екип на адвокатска адвокатска фирма „ Веска Волева “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР