Още в петата минута на мача за Купата на Футболната

...
Още в петата минута на мача за Купата на Футболната
Коментари Харесай

Кое е 16-годишното дете, което Ливърпул вкара в официален мач?

Още в петата минута на мача за Купата на Футболната асоциация сред Уулвърхемптън и Ливърпул (2:1), гостите направиха насилствена промяна. Опитният хърватин Деян Ловрен се хвана за бедрото и бе сменен от едно хлапе с номер 51.

Хлапе е точната дума. Ки-Яна Хойвер, както се споделя този състезател, ще навърши на 18 януари... 17 години. Той стана най-младият дебютант в първия тим на Ливърпул в шампионата за Купата на ФА, както и трети най-млад въобще за клуба в 127-годишната му история.

Хойверт е дете на Амстердам, само че убягва на скаутите на Аякс и отива в академията на АЗ Алкмаар едвам на 9. Това не се случва постоянно с надарените хлапета в града. На 11 години обаче Аякс поправя грешката и го взима, а съвсем незабавно влиза в тима до 15. На 16 към този момент е част от Ливърпул, където отиде предишното лято.

Играе като десен защитник или в центъра на отбраната, физиката му издава, че е надалеч от непрекъснати участия в първия тим, само че "технически и тактически е подготвен ".

Думите са на Юрген Клоп, откакто през декември германецът видя записа от мача на тима до 19 години в Юношеската Шампионска лига. Ливърпул разруши Наполи с 5:0, а Ки-Яна игра по този начин, като че ли е деец в отбора.

По това време към този момент ПСЖ, Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити знаят, че през лятото са изпуснали сериозен гений.

Тогава Хойверт, отказал по-рано през годината да подпише първи професионален контракт с Аякс, избира Ливърпул от опашката с огромни клубове, които го желаят. Новият му тим даже не заплати сума за гения, просто преведе "таксата му за образование ", която е закрепена от ФИФА. След време, в случай че бранителят изиграе 100 мача за първия отбор, Аякс ще получи обезщетение от към 1 милион евро.

Живее чартърен в града на "Бийтълс ", а с него са близки от Холандия. Английският гранд се грижи младите гении от чужбина бързо да привикват с живота в Ливърпул, с атмосферата към клуба, даже с акцента на локалните. Такава е политиката във всеки от огромните британски тимове.

В последните години те се трансфораха в сборно място за най-надарените младоци от целия свят.

Ки-Яна тренира с първия тим от септември, само че едвам след мача на младежите с Наполи, Клоп реши, че е подготвен.

Холандецът за първи път влезе в групата за дуела с Уулвърхемптън, в който играха и други младоци - Рафа Камачо, Къртис Джоунс... Таланти от Академията.

Но точно бранителят е апетитен за "различен " с качествата си, зрялата си и мъдра игра, умеенето да изнася топката и позиционирането. Нетипични за едно 16-годишно дете.

Хойверт е аташиран към сънародниците му Джорджиньо Вайналдум и Върджил ван Дайк в първия тим на Ливърпул, а вторият е и образецът за него. Именно Ван Дайк е водачът на защитата в алено. В мача против Уулвърхемптън се видяха и първите признаци на това, че Ки-Яна пробва да копира някои от дейностите на Върджил. Изнася със самочувствие топката, подава ненадейно остри диагонални пасове, не ляга на земята в единоборства на шпагат, а остава прав и играе с тяло...

Освен това бие директни свободни удари за тима до 23 години, където играе постоянно всеки уикенд. И е добър в тях, настояват в академията на Ливърпул. Изглежда най-малко на 25 като футболен разсъдък, най-малко на 20 като държание на терена и успокоение, само че физиката му още е на хлапе. Това ще е насоката, в която ще се работи най-вече за него.

Кой знае дали от този гений ще излезе огромен състезател. Много са факторите, които ще дадат положителен или отрицателен отговор за това. Но е не просто впечатляващо, а поразително, че на 16 години той игра за първия тим на Ливърпул, в огромен мач против различен тим от Висшата лига и изглеждаше напълно не като непознато тяло на терена.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР